Όλα... (αν)έτοιμα για το όνομα

Όλα... (αν)έτοιμα για το όνομα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:58 Δημιουργία 12/06/18, 07:00
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Αν και οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, κινούνται σε μία κοινή «γραμμή» μυστικότητας, από τη στιγμή της γνωστοποίησης της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, εντούτοις τόσο στο εσωτερικό όσο και στη γειτονική χώρα καλλιεργείται το κλίμα της επίτευξης συμφωνίας ως προς το όνομα εντός της ημέρας, το οποίο αν επιβεβαιωθεί, τότε ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε διάγγελμα.

Το ότι οι δύο αρχηγοί τα βρήκαν στο «μέτωπο» του ονοματολογικού, δεν αποτελεί σίγουρα έκπληξη, παρόλο που στην Ηρώδου Αττικού επιχειρούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις περί μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ. Οι πληροφορίες εδώ και καιρό λένε πως έχει καλυφθεί η απόσταση στις διαβουλεύσεις τω δύο χωρών και πως οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις ανήκουν στη σφαίρα των τακτικισμών, στο πλαίσιο της πολιτικής διαχείρισης της λύσης, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, τόσο την ελληνική όσο και των Σκοπίων.

Μέχρι στιγμής, θεωρείται δεδομένο πως η συμφωνία θα προβλέπει τον όρο «Μακεδονία», παρά το βέτο του Πάνου Καμμένου και πως στο σημερινό τηλεφωνικό ραντεβού, το δεύτερο στη σειρά, ο Ζάεφ αναμένεται να ανακοινώσει στον κ. Τσίπρα την επιλογή του εκ των εξής ονομάτων: «Βόρεια Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία». Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο και για «Νέα Μακεδονία». Ο Νίκος Κοτζιάς σε χθεσινή του συνέντευξη το είπε ξεκάθαρα: το όνομα είναι απόφαση του Σκοπιανού πρωθυπουργού.

Αυτό, ωστόσο, που άφησε να αιωρείται ο υπουργός Εξωτερικών είναι η συμφωνία ως προς το erga omnes, η οποία δεν φαίνεται να έχει ακόμη γίνει αποδεκτή από την πλευρά της ΠΓΔΜ, ως η απόλυτη «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας, τουλάχιστον όπως παρουσιάζουν στην Ηρώδου Αττικού.

Για το λόγο αυτό και η κυβέρνηση, ακολουθώντας την πεπατημένη, δηλώνει πως καμία συμφωνία δεν θα κλειδώσει, αν δεν έχουν πρώτα «κλειδώσει όλα».

Πάντως, τόσο ο κ. Κοτζιάς όσο και ο ίδιος ο Ζάεφ έχουν ανεβάσει από χθες τον πήχη ως προς μία προεξοφλημένη συμφωνία, τονίζοντας πως σήμερα θα ανακοινωθεί το όνομα. Από εκεί και πέρα, μεγάλο ζητούμενο φαίνεται πως είναι το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Από την αρχική ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ, η οποία τοποθετείται, αν βγουν τα «κουκιά», πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν και χρονολογείται το δημοψήφισμα που θα «ξεκλειδώσει» και τη συνταγματική αναθεώρηση, απαιτούνται βήματα. Κάθε βήμα ενδεχομένως να έχει και πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Ζάεφ, η οποία χρειάζεται τα 2/3 της Βουλής, για να «περάσει» τη συμφωνία, τη στιγμή που δεν θέλουν καν να ακούν για ergan omnes στην αντιπολίτευση, με τον Ιβάνοφ μάλιστα να θέτει «βέτο».

Αν και λίγα 24ωρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έπαιζε το «χαρτί» της καθυστέρησης, δηλώνοντας πως «έχουμε χρόνο ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο τέλος του τρέχοντος μηνός», ωστόσο τώρα ο ίδιος φαίνεται πως βιάζεται, επιδιώκοντας λύση έως τις 25 Ιουνίου.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Ζάεφ έχει προτάξει το στόχο της «βιώσιμης, ποιοτικής» λύσης, με την ελληνική πλευρά να του κλείνει το μάτι, μιλώντας για μία συμφωνία που θα «επιβιώσει στο χρόνο».

Το «αφήγημα»

«Η συμφωνία συμφέρει τον τόπο». Είναι το «αφήγημα» της Αριστεράς, με το οποίο επιχειρεί να θολώσει τα νερά απέναντι στην οργισμένη κοινή γνώμη. Κάνοντας λόγο για «δυσκολίες» και «σκαμπανεβάσματα» στις διαπραγματεύσεις και τραβώντας το «χαρτί» του σκληρού «πόκερ», ο υπουργός Εξωτερικών συνέστησε «ψυχραιμία» και «νηφαλιότητα».

Άλλωστε, ο ίδιος επικαλέστηκε το εθνικό συμφέρον, για να εκθέσει στα μάτια των πολιτών τη ΝΔ, που έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία, την οποία δεν θα στηρίξουν μάλιστα οι ΑΝΕΛ.

