Παλεύουν με τη... Βαβέλ στο ΚΙΝΑΛ

Παλεύουν με τη... Βαβέλ στο ΚΙΝΑΛ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:30 Δημιουργία 14/06/18, 09:24
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Η «εξίσωση» της ευρείας πλειοψηφίας, με την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση να «περάσει» τη συμφωνία για το «Βόρεια Μακεδονία» από τη Βουλή, προεξοφλείται… άλυτη.

Δεν πρόκειται για εκτίμηση, που αγνοεί το Μέγαρο Μαξίμου. Εάν, μεταξύ άλλων, ο πολιτικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα ήταν να σπείρει τη διχόνοια σε χώρους, από όπου προσβλέπει σε μετεκλογικές συμμαχίες, τότε οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ επιβεβαιώνουν το σενάριο.

Ότι στην παράταξη παλεύουν με τη διάσπαση, δεν ακούγεται απλά στους δημοσιογραφικούς κύκλους, το παραδέχτηκε μάλιστα ο Ανδρέας Λοβέρδος. Το αν η Φώφη Γεννηματά θα δώσει το «σωσίβιο» στον κ. Τσίπρα, είναι ακόμη άγνωστο. Η στάση του ΚΙΝΑΛ παραμένει ένας «γρίφος», τον οποίο κάνει πιο πολύπλοκο η πρόταση μομφής, που ετοιμάζεται να καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απόψε, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Αφενός, εκθέτει τους κκ. Τσίπρα, Καμμένο, Κοτζιά και Παυλόπουλο, αφετέρου «ζυγίζει» την τοποθέτηση της υπόλοιπης αντιπολίτευσης.

Κοινώς, η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ ανοίγει το «κεφάλαιο» των μετεκλογικών συμμαχιών σε μία περίοδο, όπου εύκολα πια «διαβάζεται» ως προεκλογική…

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη από χθες κινούνται σε ρυθμούς… «ψηφοφορίας». Στο ΚΙΝΑΛ, λένε οι πληροφορίες, δεν έχουν καταλήξει σε μία κοινή θέση. Θα λέγαμε κατά κάποιο τρόπο δε ότι η στάση Γεννηματάς-Θεοδωράκη θυμίζουν κάτι από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο δεύτερος εκτιμάται ότι θα πει το «ναι». Η πρώτη, λένε οι πληροφορίες, φλερτάρει με το «όχι»; Μία παράταξη που ανασυγκροτήθηκε με τις «ευλογίες» των πολιτών, που πήγαν μαζικά στις κάλπες για να στηθεί από την αρχή το Κέντρο, δείχνει να «καταρρέει» από εσωτερικές συγκρούσεις.

Χθες, η σύσκεψη στο ΚΙΝΑΛ έβγαλε το απόλυτο μηδέν όσον αφορά τις αποφάσεις επί της συμφωνίας για το Σκοπιανό, την ώρα της κρίσης.

Από την πλευρά της, η κυρία Γεννηματά εξέφρασε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου τις ενστάσεις της, ειδικά για το θέμα της εθνικότητας και της γλώσσας, τονίζοντας πως κανένα από τα δύο δεν μπορεί να παραβλέψει.

Στην αντίπερα όχθη, οι κκ. Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος, Καμίνης και Παπανδρέου να υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Πληροφορίες λένε πως κλήθηκαν να λύσουν το «γρίφο» ακόμη και εμπειρογνώμονες, μα μάταια. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τα όργανα σταμάτησαν.

Τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία», όταν αυτή τεθεί στην... κρίση της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ «ψαρεύει» στηρίξεις σε άλλους πολιτικούς χώρους, προκειμένου να επιτευχθεί η ευρύτερη πλειοψηφία. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει «γέφυρες» στο ΚΙΝΑΛ - και - για το εθνικό αυτό ζήτημα είναι γνωστό. Το ότι έχει ήδη προκαταβάλλει το «ναι» της παράταξης, το ακούσαμε από τον κ. Κοτζιά, ο οποίος δήλωσε: «Η κυρία Γεννηματά είπε ότι αν είναι καλή η συμφωνία, θα την ψηφίσει. Καλύτερη συμφωνία από αυτή που φέραμε, ουδέποτε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έφερνε. Αν λοιπόν θέλουν μια συμφωνία καλή δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην την ψηφίσουν».

Στην Ηρώδου Αττικού μετρούν ξανά και ξανά τα κουκιά. Αν και γνωρίζουν πως πρόκειται για σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, εντούτοις μέσω του Σκοπιανού κάνουν πολιτικό «παιχνίδι», επιχειρώντας να εκθέσουν στα μάτια της κοινής γνώμης την αξιωματική αντιπολίτευση, ειδικά μετά το «φιάσκο» με την πολύκροτη υπόθεση της Novartis. Ζητώντας ευρεία πλειοψηφία, η κυβέρνηση θα επικαλεστεί την εθνική ευθύνη, επιχειρώντας παράλληλα να απομονώσει πολιτικά τη ΝΔ, «γυρίζοντας» στην Πειραιώς τα «πυρά» περί «ανευθυνότητας». Έτσι, θα έχει κινηθεί στην «πεπατημένη» της επίρριψης ευθυνών στον αντίπαλο, πάντα στη «σκιά» του γνωστού αφηγήματος του «μας χωρίζει μία άβυσσος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Αν σου άρεσε κάνε