Εισαγγελική έρευνα και «πόλεμος» Μαξίμου-ΝΔ για Μπαρμπαρούση

Εισαγγελική έρευνα και «πόλεμος» Μαξίμου-ΝΔ για Μπαρμπαρούση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:58 Δημιουργία 15/06/18, 14:15

Την παρέμβαση εισαγγελέα αλλά και εκ νέου σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προκάλεσε το απίστευτο επεισόδιο, που σημειώθηκε κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής της ΝΔ για τη συμφωνία Τσίπρα ως προς το Σκοπιανό, με πρωταγωνιστή τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, ο οποίος προέτρεψε τον στρατό να συλλάβει τους κκ. Τσίπρα, Καμμένο και Παυλόπουλο, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός της ΚΟ της Χ.Α. κατόπιν σχετικής απόφασης του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Στην επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση ο τελευταίος σημειώνει πως οι δηλώσεις Μπαρμπαρούση είναι «εκτός γραμμής του κόμματος».

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Συγκεκριμένα, ο ίδιος διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Ηλία Ζαγοραίο τα πρακτικά της αγόρευσης Μπαρμπαρούση.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7, ο ίδιος δήλωσε πως στο κάλεσμα που απηύθυνε ο βουλευτής της Χ.Α. προς την στρατιωτική ηγεσία, υπάρχει σωρεία ποινικών αδικημάτων των οποίων τον χαρακτηρισμό θα κάνει ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Εκτίμησε πως στα εν λόγω αδικήματα περιλαμβάνονται και κακουργήματα, τα οποία προβλέπουν ακόμα και σύλληψη βουλευτή.

Την ώρα που το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο στη Βουλή, με το ΚΚΕ δε να αποχωρεί από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ, το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει κατακόρυφα στον απόηχο της πρωτοφανούς ομιλίας του Μπαρμπαρούση.

Από την πλευρά της, πάντως, η κυβέρνηση δια στόματος του Δημήτρη Τζανακόπουλου, επέρριψε ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αποθράσυνση της Χρυσής Αυγής.

«Είναι πλέον φανερό πως η ΝΔ έχει ανοίξει με την στάση της το κουτί της Πανδώρας. Έχει απελευθερώσει τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά ακραίων κύκλων και έχει νομιμοποιήσει το τέρας του εθνικισμού. Ακραίες ιδεολογίες που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν νεκρές βρήκαν την ευκαιρία να αναστηθούν χάρη στα μισαλλόδοξα κηρύγματα του κυρίου Μητσοτάκη και ηγετικών κύκλων της Νέας Δημοκρατίας. Πριν από λίγη ώρα ο Χρυσαυγίτης Μπαρμπαρούσης από το ιερό βήμα της Βουλής των Ελλήνων κάλεσε τον Ελληνικό Στρατό σε πραξικόπημα. Είναι η πρώτη φορά από το 1974 που τέτοια πράγματα ακούγονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η ευθύνη για την αποθράσυνση του εθνικιστικού εσμού βαραίνει αποκλειστικά τον κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του.

Απαντώντας, πηγές της Πειραιώς επισημαίνουν πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και έχει περάσει στην παράκρουση.

Μιλώντας από το περιστύλιο της Βουλής, η Μαρία Σπυράκη τόνισε πως «η ΝΔ, παρά τις προκλήσεις, αντιμετωπίζει το σοβαρό εθνικό ζήτημα με νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα».

Στο μεταξύ, ο Πάνος Καμμένος, με έκτακτη παρέμβασή του, ζήτησε την άσκηση ποινικών διώξεων κατά του Μπαρμπαρούση, αλλά και του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χ.Α.

Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη για το σοβαρό ποινικό αδίκημα, που όπως είπε διέπραξαν με βαριά προσβολή των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες ορκίζονται στο Σύνταγμα και προστατεύουν το Πολίτευμα της χώρας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι τόσο ο Μπαρμπαρούσης όσο και οι υπόλοιποι βουλευτές της Χρυσής Αυγή παραβίασαν τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα περί εσχάτης προδοσίας και προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας, ζητώντας ξεκάθαρα την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και την ταυτόχρονη λήψη μέτρων από τη Βουλή.

«Ζητώ να ασκηθεί άμεσα ποινική δίωξη κατά του κ. Μπαρμπαρούση και της Χρυσής Αυγής και να εγκρίνει η Βουλή την άμεση άρση της βουλευτικής ασυλίας. Δεν μπορούμε να παίζουμε με το πολίτευμα της χώρας και τις Ένοπλες Δυνάμεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «την ποινική δίωξη θα την ασκήσει η Δικαιοσύνη, εμείς αναφέρουμε το αίτημα του ΥΠΕΘΑ και θα ζητήσω να υπάρξουν άμεσες ενέργειες ή τουλάχιστον ανάκληση από την Χ.Α.Δεν μπορεί να αφήνεται οποιαδήποτε σκιά πάνω από τις Ένοπλες Δυνάμεις», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε