«Καθαρή έξοδος»: Έτοιμος για το επόμενο μπρα ντε φερ ο Μητσοτάκης

«Καθαρή έξοδος»: Έτοιμος για το επόμενο μπρα ντε φερ ο Μητσοτάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:17 Δημιουργία 11/06/18, 08:14
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα, τα οποία ολοκληρώνουν την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, θα αξιοποιήσει η ΝΔ, προκειμένου να ακυρώσει με πραγματικά στοιχεία το κυβερνητικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τη μνημονιακή εποχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του xrimaonline.gr, τον λόγο στη σχετική συζήτηση θα λάβει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση στην αντιπολιτευτική γραμμή του κόμματος του. Θα τονίσει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει ήδη φέρει στη χώρα το 4ο μνημόνιο, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχει πρόγραμμα χωρίς χρήματα.

Άλλωστε, ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλει, ως δείγμα άτακτης κυβερνητικής υποχώρησης την αποδοχή εκ μέρους της Αθήνας της πώλησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου ύψους 25 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθούν οφειλές προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ενώ η αναβολή στην εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ερμηνεύεται, ως αποτυχία από την ελληνική πλευρά, στο πεδίο εκπλήρωσης των στόχων που έχουν τεθεί.

Σε όλα αυτά προστίθεται και η εξελισσόμενη συζήτηση περί εμπλοκής η μη του Δ.Ν.Τ . Η ΝΔ θεωρεί ότι εάν το Ταμείο δεν μετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η Αθήνα χάνει ένα σημαντικό σύμμαχο στο θέμα του χρέους, ενώ αντίθετα παραμένουν όλες οι δεσμεύσεις για φορολογία, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις και αποκρατικοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, για τη ΝΔ το αφήγημα περί τέλους των μνημονίων και ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας που προβάλει ο πρωθυπουργός, έχει ήδη καταρρεύσει και αυτό ακριβώς θέλει να προβάλλει στην κοινή γνώμη.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς. Εκεί, θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις θέσεις των Γερμανών σε ο,τι αφορά το χρέος, ενώ ταυτόχρονα θα παρουσιάσει σε έναν "κρίσιμο παίκτη" στην Ευρώπη το δικό του σχέδιο για την οριστική έξοδο από την πολύπλευρη κρίση, που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι Γερμανοί θα στηρίξουν την πολιτική του για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών βαρών κι έτσι θα μπορέσει μετά τις εκλογές, εφόσον έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης, να "τρέξει" γρήγορα τη νέα αυτή στρατηγική.

Τα πρώτα μηνύματα που είχε από τις επαφές του στο Μόναχο (μετά τη συνάντηση του με τον επικεφαλής του ΕΛΚ και συνεργάτη της καγκελαρίου Μέρκελ, Μάνφρεντ Βέμπερ και τον επίτροπο Έντινγκερ) ήταν απολύτως θετικά, όπως βεβαιώνουν συνεργάτες του, που ήταν παρόντες στα ραντεβού και αυτό που μένει τώρα, είναι το ραντεβού του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Αν σου άρεσε κάνε