Μυρίζει «μπαρούτι» στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό

Μυρίζει «μπαρούτι» στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:00 Δημιουργία 24/06/18, 14:03

Το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο διαχείρισης του προσφυγικού, που θα βασίζεται σε νέες πολυμερείς συμφωνίες, συζητούν σήμερα 16 χώρες της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει διμερείς, τριμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες για το προσφυγικό.

Την παραμονή αυτής της «άτυπης συνάντησης», ο τόνος ανέβηκε και πάλι ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου η νέα λαϊκιστική κυβέρνηση καταφέρθηκε εναντίον της «αλαζονείας» του Εμανουέλ Μακρόν μετά την πρότασή του για «κλειστά κέντρα» για τους μετανάστες στις χώρες πρώτης άφιξης.

Ενώ όλοι πλέον συμφωνούν στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να είναι διαιρεμένοι όσον αφορά τις ευθύνες τους για τη φιλοξενία των μεταναστών που επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρώπη, όπως και αυτών που ήδη βρίσκονται σ' αυτή.

«Η κατάσταση έχει κινδύνους», παραδέχθηκε διπλωματική πηγή, διότι αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση «θα κλείσουν εθνικά σύνορα και συνεπώς θα αμφισβητηθεί ο χώρος Σένγκεν και συνεπώς η ΕΕ».

Στην άτυπη συνάντηση των Βρυξελλών αναμένεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ενόψει της ευρύτερης συζήτησης για αυτά τα θέματα, που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου.

Στη μίνι Σύνοδο δεν παρίστανται οι χώρες του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) που αντιλαμβάνονται ότι οι αποφάσεις θα είναι εναντίον τους. Αντίθετα έχουν δηλώσει συμμετοχή 16 κράτη μέλη της ΕΕ: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Σλοβενία και Κροατία.

Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρξει απόφαση από την μίνι σύνοδο.

Η Ελλάδα θα δώσει έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου και με δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.

Θα τονίσει ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και για αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευρωπαϊκές και όχι μονομερείς πρωτοβουλίες, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Αν σου άρεσε κάνε