Με το «σταγονόμετρο» η ενημέρωση για το τηλεφώνημα Ζάεφ σε Τσίπρα

Με το «σταγονόμετρο» η ενημέρωση για το τηλεφώνημα Ζάεφ σε Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:20 Δημιουργία 11/06/18, 16:58

«Κλειστά χαρτιά» κρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου γύρω από το περιβόητο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι πληροφορίες γύρω από την τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ μεταδίδονται με το «σταγονόμετρο» από την Ηρώδου Αττικού.

Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν πως οι δύο άνδρες συνομίλησαν επί μία ώρα σε θετικό κλίμα, ανανεώνοντας το τηλεφωνικό ραντεβού τους για αύριο το πρωί. Το μόνο που διαρρέεται από το Μαξίμου είναι πως στο επίκεντρο βρέθηκε το σύνολο της 20σέλιδης συμφωνίας που έχει γίνει αποδεκτή και από τις δυο πλευρές για την επίλυση του ονοματολογικού.

Πάντως, από την πλευρά της, η ΠΓΔΜ δείχνει τώρα πως πατά «γκάζι» στις διαβουλεύσεις, τις οποίες τοποθετεί μάλιστα στο τελικό στάδιο. Η κυβέρνηση της χώρας μεταφέρει ένα άλλο στίγμα αυτή τη φορά σχετικά με τους χρόνους, τους οποίους έως χθες δεν παρουσίαζε ως το ζητούμενο, αντιθέτως σημείωνε πως επιδίωξη είναι η «ποιοτική» και «βιώσιμη» λύση με την Ελλάδα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι επιθυμία μας να έχουμε λύση στο θέμα της ονομασίας πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26».

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα είναι συνεχής. Όπως δήλωσε ο ίδιος, εξετάζονται διάφορες στρατηγικές για να ολοκληρωθεί η 25ετής διαμάχη για το όνομα, ενώ σημείωσε πως μόλις επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Τσίπρα θα ενημερώσει τους πολίτες.

«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών», είπε ο Ζάεφ.

Πρόσθεσε δε ότι αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δυο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν συμβεί αυτό, οι πρόεδροι των δυο χωρών αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν.

Πάντως, στην Ηρώδου Αττικού επιχειρούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις μίας πολύ «σκληρής» διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ, όσο το erga omnes δεν «χωνεύεται» από τους αντιπάλους του Ζάεφ, διαρρέοντας πως το «ακανθώδες» θέμα για τα Σκόπια είναι η «κόκκινη γραμμή», μεταξύ άλλων, της Αθήνας. Κοινώς, «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, αν δεν συμφωνηθούν όλα», όπως έχουν δηλώσει οι κκ. Τσίπρας, Τζανακόπουλος και Βούτσης.

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, οι «κακές γλώσσες» αναφέρουν πως το 95% της διαδρομής έχει καλυφθεί. Δηλαδή, πως η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει κλείσει, οπότε αυτό που μένει τώρα είναι η πολιτικής της διαχείριση. Με λίγα λόγια, συγκλίνουσες πληροφορίες λένε πως Αθήνα και Σκόπια έχουν δώσει τα χέρια, απλώς η κάθε μεριά παίζει το δικό της επικοινωνιακό «παιχνίδι» με φόντο τους εσωτερικούς κραδασμούς. Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν πως η κυβέρνηση Τσίπρα ελίσσεται μέσω της «μυστικής διπλωματίας», που έτσι κι αλλιώς ασκεί εξαρχής στο κεφάλαιο του Σκοπιανού, ενώ η κυβέρνηση Ζάεφ ανοίγει τα χαρτιά της, ενημερώνοντας για την πορεία των διαβουλεύσεων. Έτσι, η Αθήνα αφενός διαψεύδει την ύπαρξη συμφωνίας κι αφετέρου τηρεί σιγή ιχθύος για το οποιοδήποτε όνομα λέγεται πως έχει πέσει στο «τραπέζι», ενώ η ΠΓΔΜ λέει πως το deal είναι θέμα χρόνου, όπως ακριβώς και η τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών και των δύο χωρών.

Από την πλευρά της τώρα, η ΝΔ εξακολουθεί να ασκεί δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης Τσίπρα για την άσκηση μυστικής διπλωματίας όσον αφορά το κορυφαίο ζήτημα του Σκοπιανού.

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει τη μυστική διπλωματία για το σκοπιανό σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Κρατά στο σκοτάδι τους πολίτες», καταγγέλλει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

«Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα. Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να ενημερώσει τη Βουλή, καθώς φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις επιλογές του».

Αν σου άρεσε κάνε