Παίζουν το χαρτί της καθυστέρησης και του... «εκτροχιασμού» στην ΠΓΔΜ

Παίζουν το χαρτί της καθυστέρησης και του... «εκτροχιασμού» στην ΠΓΔΜ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:19 Δημιουργία 08/06/18, 14:42

Την ώρα που το «κουβάρι» του ονοματολογικού παραμένει μπερδεμένο, στην ΠΓΔΜ παίζουν το χαρτί των καθυστερήσεων, μήπως κι αποσπάσουν το κάτι παραπάνω σε σχέση με τη συμφωνία για το Σκοπιανό, η οποία όλο «κλειδώνει», αλλά όλο «ανοιχτή» μένει.

Ενώ η Αθήνα «αναμένει στο ακουστικό της» για το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ, το οποίο εκτιμάται πως όταν γίνει, θα ανοίξει το δρόμο προς... τις Πρέσπες, η κυβέρνηση Ζάεφ εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα μέρα με τη μέρα. Την Παρασκευή, μάλιστα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων άνοιξε «παράθυρο» σε εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων λόγω, όπως είπε, της «βαρύτητας» τους, ενώ ο ίδιος συνέστησε «προσοχή», κάνοντας λόγο για κρίσιμες ώρες-μέρες...

Είναι ολοφάνερη η τακτική της ΠΓΔΜ να κρατά «ανοιχτό» τον ακριβή χρόνο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα, εκνευρίζοντας το Μαξίξμου που «βλέπει».... παιχνίδια από την πλευρά των Σκοπίων.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο Μπουχάρ Οσμάνι τόνισε πως το τρέχον διάστημα είναι κρίσιμο για της κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού. Σημείωσε, ωστόσο πως «πιστεύω πως και οι δύο πλευρές έχουν τη θέληση να λύσουν το θέμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαφωνίες εντοπίζονται περισσότερο στην ερμηνεία των επίσημων κειμένων και λιγότερο στις βασικές αρχές, που έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις.

Ο Οσμάνι ανέφερε ακόμα πως μπροστά υπάρχουν τα τελευταία κρίσιμα βήματα και ότι είναι εύκολο να εκτροχιαστούν τα πράγματα, δεδομένης της βαρύτητας των διαπραγματεύσεων και εξαιτίας του κλίματος που αυτές δημιουργούν στις δύο χώρες. «Ας είμαστε προσεχτικοί και να περιμένουμε για το αποτέλεσμα τις επόμενες ώρες και μέρες» πρόσθεσε ο Σκοπιανός αξιωματούχος.

Τέλος, ο Μπουσμάνι δήλωσε ότι «σύσσωμη η διεθνής κοινότητας μας ενθαρρύνει, μας προσπαθεί να επιλύσει τη διαφωνία μας. Πιστεύουμε πως είναι μια ιδανική ευκαιρία ώστε να λύσουμε το Σκοπιανό γιατί θα μας ανοίξει την ενταξιακή διαδικασία στο ΝΑΤΟ και το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο υπουργός των Σκοπίων.

Αν σου άρεσε κάνε