Ο Σταύρος «αδειάζει» Φώφη και σώζει Αλέξη

Ο Σταύρος «αδειάζει» Φώφη και σώζει Αλέξη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:42 Δημιουργία 14/06/18, 14:25

«Σωσίβιο» στον Αλέξη Τσίπρα δίνει ο Σταύρος Θεοδωράκης, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως θα στηρίξει τη συμφωνία του πρωθυπουργού για το «Βόρεια Μακεδονία» και αδειάζοντας ανοιχτά ενώπιον της Βουλής τη Φώφη Γεννηματά, η οποία ξεκαθάρισε πως αν δεν αλλάξουν όροι του κειμένου, τότε η ίδια δεν θα συναινέσει.

«Το ερώτημα είναι, αν μποροούμε να κινηθούμε πέρα από τους τίτλους και θα συνθήματα, το "ναι" και το "όχι"», είπε ο κ. Θεοδωράκης, σημειώνοντας πως δε θα θυσιάσει τις πεποιθήσεις του, για να παραμείνει στη Βουλή.

«Θα πρέπει να δώσουμε το χέρι μας στους γείτονές μας να γίνουν μέλη της ΕΕ και να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη επιχειρηματική πρωτεύουσα στα Βαλκάνια», τόνισε ο ίδιος.

Χαρακτήρισε δε απαραίτητο πρώτο βήμα τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ» και προσέθεσε ότι «οι αντιδράσεις των εθνικιστών στα Σκόπια μαρτυρούν ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο».

Ουσιαστικά, ο κ. Θεοδωράκης επιβεβαίωσε το κλίμα διάσπασης που επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ όσον αφορά το «Βόρεια Μακεδονία». Με απλά λόγια, η κυρία Γεννηματά φέρεται να μένει μόνη έναντι των πέντε κυρίων-Θεοδωράκη, Καμίνη, Ανδρουλάκη, ΓΑΠ και Θεοχαρόπουλου-που κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετη τροχιά ως προς την τοποθέτησή τους.

Χθες, η σύσκεψη στο ΚΙΝΑΛ έβγαλε το απόλυτο μηδέν όσον αφορά τις αποφάσεις επί της συμφωνίας για το Σκοπιανό, την ώρα της κρίσης. Από την πλευρά της, η κυρία Γεννηματά εξέφρασε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου τις ενστάσεις της, ειδικά για το θέμα της εθνικότητας και της γλώσσας, τονίζοντας πως κανένα από τα δύο δεν μπορεί να παραβλέψει.

Μιλώντας δε από το βήμα της Βουλής, η ίδια επεσήμανε ότι η συμφωνία αποτελεί ένα βήμα «αλλά όχι ολοκληρωμένη λύση».

«Έχει θετικά σημεία στο πλαίσιο που έχουμε διαχρονικά θέση, ενώ προειδοποίησε ότι η εκτέλεση της συμφωνίας εξαρτάται κυρίως από την πλευρά των Σκοπίων», είπε η ίδια και συμπλήρωσε: «η συμφωνία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μόνο εάν η αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει και την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με τη νέα ονομασία. Και μόνο βεβαίως εάν η επιστολή εκ μέρους του ΝΑΤΟ για ένταξη της χώρας στη Συμμαχία σταλεί μετά την ολοκλήρωση όλων όσων έχουν αναλάβει να πράξουν τα Σκόπια για να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα για τη χώρα μας».

Αν σου άρεσε κάνε