Σε θέση «μάχης» ο Μητσοτάκης για τη συμφωνία στο Σκοπιανό

Σε θέση «μάχης» ο Μητσοτάκης για τη συμφωνία στο Σκοπιανό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:01 Δημιουργία 12/06/18, 08:57
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

TAGS

Άμεση και πλήρη ενημέρωση για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια ζητεί η ΝΔ, η οποία ταυτόχρονα κατηγορεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη λάβει θέση «μάχης» όσον αφορά την επίλυση του κορυφαίου αυτού θέματος, τη στιγμή που ακόμη κι εντός της ημέρας αναμένεται να «κλειδώσει» το όνομα της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε άμεση συνάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι έτσι ο ίδιος θα γίνει δεκτός αργότερα την Τρίτη από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την ώρα κανείς από τους ηγέτες των κομμάτων στην αντιπολίτευσης και πολύ δε περισσότερο η Βουλή γνωρίζει το αντικείμενο των διαβουλεύσεων του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς η όποια σχετική ενημέρωση προέρχεται από ελληνικά και σκοπιανά ΜΜΕ, που εκπέμπουν μήνυμα συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, δίχως όμως να παρέχονται περαιτέρω πληροφορίες για το περιεχόμενό της.

Ο μόνος που φαίνεται να έχει το ...προβάδισμα στην ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, είναι ο κυβερνητικός του εταίρος και ηγέτης των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ ανακοίνωσε ότι το πρωί της Τρίτης θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματός του.

Όπως είναι φυσικό, η ΝΔ έχει στραμμένο το «βλέμμα» στην τοποθέτηση του κ. Καμμένου επί των εξελίξεων γύρω από το ζήτημα του Σκοπιανού. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος και η πλειονότητα των μελών της κοινοβουλευτικής του ομάδας έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ ενός ονόματος που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Στην Πειραιώς, πάντως, δεν αποκλείουν ακόμη και στροφή 180 μοιρών από τον κ. Καμμένο, για να μην προκληθεί ρήξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης, οπότε προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και γι’ αυτό της αναζήτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφων υποστήριξης στην αντιπολίτευση.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συζήτησε τις τρέχουσες εξελίξεις κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μόναχο, έχει εξηγήσει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι δεν θα ψηφίσει μια συμφωνία, που δεν θα διασφαλίζει τις αλλαγές στο Σύνταγμα του γειτονικού μας κράτους, την ακύρωση των αλυτρωτικών βλέψεων και την ακύρωση της προκλητικής ρητορικής των Σκοπιανών.

Σε μια τέτοια περίπτωση, που αποτελεί εν ολίγοις και τη στρατηγική που ακολούθησε ο κ.. Καραμανλής ως πρωθυπουργός το 2008 στο Βουκουρέστι, η ΝΔ θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδεχτεί μια συνθέτη ονομασία. Ωστόσο, από τις πληροφορίες που φτάνουν - με το σταγονόμετρο – στην Πειραιώς, δεν προκύπτει ότι έχουν υπάρξει αυτές οι δεσμεύσεις από την πλευρά του Ζάεφ.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αρνητική ψήφος από τη ΝΔ και η καταγγελία των χειρισμών των κ.κ. Τα’ιπρα και Κοτζιά.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση «βλέπουν» ότι ανάλογη στάση θα τηρήσει και η Φώφη Γεννηματά, αλλά και ο Βασίλης Λεβέντης.

Κατά συνέπεια, μένει μόνον το «Ποτάμι» και ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος αν στηρίξει την κυβέρνηση, θα διαφωνήσει με την κυρία Γεννηματά, οπότε έρχεται αντιμέτωπος με τη λύση μίας δύσκολης πολιτικής εξίσωσης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και ανάλογα με τις εξελίξεις εντός των επόμενων ημερών, γαλάζια στελέχη δεν αποκλείουν το Σκοπιανό να αποτελέσει την θρυαλλίδα πολιτικών γεγονότων στη χώρα. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι αν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν τη συμφωνία, που θα φέρει ο κ. Τσίπρας, τότε θα μιλήσει ευθέως για απώλεια της δεδηλωμένης.

Αν σου άρεσε κάνε