Σκοπιανό: Μπερδεμένο το «κουβάρι» του ονοματολογικού

Σκοπιανό: Μπερδεμένο το «κουβάρι» του ονοματολογικού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:07 Δημιουργία 10/06/18, 12:01

Στον «αέρα» βρίσκεται, τουλάχιστον προς το παρόν, η τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, τη στογμή που το «κουβάρι» του ονοματολογικού παραμένει μπερδεμένο, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τα καθοριστικά βήματα για την επίτευξη της συμφωνίας έχουν «κολλήσει» σε… νομικής φύσεως ζητήματα.

Αν και η πλευρά της ΠΓΔΜ εξακολουθεί να παίζει το χαρτί της καθυστέρησης, προκαλώντας επιπλέον «πονοκέφαλο» στην Αθήνα, εντούτοις σε γενικές γραμμές τόσο η κυβέρνηση Τσίπρα όσο και η κυβέρνηση Ζάεφ δηλώνουν αισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρυης Τζανακόπουλος τονίζει πως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα κάνει το «αποφασιστικό βήμα».

Σε συνέντευξή του στη Νέα Σελίδα, ο κ. Τζανακόπουλος επισημαίνει ότι η πολιτική απόφαση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας δεν είναι εύκολη, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός της γείτονος «πρέπει να σκεφτεί όλες τις πτυχές και να αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες του».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι οι κκ. Τσίπρας και Κοτζιάς έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες δικλίδες, ώστε να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις που πρόκειται να αναληφθούν από τους γείτονές μας.

Σε αυτό το σημείο, ο ίδιος εξαπολύει επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «στο εξωτερικό προσπαθεί να εμφανιστεί ως μετριοπαθής πολιτικός και στο εσωτερικό εξακολουθεί να άγεται και να φέρεται από τους ακροδεξιούς στους οποίους έχει παραδώσει τα κλειδιά της ΝΔ».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τζανακόπουλος επιμένει στη «γραμμή» της «καθαρής εξόδου», ως τη μόνη «βιώσιμη λύση». Μάλιστα, ο ίδιος επικοινωνεί τώρα το νέο «αφήγημα», εν μέσω σεναρίων αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, αποσυνδέοντας την επιτυχία της εξόδου από τις τελικές αποφάσεις του Ταμείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημαντικό σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν είναι τόσο ο χαρακτήρας του γαλλικού μηχανισμού, αλλά η αρχική επιμήκυνση του σταθμισμένου μέσου όρου ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων. «Αυτή η επιμήκυνση θα κρίνει κυρίαρχα τη στάση των αγορών και την αξιοπιστία της λύσης», προσθέτει.

Αν σου άρεσε κάνε