Αδιέξοδο «δείχνει» τώρα το Μαξίμου-Στις... καλένδες το τηλεφώνημα Ζάεφ

Αδιέξοδο «δείχνει» τώρα το Μαξίμου-Στις... καλένδες το τηλεφώνημα Ζάεφ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:44 Δημιουργία 01/06/18, 16:27

Όλο «έρχεται» μα ποτέ δεν «φτάνει». Ο λόγος για τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ όσον αφορά την επίλυση του Σκοπιανού, για την οποία και οι δύο πλευρές δήλωναν μέχρι πρότινος πως βρίσκεται στο «τελικό στάδιο». Ωστόσο, οι πολιτικοί «πονοκέφαλοι» στο εσωτερικό της κάθε χώρας είναι τόσο έντονοι, που τώρα το Μέγαρο Μαξίμου «δείχνει» αδιέξοδο.

«Το αργότερο αύριο, Σάββατο», διέρρεαν νωρίτερα την Παρασκευή στελέχη από την Ηρώδου Αττικού ότι αναμένεται το κρίσιμο και καθοριστικό για την έκβαση των διαπραγματεύσεων τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Νεότερη διαρροή, ωστόσο, από το Μαξίμου επισημαίνει πως η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών είναι μάλλον άκυρη.

«Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών», σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Όπως όλα δείχνουν, η επίτευξη συμφωνίας υπό τον όρο του erga omnes εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Η Αθήνα παρακολουθεί με αμηχανία την ακλόνητη στάση, που τηρεί ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόρκι Ιβάνοφ όσον αφορά την ονομασία «έναντι όλων».

Ο ίδιος επανέλαβε την Παρασκευή ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει μια λύση erga omnes, καθώς και τη συνταγματική αναθεώρηση που έχει θέσει, ως βέτο η ελληνική πλευρά.

Όπως μεταφέρουν σκοπιανά media, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ μπορεί να μην υπογράψει τη συμφωνία, που θα φέρει ο Ζάεφ, ακόμα και εάν αυτή περάσει από το κοινοβούλιο της χώρας.

Αυτό είχε συμβεί και στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται στην ΠΓΔΜ, με τον Ιβάνοφ να μην υπογράφει το σχετικό νόμο.

Αν σου άρεσε κάνε