Τα δύσκολα… μπροστά

«Μία κυβέρνηση στηρίζεται στην πλειοψηφία». Τάδε έφη ο κ. Κοτζιάς, ανοίγοντας το «κεφάλαιο» των «180» και μαζί με αυτό, ρίχνοντας «γέφυρες» στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο με τη σειρά του αν και δεν τηρεί ξεκάθαρη στάση ως προς το κατά που γέρνει η ζυγαριά, ωστόσο εκτιμάται δύσκολο να δώσει θετική ψήφο, υπό το «μάτι» του Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Η κυρία Γεννηματά είπε ότι αν είναι καλή η συμφωνία, θα την ψηφίσει. Καλύτερη συμφωνία από αυτή που φέραμε, ουδέποτε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έφερνε. Αν λοιπόν θέλουν μια συμφωνία καλή δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην την ψηφίσουν», δήλωσε ο υπουργός, προκαταβάλλοντας τη στάση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο κοντράρεται στις δημοσκοπήσει με τη Χρυσή Αυγή.

Στην κυβέρνηση Τσίπρα ο «πονοκέφαλος» της ευρείας πλειοψηφίας, με την οποία θέλουν να κλειδώσουν τη συμφωνία, είναι γνωστός. Μέχρι τις 16 Ιουλίου η όποια συμφωνία για το Σκοπιανό θα πρέπει να έχει έρθει στη Βουλή, καθώς στη συνέχεια ξεκινούν τα θερινά τμήματα, ενώ ο κ. Βούτσης έχει διευκρινίσει πως κανένα σημαντικό νομοσχέδιο δεν πρόκειται να κατατεθεί μετά την παραπάνω ημερομηνία.

Ωστόσο, το πολιτικό «χαρτί» που επιχείρησε να τραβήξει ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας το κεφάλαιο του Σκοπιανού σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, φαίνεται ήδη να γυρίζει «μπούμερανγκ», καθώς ο στόχος των «180» μοιάζει ακατόρθωτος, ακόμη και αν ο κ. Τσίπρας βρει στήριξη σε Ποτάμι, ΓΑΠ και… ανεξάρτητους.

«Πετύχαμε εκεί, όπου οι άλλοι απέτυχαν»

Με το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» να έχει ήδη καταρρεύσει, η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να στιγματιστεί με την αποτυχία του Σκοπιανιού. Δύσκολο, γνωρίζοντας ότι και η πλευρά Ζάεφ συναντά «αντάρτες» στο διάβα προς την επίτευξη της συμφωνίας.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, λοιπόν, στην Ηρώδου Αττικού έχουν ήδη αρχίσει να μετρούν «κουκιά», τα οποία δεν βγαίνουν. Αν και γνωρίζουν πως πρόκειται για σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, εντούτοις μέσω του Σκοπιανού κάνουν πολιτικό «παιχνίδι», επιχειρώντας να εκθέσουν στα μάτια της κοινής γνώμης την αξιωματική αντιπολίτευση, ειδικά μετά το «φιάσκο» με την πολύκροτη υπόθεση της Novartis. Ζητώντας ευρεία πλειοψηφία, η κυβέρνηση θα επικαλεστεί την εθνική ευθύνη, επιχειρώντας παράλληλα να απομονώσει πολιτικά τη ΝΔ, σε περίπτωση που η «γαλάζια» παράταξη δεν συναινέσει, «γυρίζοντας» στην Πειραιώς τα «πυρά» περί «ανευθυνότητας». Έτσι, θα έχει κινηθεί στην «πεπατημένη» της επίρριψης ευθυνών στον αντίπαλο, πάντα στη «σκιά» του γνωστού αφηγήματος του «μας χωρίζει μία άβυσσος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Στη ΝΔ υπήρξαν πολύ πιο ισχυρές αντιδράσεις απ' ότι τώρα στην περίπτωση του κ.Καμμένου, ο οποίος εκφράζει την δική του θέση. Θα βρεθεί η πλειοψηφία βουλευτών που θα στηρίξει τη συμφωνία. Μια κυβέρνηση στηρίζεται στην πλειοψηφία της βουλής», τόνισε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Ο «συγκυβερνήτης»

Πράγματι, η χρονική ακολουθία της γνωστοποίησης του τηλεφωνήματος Τσίπρα-Ζάεφ και της ανακοίνωσης της έκτακτης συνέντευξης Τύπου των ΑΝΕΛ εγείρει σενάρια. Ειδικά, τη στιγμή που ο μικρός κυβερνητικός εταίρος έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν συμφωνία, που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία».

Ο ίδιος, βέβαια, έχει τονίσει πολλάκις ότι θα πάει «μέχρι τέλους» με τον κ. Τσίπρα. Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, τον βγάζουν εκτός Βουλής, ενώ στην Κουμυνδούρου «βλέπουν» τακτική πίσω από τα «όχι» του.

Από το κόμμα Καμμένου διευκρινίστηκε ότι η σημερινή συνέντευξη αφορά ζητήματα της παράταξης. Θα δείξει…

Αν σου άρεσε κάνε