Πειθαρχική ποινή έξι μηνών στον Πέτρο Μαντούβαλο

Πειθαρχική ποινή έξι μηνών στον Πέτρο Μαντούβαλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:03 Δημιουργία 11/06/18, 18:00

Οριστικοποιήθηκε η πειθαρχική ποινή των έξι μηνών που είχε επιβληθεί στον δικηγόρο και πρώην βουλευτή Πειραιά, Πέτρο Μαντούβαλο, από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Δικηγόρων.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Μαντούβαλος φέρεται, κατά παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας, να έθιξε το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος, χρησιμοποιώντας την δικηγορική του ιδιότητα για ιδιοτελείς σκοπούς κατά το χειρισμό υπόθεσης πελάτισσας του.

Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2010 ο κ. Μαντουβαλος ανέλαβε υπόθεση μιας γυναίκας-χήρας για κληρονομικά, της ζήτησε το ποσό των 60 χιλ. ευρώ διαβεβαιώνοντας την ότι θα είχε θετική εξέλιξη η υπόθεσή της, εξαιτίας των διασυνδέσεών του, ωστόσο για δύο και πλέον χρόνια, ο δικηγόρος δεν έκανε καμία δικαστική ενέργεια για την υπόθεση.

Η πελάτισσα, του είχε δώσει το ποσό των 55 χιλιάδων ευρώ, εκ των οποίων μόνο 32 χιλιάδες ευρώ της επιστραφησαν από τον δικηγόρο, ο οποίος ενώπιον του πειθαρχικού Συμβουλίου Πειραιά υποστήριξε πως δεν μπορεί να της επιστρέψει το υπόλοιπο ποσό, επικαλούμενος οικονομική αδυναμία.

Τελικά, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων στο οποίο προήδρευσε ο αντιπρόεδρος του Άρειου Πάγου, έκρινε ότι οι ενέργειες του δικηγόρου θίγουν το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος λόγω της χρησιμοποίηση της ιδιότητάς του για ιδιοτελείς σκοπούς κατά παράβαση διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων (άρθρο 140) και του Κώδικα Δεοντολογίας (άρθρα 5 και 10) και απέρριψε την έφεση του κ. Μαντούβαλου, ενώ επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης 6 μηνών.

Αν σου άρεσε κάνε