Σενάρια πρόωρων εκλογών στη «σκιά» των υπογραφών Τσίπρα-Ζάεφ

Σενάρια πρόωρων εκλογών στη «σκιά» των υπογραφών Τσίπρα-Ζάεφ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:15 Δημιουργία 19/06/18, 06:54
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η συμφωνία Ελλάδας- Σκοπίων έχει οδηγήσει στο ξέσπασμα ενός πολιτικού πολέμου, που προμηνύει ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι, αλλά και φέρνει πιο κοντά το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Ο χρόνος της κάλπης εξαρτάται από το πότε θα έρθει η συμφωνία για επικύρωση στη Βουλή. Εάν κατατεθεί σε αυτή τη Βουλή, τότε ανοίγει ο δρόμος για εκλογές.

Οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν, όπως δηλώνουν, τη συμφωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμπράξει με το Ποτάμι (και οι δύο έχουν 151 βουλευτές), για να περάσει η συμφωνία. ‘Όμως, χθες ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ήταν κατηγορηματικός: «Εάν φύγει ο Καμμένος από την κυβέρνηση δεν θα στηρίξω το ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνουν εκλογές.»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στη συνεδρίαση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που είχε καταθέσει η ΝΔ, δεν περιορίστηκε να πει πως ο ίδιος και το κόμμα του απλώς θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, όταν αυτή έρθει προς κύρωση στη Βουλή, αλλά και πως θα κάνει ο,τιδήποτε για να μην κυρωθεί από το Κοινοβούλιο. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όπως έχουμε δημόσια δεσμευτεί, θα είναι αρνητική όχι μόνο με την ψήφο, αλλά και με οποιονδήποτε τρόπο μπορέσουμε, ώστε αυτήν τη συμφωνία να μην την επικυρώσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο», είπε συγκεκριμένα ο Καμμένος.

Αναμένονται, λοιπόν, σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, με ορίζοντα όχι μόνο πολύ πριν από το τέλος της συνταγματικής διάρκειας της θητείας της σημερινής συγκυβέρνησης, αλλά και νωρίτερα των σεναρίων για πρόωρες κάλπες, μαζί με τις ευρωεκλογές, στα τέλη του προσεχούς Μαΐου.

Όπως φαίνεται, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, αναμένεται να υπάρξει δημοψήφισμα στα Σκόπια. Αν αυτό δώσει μία άνετη πλειοψηφία στον Ζάεφ, εν συνεχεία αυτός θα το φέρει στη Βουλή, ελπίζοντας να αποσπάσει την πλειοψηφία των 2/3, που είναι απαραίτητη για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Αν δεν το καταφέρει, θα πάει σε πρόωρες εκλογές.

Στο καλό σενάριο η ελληνική Βουλή θα κληθεί να κυρώσει την ίδια τη συμφωνία και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι τον Μάριο του 2019. Περίοδος, κατά την οποία μπορεί να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές και στην Ελλάδα.

"Κραδασμοί" σε ΑΝΕΛ- ΚΙΝΑΛ
Ο "κραδασμός" που έχει προκαλέσει η συμφωνία στην πολιτική ζωή, έχει δύο εστίες. Η μία στους ΑΝΕΛ και η άλλη στο Κίνημα Αλλαγής

Το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων «φυλλορροεί» επικίνδυνα με καθημερινές παραιτήσεις στελεχών του και αυτό που ελπίζει τώρα ο Πάνος Καμμένος είναι να έρθει η συμφωνία για επικύρωση στη Βουλή, πριν από τις εκλογές για να την καταψηφίσει(!) και να σώσει ό,τι σώζεται.

Την Κυριακή, 1η Ιουλίου, σε μία ανοιχτή συνεδρίαση των Αντιπροσώπων, το Ποτάμι θα αποφασίσει αν... γυρίζει πίσω ή αν θα παραμείνει στο Κίνημα Αλλαγής.

Στο Ποτάμι επικρατεί αναβρασμός. Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφάσισε να συγκαλέσει μέχρι και την 1η Ιουλίου το σύνολο των κομματικών οργάνων, ώστε η απόφαση να είναι συλλογική, αν και στο τέλος κάθε στέλεχος θα πάρει τη δική του απόφαση.

Αν σου άρεσε κάνε