Βουλή: Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας (live)

Βουλή: Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας (live)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:02 Δημιουργία 16/06/18, 10:25

Κορυφώνεται σήμερα η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή κατά της κυβέρνησης. Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι στο κόκκινο, ενώ εντός της ημέρας θα διεξαχθεί και η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.

H κοινοβουλευτική διαδικασία θα κορυφωθεί το μεσημέρι, όταν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων θα ανεβούν στο βήμα της Βουλής.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαρατάξη και Ποτάμι έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, ενώ η Ένωση Κεντρώων έχει αποστείλει επιστολή στη ΝΔ και ζητά δέσμευση ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ θα ανατρέψει τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ», για να ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής. Το ΚΚΕ αποχώρησε την Παρασκευή από τη συζήτηση, ενώ η Χρυσή Αυγή έχει αποβληθεί από την Ολομέλεια, εξαιτίας των δηλώσεων Μπαρμπαρούση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς ετοιμάζεται να φέρει στο φως έγγραφα που αφορούν την διπλωματική στάση παλαιότερων κυβερνήσεων στο θέμα του ονοματολογικού των Σκοπίων.

Τα έγγραφα που έχει δοθεί εντολή από το Υπουργείο Εξωτερικών να αποχαρακτηριστούν είναι περίπου 30 και σύμφωνα με πληροφορίες του Real θα δημοσιοποιηθούν σήμερα, Σάββατο (16/06/2018) στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα έγγραφα αναφέρεται ότι στις διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει, από προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις με τα Σκόπια, δεν ζητούσαν Συνταγματικές αλλαγές και διπλή ονομασία από τα Σκόπια, αλλά σκέτο «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση, όπως έχει πει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνεντεύξεις του.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης πρότεινε η ψηφοφορία, επί της προτάσεως δυσπιστίας, να ξεκινήσει κοντά στις 18:30 κάτι που σημαίνει ότι οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του Υπ. Εξωτερικών αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 3.00 το μεσημέρι. Γύρω στις 2.30 αναμένεται και η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Αν σου άρεσε κάνε