Χρέος: Παίζουν τώρα το αφήγημα της «αλλαγής προφίλ»

Χρέος: Παίζουν τώρα το αφήγημα της «αλλαγής προφίλ»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:00 Δημιουργία 04/06/18, 13:53

Αμηχανία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τη μεταμνημονιακή εποχή, αφότου ούτε στο Washington Group βγήκε «λευκός καπνός» για το χρέος, γεγονός που προεξοφλεί την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, με την Ελλάδα να χάνει την πολύτιμη σφραγίδα βιωσιμότητας, απαραίτητη για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό κι ενώ η υιοθέτηση της προληπτικής γραμμής στήριξης είναι μονόδρομος, στην Ηρώδου Αττικού επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τις επιπτώσεις από τη φυγή του Ταμείου, αλλάζοντας το αφήγημα για το χρέος.

Απαντώντας δε στον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος σε νέα του συνέντευξη εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η προληπτική γραμμή είναι η λύση για την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόινισε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για εμπλοκή στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και μια πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει, σε καμιά περίπτωση, την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια».

«Το αν θα συμμετέχει ή δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ είναι ένα δικό του θέμα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7».

«Νομίζω ότι δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν τίθεται και κανένα θέμα ως προς τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία όλοι συμφωνούν -ακούσατε και τη σχετική δήλωση του κ. Σεντένο- ότι θα πρέπει να είναι τέτοια που θα μπορεί να πείσει τις αγορές και άρα να οδηγήσει τη χώρα μας στο να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβασή της στην αγορά χρήματος», δήλωσε ο ίδιος.

Αλλάζοντας, μάλιστα, το αφήγημα ο ίδιος επεσήμανε ότι το «κλειδί» είναι η αλλαγή προφίλ του χρέους.

«Οι αγορές, οι επενδυτές ξέρουν πολύ καλά ότι σημασία δεν έχει η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ. Σημασία έχει αν η αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους θα μπορέσει να οδηγήσει σε χρηματοδοτικές ανάγκες που δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το κλειδί», υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σχετικά με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία και την Ισπανία, ο ίδιος σχολίασε ότι κάποιοι στη χώρα μας βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Έκανε δε success story με τα ομόλογα, ενώ οι αποδόσεις είναι απαγορευτικές για την έξοδο στις αγορές. «Τα σημερινά στοιχεία από την αγορά ομολόγων δείχνουν ότι εξομαλύνονται τα επιτόκια και τα σπρεντ. Το ελληνικό δεκαετές είναι στο 4,4% και με μια καλή συμφωνία για το χρέος, η οποία σχεδόν έχει προεξοφληθεί, θα έχουμε τη δυνατότητα το 2018 να έχουμε επιτόκια τέτοια που θα καθιστούν βιώσιμη μια δυνατότητα για διαρκή χρηματοδότηση από τις αγορές», είπε.

Αν σου άρεσε κάνε