Νέα αποκάλυψη Μιλοσόσκι: «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για το Σκοπιανό

Νέα αποκάλυψη Μιλοσόσκι: «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για το Σκοπιανό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:50 Δημιουργία 07/06/18, 19:18

Νέες αποκαλύψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Σκοπιανό μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων ισχυρίζεται πως έχει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO, Αντόνιο Μιλοσόσκι με ανάρτηση του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον Σκοπιανό πολιτικό, το όνομα που είναι κοντά στο να κλειδώσει για την ΠΓΔΜ είναι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ το βράδυ της Τετάρτης η ελληνική πλευρά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έστειλαν προς την ΠΓΔΜ δύο νέα αιτήματα:

Το πρώτο αφορά τη γλώσσα της χώρας ώστε αυτή να μην αναγράφεται ως «μακεδονική» (έτσι είναι δηλωμένη στον ΟΗΕ) αλλά ως «μακεντόνσκι», σε λατινικούς χαρακτήρες και αμετάφραστη.

Το δεύτερο αίτημα της ελληνικής πλευρά αναφέρει πως η ΠΓΔΜ δε θα λάβει πρόσκληση για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα στα Σκόπια και μέχρι να υπάρξει αλλαγή στο Σύνταγμα της χώρας. Όπως αναφέρει ο Μιλοσόσκι, το τελευταίο αίτημα «δείχνει» πως η συμφωνία θα καθυστερήσει για αρκετούς μήνες ακόμα.

Τι λέει η κυβέρνηση Ζάεφ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, σημειώνεται πως «η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη να επιτευχθεί μια μακροχρόνια και βιώσιμη λύση που θα είναι αποδεκτή και στις δύο πλευρές αντισταθμίζουν με διαφορά την ανάγκη να τηρηθούν διορίες για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

Ζητήματα τέτοιας σημασίας δεν ωφελούνται από βιαστικές ενέργειες, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΜΔ.

Ο ίδιος ο Ζάεφ δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης πως «παραμένω αισιόδοξος αν και δεν είναι εύκολο. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα αλλά ταυτόχρονα, πολύ σημαντικό», για να προσθέσει πως «ισως καλέσουμε την Αθήνα πολύ σύντομα. Δεν θα σχολιάσω κάτι περισσότερο, τα λέει όλα η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών».

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία αλλά είναι εξίσου σημαντικό να βρούμε μία μόνιμη λύση που θα είναι 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε και εξήγησε ότι θα ήθελε να πάρει και αύριο τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, αν αυτό ήταν εφικτό αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Εξάλλου, ακόμα μια παρέμβαση για την επίλυση του ονοματολογικού έστειλαν οι ΗΠΑ, μέσω σημερινών δηλώσεων της Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια, Τζες Μπάιλι. «Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ελπίζουν πως οι διαπραγματεύσεις θα φέρουν ένα κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα που οι λαοί των δύο χωρών περιμένουν» σημείωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Αν σου άρεσε κάνε