Ζάεφ: Το φθινόπωρο το δημοψήφισμα για την αλλαγή ονόματος

Ζάεφ: Το φθινόπωρο το δημοψήφισμα για την αλλαγή ονόματος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:58 Δημιουργία 12/06/18, 19:57

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιεί, αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να ενημερώσει για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, το όνομα στο οποίο κατέληξαν οι δύο πρωθυπουργοί είναι το Severna Makedonija και αυτό θα είναι το όνομα για το οποίο θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν οι Σκοπιανοί στο επικείμενο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο.

O κ. Ζάεφ είπε ότι αυτή η ιστορική λύση, όπως την χαρακτήρισε, διαφυλάττει την μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα.

Η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε σήμερα από τα Σκόπια πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζάεφ είπε επίσης ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε την αντιπολίτευση να την στηρίξει.

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα της αλλαγής του ονόματος, σημείωσε ότι «η συμφωνία θα παρουσιαστεί σε όλους τους θεσμούς της χώρας, αφού γίνει η επικύρωση στην Ελλάδα, θα σταλεί επιστολή στο ΝΑΤΟ για να ενημερωθεί η συμμαχία ότι δεν υπάρχει εμπόδιο να προσκληθεί η χώρα. Επιστολή θα σταλεί και στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για να οριστεί ημερομηνία ένταξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε πως «εάν η Ελλάδα δεν επικυρώσει τη συμφωνία, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει από την αρχή».

Αν σου άρεσε κάνε