Νέο αφήγημα για επαναφορά της κανονικότητας από τον Τσίπρα

Νέο αφήγημα για επαναφορά της κανονικότητας από τον Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:53 Δημιουργία 29/05/18, 19:49

Σε μια νέα προσπάθεια προώθησης της «κανονικότητας» που «επέστρεψε στην ελληνική οικονομία» επιδόθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο Μέγαρο Μουσικής το απόγευμα της Τρίτης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «χάρη στην από κοινού προσπάθεια καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας. Η Ελλάδα από χώρα παρίας γίνεται παράδειγμα σταθερότητας και ανάκαμψης. Η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μιλώντας για μία λύση που προδιαγράφεται και είναι κάτι που ενισχύει την εικόνα της Ελλάδας και στο εξωτερικό «εν μέσω κρίσεων όπως αυτή στην Ιταλία, όπως και στη γειτονική Τουρκία».

«Μέσω της εξεύρεσης λύσης προσπαθούμε να ενισχύσουμε και τον ευρύτερο ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων, μια προοπτική συνεργασίας η οποία θα ανακόψει και βλέψεις άλλων δυνάμεων στην περιοχή», σημείωσε .

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «η εικόνα της χώρας, αλλάζει και κυρίως θα έλεγα στο πεδίο της οικονομίας. Σήμερα είμαστε εδώ να διορθώσουμε τις αδικίες της κρίσης».

Θέλοντας να «κόψει» τις προσδοκίες που τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δημιουργήσει για τη μεταμνημονιακή εποχή, σημείωσε πως «θα ήταν λάθος και ανοησία να θεωρήσουμε ότι με το ημερολογιακό τέλος του προγράμματος, θα μας περίμεναν όλοι να μας δανείσουν με επιτόκια αντίστοιχα με της Γερμανίας για παράδειγμα. Σε αντίθεση με την είσοδό μας στα μνημόνια, η έξοδος μας από αυτά δεν θα τα αλλάξει όλα στη ζωή μας απότομα και "θεαματικά", αλλά οι αλλαγές θα έρχονται βήμα το βήμα και θα είναι προς το καλύτερο και για την οικονομία και για την ελληνική κοινωνία. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς; Όταν βγάζεις έναν ασθενή από την εντατική, ακόμη κι αν είναι αθλητής, δεν τον βάζεις να τρέξει κατοστάρι. Πρέπει να δώσουμε χρόνο».

Αναφερόμενος στην ανεργία, υποστήριξε πως «η ανεργία μειώνεται σταδιακά, έχοντας υποχωρήσει κατά 7 μονάδες από τη μέγιστη τιμή της στα τέλη του '14».

Παινεύοντας το έργο της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «η Ελλάδα τα τρία αυτά χρόνια δεν κέρδισε μόνο την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ή την επιστροφή της στις αγορές μόνο...»Το σημαντικότερο είναι ότι απέκτησε ξανά την αξιοπιστία της έναντι των εταίρων της, προσθέτοντας πως «με αίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών όλοι εργαζόμαστε πυρετωδώς και πρέπει να συνεχίσουμε σ'αυτό το ρυθμό».

Κάνοντας αναφορά στα του δημοσίου χρέους, είπε πως «βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Τώρα είναι η σειρά των εταίρων μας να δώσουν τη σωστή λύση».

Αναφερόμενος στην κρίση που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες στην Ιταλία, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε στην καλύτερη συμφωνία, όχι μόνο για το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της Ευρωζώνης, κυρίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία. Η πολιτική κρίση στην Ιταλία επηρεάζει βαθιά το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών. Η θετική κατάληξη της ελληνικής περιπέτειας, είναι πιο αναγκαία από ποτέ για το σύνολο της Ευρωζώνης. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε στη καλύτερη δυνατή συμφωνία, προς το συμφέρον όλων».

Και πάλι «όχι» για πρόωρες εκλογές

Κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην εκλογολογία που έχει προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «πρέπει να δώσουμε χρόνο σταθερότητας και ασφάλειας στην ελληνική οικονομία. Προϋπόθεση γι αυτό είναι η πολιτική σταθερότητα. Να δώσουμε το μήνυμα προς τα έξω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε με δικές μας δυνάμεις. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της 4ετίας».

