Πόλωση με «άρωμα» εκλογών και με ορίζοντα το φθινόπωρο

Πόλωση με «άρωμα» εκλογών και με ορίζοντα το φθινόπωρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:19 Δημιουργία 24/05/18, 09:07
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με ορίζοντα το προσεχές φθινόπωρο κινούνται πλέον οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, καθώς ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά χθες στη Βουλή όχι μόνο απέφυγε να μιλήσει για εξάντληση της 4ετίας, αλλά έδειξε να θεωρεί, ως κρίσιμη καμπή για τη χώρα και για την κυβέρνησή του το χρόνο ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος, που δεν είναι άλλος από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν ακολούθησε το δρόμο της Φώφης Γεννηματά για εκλογές «εδώ και τώρα», αλλά επέμεινε να προκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα να δοκιμάσει τις πολτικές του αντοχές μετά την έξοδο - όπως υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου - της χώρας από τα μνημόνια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προβλέψει (και μάλιστα πολύ πρόσφατα) ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές είτε το προσεχές φθινόπωρο είτε - το αργότερο – τον επόμενο Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στενοί του συνεργάτες, ούτε η χώρα ούτε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα αντέξει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η οποία θα ξεκινά ουσιαστικά από το φθινόπωρο και θα καταλήγει την προσεχή άνοιξη, αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει τις διπλές εκλογές τότε.

Απαρατήρητο δεν πέρασε, επίσης, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επαναφέρει μια αμιγώς προεκλογική ρητορική, θέτοντας διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, σοσιαλισμού και νεοφιλελευθερισμού. Ο κ. Μητσοάκης ακολούθησε τη ρητορική των υψηλών τόνων χθες στη Βουλή, προχωρώντας σε έναν συνολικό απολογισμό της θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα, ξεκινώντας από την εποχή Βαρουφάκη.

Υπενθυμίζεται πως η ΝΔ έχει δεσμευτεί πως θα συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για τα όσα έγινα το καλοκαίρι του 2015, βασιζόμενη στις καταγγελίες του Παναγιώτη Λαφαζάνη περί διπλού νομίσματος, εφόδου στην ΤτΕ κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε επισημάνει το Χrimaonline .gr νωρίς χθες το πρωι, η προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή θύμισε έντονα προεκλογική περίοδο, καθώς όλοι οι ηγέτες έδωσαν το στίγμα της στρατηγικής, που θα ακολουθήσουν το επόμενο - προεκλογικό διάστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στα ζητήματα της ασφάλειας, μετά δε και την απειλή μέλους του Ρουβίκωνα εις βάρος του, ενώ ως προς την οικονομία θα εξακολουθεί να τονίζει ότι το αφήγημα της κυβέρνησης περί «καθαρής εξόδου» έχει ήδη καταρρεύσει.

Ο ίδιος έχει μπροστά του μέσα στον Ιούνιο κρίσιμες επαφές στη Φρανκφούρτη (όπου θα δει την Άγγελα Μερκελ στο περιθώριο του συνεδρίου που οργανώνει ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Βέμπερ) και στο Βερολίνο (όπου θα συναντηθεί με τον νέο Γερμανό υπουργό Οικονομικών). Σε αυτά τα ραντεβού θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει αναλυτικά για το δικό του αναπτυξιακό πρόγραμμα και για τις θέσεις του για την οικονομία γενικότερα.

Αν σου άρεσε κάνε