Στα «χαρακώματα» η Βουλή για το Σκοπιανό

Στα «χαρακώματα» η Βουλή για το Σκοπιανό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:18 Δημιουργία 15/06/18, 07:50
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Σε… αρένα έχει μετατραπεί από χθες η Βουλή, με τους πολιτικούς αρχηγούς να ανεβάζουν κατακόρυφα τους τόνους, στον απόηχο της συμφωνίας των κκ. Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό.

Την ίδια στιγμή δε, πολιτικές «θύελλες» έχουν σηκωθεί και στη γειτονική χώρα, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να ισορροπήσει πάνω σε τεντωμένο σχοινί, καθώς τόσο ο Γκιόργκι Ιβάνοφ όσο και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO εκφράζουν «οργή» για το erga omnes, δηλώνοντας πως η συμφωνία δεν πρόκειται να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου. Προφανώς και τα στελέχη του Ζάεφ έχουν επίγνωση των δυσκολιών και του έκρυθμου κλίματος, εξού και το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ ότι «είναι σειρά του Προέδρου και της Βουλής να κάνουν το καθήκον τους», καλώντας τους ουσιαστικά να πουν το μεγάλο «ναι».

Η εγχώρια πολιτική σκηνή κινείται σε «τροχιά» ακραίας «πόλωσης» τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και σε κομματικό. Ενδεικτική ως προς το δεύτερο τεταμένο πεδίο είναι το κλίμα διάσπασης, που επικρατεί στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.

Ο πολιτικός υδράργυρος αναμένεται να πιάσει «ταβάνι» το διήμερο, καθώς ο πρωθυπουργός καλείται να ενημερώσει τη Βουλή για το «Βόρεια Μακεδονία», μία συμφωνία, η οποία δεν έχει την εθνική συναίνεση. Ο κ. Τσίπρας «κλείδωσε» το Σκοπιανό, κρατώντας τη Βουλή στο σκοτάδι επί έξι μήνες διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Ζάεφ, εντούτοις τώρα ζητεί τη στήριξή της, ώστε να περάσει και αυτό το σκόπελο.

Ο ίδιος, πάντως, όπως φάνηκε και κατά τη μακρόσυρτη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αλλά και κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή, αγνοεί δηκτικά τις ενστάσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και το ηχηρό μήνυμα της κοινή γνώμης, δηλώνοντας όμως πως «θα γράψει ιστορία».

Σε αυτό το μήκος κύματος θα κινηθεί, ενημερώνοντας τη Βουλή και ενισχύοντας το διχασμό, που ήδη έχει σπείρει στον πολιτικό κόσμο. Θα αναφερθεί σε οφέλη για τον τόπο μας από τη συμφωνία, ενώ εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά της ΝΔ, θα επισημάνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό. Αυτό, ενώ ο συγκυβερνήτης του ετοιμάζεται να κάνει το οξύμωρο: να καταψηφίσει τη συμφωνία, δηλώνοντας ωστόσο στήριξη στην κυβέρνηση, η οποία τη φέρνει ενώπιον της Βουλής.

Ο Κανονισμός κάνει λόγο ουσιαστικά για μία μικρής διάρκειας συζήτηση, εντούτοις είναι δεδομένο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα υπερβούν τους χρόνους, μετατρέποντας την ενημέρωση Τσίπρα σε «μίνι» προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

Η «μάχη» θα κορυφωθεί αύριο, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση επί της πρότασης μομφής της ΝΔ, με τον πρωθυπουργό να βιάζεται να πάρει το δρόμο για τις Πρέσπες, όπου θα δώσει επικοινωνιακό «σόου» για την εκχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» στα Σκόπια, ενώ στις πλατείες ο κόσμος θα διαδηλώνει. Πάντως, η εισήγηση για συζήτηση της σχετικής πρότασης στη Βουλή με fast track διαδικασίες επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση φοβάται την κοινοβουλευτική έκθεση, αν και μέχρι τώρα η Ολομέλεια έχει σηκώσει όλο το… βάρος της επικοινωνιακής της τακτικής.

Η συμφωνία για το Σκοπιανό έχει ανοίξει το κεφάλαιο των μετεκλογικών συμμαχιών. Χαρακτηριστική η περίπτωση του ΚΙΝΑΛ, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να «αδειάζει» τη Φώφη Γεννηματά και να σώζει τον Αλέξη Τσίπρα. Το σκηνικό θυμίζει κάτι από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μία παράταξη που ανασυγκροτήθηκε με τις «ευλογίες» των πολιτών, οι οποίοι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες για να στηθεί από την αρχή το Κέντρο, δείχνει να «καταρρέει» από εσωτερικές συγκρούσεις.

Αναμφίβολα, το πολιτικό σκηνικό θυμίζει προεκλογική περίοδο διαρκείας... , οπότε και όλα τα κόμματα κλιμακώνουν τις «ζυμώσεις» για την επόμενη μέρα της κάλπης, όποτε αυτή στηθεί.

Η ισχυρή σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται για ακόμη μία φορά ισοπεδωτική, ενώ μετά τη συμφωνία για το Σκοπιανό και όσο πλησιάζει η ώρα της λήξης του προγράμματος, η «πόλωση» θα αγριεύει.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να θολώσει τα νερά γύρω από το υπό κατάρρευση αφήγημα της «καθαρής εξόδου», αλλά και να διχάσει και να απομονώσει πολιτικά τη ΝΔ όσον αφορά το «Βόρεια Μακεδονία». Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης εκθέτει τους κυβερνητικούς εταίρους στα μάτια της κοινής γνώμης, πατώντας στη «διγλωσσία» ως προς τα εθνικά θέματα.

Στη ΝΔ ξέρουν καλά πως η πρόταση μομφής θα καταψηφιστεί. Ωστόσο, πετυχαίνουν τρεις στόχους: αφενός αναγκάζουν τον κ. Καμμένο να τοποθετηθεί, έτσι ώστε να φανεί ξεκάθαρα το δέσιμό του με την καρέκλα του, αφού αν και διαφωνεί με τη συμφωνία, ωστόσο δεν ρίχνει την κυβέρνηση, αφετέρου προκαλεί συνειδησιακό πρόβλημα στους βουλευτές της Βορείου Ελλάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τέλος συσπειρώνει και όχι αντισυσπειρώνει, όπως επεδίωκε το Μαξίμου, τη «γαλάζια» ΚΟ.

Αν σου άρεσε κάνε