Ποιος ο απολογισμός της ΝΔ για την πρόταση μομφής

Ποιος ο απολογισμός της ΝΔ για την πρόταση μομφής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:48 Δημιουργία 18/06/18, 06:44
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την πεποίθηση ότι μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας και τη συζήτηση που ακολούθησε στη Βουλή, το πολιτικό σκηνικό είναι σαφώς διαφορετικό, με την κυβέρνηση να βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης και τη ΝΔ να έχει τονώσει την αξιοπιστία της, εκφράζουν οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κανείς δεν ανέμενε ότι θα υπήρχε ο αφορισμός βουλευτών είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους ΑΝΕΛ, ώστε να ανατραπεί το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου η κυβέρνηση.

Ωστόσο, μετά τα όσα ελέχθησαν από τους δύο συγκυβερνήτες και η εικόνα που εμφανίζει πλέον η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πιστοποιούν - σύμφωνα με συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ - ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Ειδικότερα, βάση της αποτίμησης που έκαναν ήδη στην Πειραιώς, η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας:
1. Εξέθεσε τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναγκάστηκε να υπερασπιστεί την επιλογή του στο Σκοπιανό, πηγαίνοντας κόντρα στο λαϊκό αίσθημα
2. Πρόκαλεσε σοβαρά ρήγματα στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, καθώς της διαγραφής του Δημήτρη Καμμένου και της αποχωρήσης της Μανταλένας Παπαδόπουλου ακολούθησε σειρά παραιτήσεων τοπικών στελεχών του κόμματος στην επικράτεια
3. Έπληξε καίρια τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος στήριξε την κυβέρνηση, αναβάλλοντας για ...αργότερα την καταψήφιση της συμφωνίας για το Σκοπιανό.
4. Επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι βουλευτές του κόμματος εκτός από την οικονομία και τα δύσκολα μέτρα, θα πρέπει εφεξής να απολογούνται στους πολίτες και για τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα στα εθνικά θέματα.
5. Ανέδειξε τις διάφορες μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ
6. Η ΝΔ έδειξε ενωμένη απέναντι σε ένα μείζον ζητημα, που την είχε διχάσει κατά το παρελθόν

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να καταγράψει την εικόνα, που εμφανίζει πλέον η κυβέρνηση και να επιμείνει στη θέση του για "ρεσιτάλ" υποκρισίας από την πλευρά των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου.

Θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο πλήττει αποφασιστικά την αξιοπιστία των πολιτικών του αντιπάλων και απαντά σε μία μερίδα πολιτών, που πιστεύει ότι όποιος και να ήταν αυτή την ώρα στην εξουσία , θα έκανε τα ίδια. Επίσης, διεμβολίζει την κομματική βάση των ΑΝΕΛ και διεκδικεί με πειστικό τρόπο τον "επαναπατρισμό" ψηφοφόρων, που προέρχονται από το χώρο της λεγόμενης "δεξιάς".

Τέλος, η εικόνα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πλέον πόσο θα αντέξει.

Αν σου άρεσε κάνε