Ο Καμμένος στο NATO και οι ΗΠΑ να πιέζουν για το Σκοπιανό

Ο Καμμένος στο NATO και οι ΗΠΑ να πιέζουν για το Σκοπιανό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:43 Δημιουργία 07/06/18, 06:50

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος τόνιζε πως θα θέσει των ζήτημα των τουρκικών απειλών στις επαφές που θα έχει σήμερα με τους ομολόγους του στο NATO, στο πλαίσιο της καθορισμένης συνάντησης των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες του Βελγίου.

Πέρα από το εάν θα υπάρξει καταδίκη της Άγκυρας από το NATO ( το πολύ πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει πως μάλλον δεν πρόκειται να γίνει κάποια επίπληξη) και ξεχωριστά από τις σχέσεις των ελληνοτουρκικών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν αυτά που θα ακούσει ο Έλληνας υπουργός για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, ειδικότερα μετά από τις χθεσινές δηλώσεις της πρέσβη των ΗΠΑ στη Συμμαχία, Κέι Χάτσισον.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, μιλώντας την Τετάρτη στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, τόνισε πως η «Μακεδονία» (όπως χαρακτήρισε την ΠΓΔΜ) έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ και απομένει μόνο το ζήτημα της ονομασίας της χώρας. «Πιστεύω πως οι υπουργοί Εξωτερικών δουλεύουν πυρετωδώς για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεχτής λύσης στο θέμα της ονομασίας. Μόλις επιτευχθεί η συμφωνία και φύγει από τη μέση το μεγαλύτερο εμπόδιο, τότε η Μακεδονία θα ξεκινήσει τη διαδικασία εισόδου στο ΝΑΤΟ. Έχουμε ξεκαθαρίσει πως η Μακεδονία έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη και απομένει το ονοματολογικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουμε πως αυτό {η έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών) θα γίνει στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών».

Αναφερόμενη στο τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Σκοπίων και στη σημασία που έχει για τη Συμμαχία η απομάκρυνση της ΠΓΔΜ από την επιρροή της Ρωσίας και σ, η κ. Χάτσισον σημείωσε πως «σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το ονοματολογικό μέχρι τη Σύνοδο του Ιουλίου και δεν αρχίσει η ενταξιακή διαδικασία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να προστατέψουμε την ΠΓΔΜ από επιβλαβείς επιρροές. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι των ΗΠΑ ώστε να βοηθήσουμε τη χώρα να αντισταθεί στην καταστροφική επιρροή της Ρωσίας, με κάθε τρόπο» ανέφερε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Μετά και από αυτές τις δηλώσεις, που επιβεβαιώνουν το πόσο πολύ οι ΗΠΑ θέλουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μένει να φανεί η στάση που θα διαμορφώσει ο Πάνος και η ΑΝΕΛ στο ενδεχόμενο οριστικής συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Αν σου άρεσε κάνε