Μιλώντας για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «αφήνουμε πίσω μας παθογένειες και νοοτροπίες που καθυστέρησαν τη χώρα και κοιτάμε μπροστά, μιλάμε θετικά και προχωράμε με σχέδιο. Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που καταρτίσαμε με κόπο, διάλογο και έρευνα, είναι η απάντηση στις προκλήσεις της επόμενης μέρας».

Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των βιομηχανιών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «η ενεργειακή αναβάθμιση θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας​.​ ​Σ​ε συνδυασμό με τα προγράμματα για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και κτιρίων, θα ​οδηγηθούμε σε αναζωογόνηση του κατασκευαστικού κλάδου, μείωση της ενεργειακής σπατάλης και των εκπομπών αερίων​ ρύπων​».

«Για πρώτη φορά» συνέχισε ο πρωθυπουργός «διαμορφώνεται στη χώρα μας ένα απλό, συνεκτικό και σαφές πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας των επιχειρήσεων. Με το ν. 4442/2016​ επιταχύνουμε τη διαδικασία της αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων, οι οποίες ​θα ξεκινούν τη λειτουργία τους ​μέσω ηλεκτρονικής​ διαδικασία​ς​»,

Αναφορικά με το κτηματολόγιο, ο κ. Τσίπρας είπε πως «προχωρούν οι δράσεις της κτηματογράφησης, της κύρωσης των δασικών χαρτών και ο χωρικός σχεδιασμός, με σαφείς δράσεις και σφιχτά χρονοδιαγράμματα».

Για τη νομική διευκόλυνση προς τις επιχειρήσεις, σχολίασε ότι «κωδικοποιούμε και απλοποιούμε τη νομοθεσία για να διευκολύνουμε την απονομή Δικαιοσύνης. Ενισχύουμε ​τα δικαστήρια, που χειρίζονται υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος​, ​με προσωπικό και υποδομές, ​ώστε να μην εγκαταλείπονται επενδύσεις λόγω καθυστερήσεων.

Μιλώντας για τις αλλαγές στη φορολογία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε «προχωρήσαμε στη μεταμόρφωση του φορολογικού συστήματος ​με μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής​, αποσπώντας τα εύσημα ​του ΟΟΣΑ​. Εκσυγχρονίσαμε το ​φορολογικό ​μηχανισμό με την εισαγωγή​ των​ ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες».

Κάνοντας αναφορά στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, υποστήριξε πως «οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις ισχυρότερες κεφαλαιακά ​σε όλη την Ευρώπη ​και είναι πάλι έτοιμες να αναλάβουν σταδιακά το διαμεσολαβητικό​ τους​ ρόλο στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης».

Θέλοντας να απευθύνει μήνυμα για την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «νέες δυναμικές πηγές ρευστότητας και επενδυτικών πόρων όπως το ΕΣΠΑ, το "σχέδιο Γιούνκερ, η υπό σύσταση Αναπτυξιακή Τράπεζα και ειδικά επενδυτικά σχήματα που θα διευκολύνουν την συμμετοχή ιδιωτών και τον επιμερισμό του ρίσκου».

«Επενδύουμε στη διακλαδική σύνδεση της Βιομηχανίας, της Αγροδιατροφής και του Τουρισμού, μέσω φόρουμ ​το οποίο στοχεύει στην προώθηση μέτρων για τη χρήση των ελληνικών προϊόντων στις τουριστικές επιχειρήσεις ​και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία διαφορετικών κλάδων της οικονομίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επανερχόμενος στα περί δίκαιας ανάπτυξης, τόνισε πως «εμείς πιστεύουμε σ'αυτό που έχουμε ονομάσει δίκαιη ανάπτυξη. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι η μόνη απάντηση γιατί αυτή μπορεί να συμφιλιώσει την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Κι αυτό είναι εφικτό μόνο μέσω της επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο».

Αν σου άρεσε κάνε