Severna και Gorna Makedonija οι επιλογές για την ονομασία των Σκοπίων

Severna και Gorna Makedonija οι επιλογές για την ονομασία των Σκοπίων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:38 Δημιουργία 11/06/18, 19:54

Στις τελευταίες εξελίξεις με την πλευρά των Σκοπιανών για την επίλυση του ονοματολογικού αναφέρθηκε ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στο κανάλι Kontra, λίγες ώρες μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ.

΄Όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, «αύριο θα μιλήσουν ξανά οι δυο πρωθυπουργοί. Είναι ένας επίπονος αγώνας. Το θέμα είναι να υπάρχει θέληση να λύσουμε τα προβλήματα».

Αναφερόμενος στην κρητική που γίνεται στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «μερικοί νομίζουν ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα ισοπεδώνοντας την άλλη πλευρά. Αυτό που κάποιοι καταναγκαστικά δεχθήκανε θα το αρνηθούν στην πρώτη ευκαιρία. άποιοι στην Ελλάδα επειδή τους έχουν φερθεί άσχημα ισχυροί θέλουν να κάνουν το ίδιο. Εγώ είμαι άλλης σχολής.Αυτό που μου κάνανε δεν θέλω να το κάνω. Δεν θα συμπεριφερθώ σε ένα μικρό κράτος όπως μου φέρθηκαν. Θέλω να έχω ένα λαό φίλο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Συνεχίζοντας, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση των δύο πρωθυπουργών θα έχει επιλυθεί και το θέμα του ονόματος».

Αναφορικά με τις συζητήσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς είπε πως τα δύο ονόματα είναι το Severna και το Gorna Makedonija και η τελική επιλογή θα προκύψει μετά από την δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν αύριο οι δύο πρωθυπουργοί.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά επικρατέστερη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), με γλώσσα την Μακεδονική επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του ότι αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ από το 1977 και με αναφορά ότι πρόκειται για Σλαβική γλώσσα.

Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι η ονομασία θα έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και θα είναι μια καλή λύση.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι στη συμφωνία η ΠΓΔΜ θα «αποκηρύξει» κάθε είδους αλυτρωτισμού.

«Θέλουμε να φτιάξουμε μια χώρα φίλο» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Δεν θέλω να φερθούμε σε μια μικρότερη χώρα, όπως φέρθηκαν άλλοι σε εμάς» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη πρόσφατα για τα ντοκουμέντα στον ΟΗΕ των παλαιότερων διαπραγματεύσεων και τις ευθύνες των κυβερνήσεων της αντιπολίτευσης ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι ο ίδιος ουδέποτε εκβιάζει, και ότι το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι «γιατί νοιώθουν εκβιαζόμενοι». Εξήγησε ότι δεν βγάζει τα ντοκουμέντα αυτά "για να μη γίνουμε ρεντίκολο εδώ στη χώρα" και ότι σε όσους τον αποκαλούν «προδότη» πως ο ίδιος απαντά ότι πρέπει να είναι «σεμνοί».

«Εγώ ρωτάω: πείτε μας, έχετε προτείνει ποτέ "Μακεδονία Σκοπίων" με εσωτερική χρήση στο όνομα "Μακεδονία"; Η κα Μπακογιάννη βγαίνει και λέει "δεν το είπαμε ποτέ". Και εγώ έχω ένα ερώτημα: θέλει να το πει για να με προκαλέσει να βγάλω τα ντοκουμέντα ή δεν το ξέρει; Το πρώτο το πιστεύω περισσότερο από το δεύτερο. Εγώ λέω: σεμνά παιδιά. Δεν θα κάνετε τις παρθένες, ότι δεν είχατε κάνει καμιά πρόταση και καμιά συμφωνία, διότι διαβάζουμε, υπάρχουνε τα ντοκουμέντα» είπε και συμπλήρωσε ότι το θεωρεί αυτό «θράσος». «Δεν τους προκαλώ ότι θα βγάλω τα έγγραφα, τους προκαλώ να σταματήσουν να λένε ψέματα» κατέληξε

Ο Ζάεφ ανήγγειλε συμφωνία για το θέμα του ονόματος

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, με συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ανήγγειλε την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα για την ονομασία που θα «κλειδώσει» αύριο.

«Από την αρχή των διαπραγματεύσεων είχα εκφράσει την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Αυτό που μπορώ να σας πω αποκλειστικά είναι πως αύριο πιθανότατα η αισιοδοξία μου αυτή θα υλοποιηθε» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΤELMA.

Αν σου άρεσε κάνε