Κυριάκος: «Τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες», αλλιώς «παραιτηθείτε»!

Κυριάκος: «Τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες», αλλιώς «παραιτηθείτε»!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:48 Δημιουργία 23/05/18, 11:50

Στο... «κάδρο» των ευθυνών για μία χώρα, που θυμίζει «ξέφραγο αμπέλι» με τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις, που έχει λάβει το φαινόμενο της ανομίας, έβαλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, όπου συζητείται το «ολιστικό» σχέδιο ανάπτυξης του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης με «φόντο» αφενός την άγρια επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη κι αφετέρου το «ντου» του Ρουβίκωνα και στο ΣτΕ, στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα στον πρωθυπουργό για την τακτική σκληρού ροκ, που ο ίδιος ακολουθεί, κατηγορώντας τη ΝΔ για εμπλοκή στα περιστατικά βίας.

«Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008, εσείς εκθρέψατε τους Αγανακτισμένους» είπε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν βρήκε να πει μια λέξη για τα θύματα της Marfin.

Με αφορμή την επίθεση του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναμετρηθεί με «το αμαρτωλό παρελθόν και το προβληματικό παρόν». «Να καταδικάσετε τις κρεμάλες των αγανακτισμένων και να ζητήσετε μια συγγνώμη για τον διχαστικό σας λόγο και τις ανεκδιήγητες εκφράσεις «ή εμείς ή αυτοί» «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Είναι δική σας ιδεοληψία ο διαχωρισμός της βίας».

Έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στην ανάρτηση του πρωθυπουργού μετά την επίθεση σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη, λέγοντας ότι «μου έκανε εντύπωση το τουιτ που κάνατε λέγοντας ότι αυτοί που επιτέθηκαν στον κ. Μπουτάρη δεν ήταν αγανακτισμένοι και συγκεντρωμένο πλήθος. Τι εννοείτε; Ότι θα ήταν δικαιολογημένοι αν ήταν αγανακτισμένοι; Πράξετε το αυτονόητο. Όχι μόνο να καταδικάσετε την βία από όπου και αν προέρχεται αλλά αποδείξετε το στην πράξη. Απελευθερώστε τα Εξάρχεια, τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες. Ο Δήμαρχος Τήνου με 8 άτομα προσωπικό τους συνέλαβε εσείς δεν μπορείτε; Δεν θέλετε να το κάνετε γιατί οι εκλεκτικές σας συγγένειες δεν σας το επιτρέπουν».

«Επιτέλους προστατέψτε τους Έλληνες και τις γειτονιές. Αυτή είναι η δουλειά σας. Αν δεν μπορείτε, να παραιτηθείτε. Δεν σας επιτρέπω να αφήσετε το οποιοδήποτε υπονοούμενο ότι η ΝΔ έχει σχέση με οποιαδήποτε έκφανση βίας», πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης.

«Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008 εσείς αποθρασύνατε τους αγανακτισμένους όταν έβαζαν κρεμάλες. Εσείς εξισώνατε την φυσική βία των μνημονίων με την βία του σπασίματος και των προπηλακισμών. Εσείς προσθέτατε πάντα ένα άλλα όταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι δέχονταν επίθεση και έδερναν τους δικούς μας βουλευτές και της ΔΗΣΥ. Η δική σας καταδίκη ήταν πάντα με αστερίσκους ότι κάπως δικαιολογείτε επειδή ψηφίσαμε τα μνημόνια. Εσείς είστε αυτός που 8 χρόνια μετά δεν είπατε μια λέξη να τιμήσετε την μνήμη των δολοφονημένων της Μαρφίν. Μη με κοιτάτε αμήχανα. Έχετε τεράστια ευθύνη για την ανομία. Στα ζητήματα αυτά θα παίρνετε τις απαντήσεις που σας αξίζουν».

«Φέρατε τέταρτο μνημόνιο»

Μεταφέροντας το «κατηγορώ» στο «μέτωπο» της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «το 2015 είχαμε τεράστιες εκροές καταθέσεων και το αποτέλεσμα ήταν ένα τρίτο μνημόνιο με υπογραφή Αλέξη Τσίπρα».

«Πριν από δυο χρόνια στις 22 Μαίου του 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα προαπαιτούμενα: ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, Υπερταμείο Δημόσιας Περιουσίας, με λίγα λόγια το μνημόνιο plus». Τότε λέγατε ότι είναι τα τελευταία μέτρα. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό», είπε ο ίδιος.

Και συνέχισε: «Δεσμευτήκατε για πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο. Αυτά είναι ένα τέταρτο μνημόνιο, κατήγγειλε. Η κυβέρνηση έπαιξε το χαρτί των αντιμέτρων αλλά και αυτό εξαρτάται από τους δανειστές. «Ένας στους δυο Έλληνες χρωστά στην Εφορία», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση είναι δημαγωγός στα λόγια και ανίκανη στην πράξη. «Όσο ίσχυε το κανένα μέτρο το 2016, άλλο τόσο παραμύθι είναι η καθαρή έξοδος».

Υπενθύμισε δε ότι η Κομισιόν υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και πως η άνοδος του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2017 ήταν η χαμηλότερη στην Ευρωζώνη. Ο ΟΟΣΑ βλέπει μείωση της παραγωγικότητας ενώ μόλις το 12% των ανέργων παίρνει βοήθημα. Στις δημόσιες επενδύσεις υπάρχει παταγώδης αποτυχία. Το 2014 η Κομισιόν προέβλεπε ότι στα τέλη του 2018 το ΑΕΠ θα ήταν 217 δισ. ευρώ και σήμερα η πρόβλεψη είναι 183 δισ. ευρώ. «34 δισ. ευρώ χαμένα ή 8.220 ευρώ για κάθε οικογένεια».

«Αόριστο ευχολόγιο» το σχέδιο ανάπτυξης

Χαρακτηρίζοντας, στο μεταξύ, ως «αόριστο ευχολόγιο» το ολιστικό σχέδιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι σε αυτό «συνυπάρχουν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με αρκετές ιδεολογικές εμμονές και ασυγχώρητες γενικότητες».

Συνεχίζοντας την κριτική του για τις 106 σελίδες του ολιστικού σχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν ξέρουμε αν είναι δικό σας κείμενο ή έχει ξαναγραφεί από τους θεσμούς γιατί δεν ξέρουμε ποιο εί ναι το αρχικό σας κείμενο. Δεν συνειστά σε καμία περιπτωση ένα συγκεκριμένο χάρτη τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Είναι αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη. Λείπει το όραμα. Σαν να έκανε αγγαρεία ο συντάκτης. Λείπει το όραμα και εφαρμοσμένες πολιτικές που θα φέρουν δουλειές και θα παράγουν πλούτο».

Επέκρινε, δε, την κυβέρνηση ότι «εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνησή σας συζητά με τους εταίρους το περιβόητο ολιστικό σχέδιο. Το κάνατε στα κρυφά χωρίς να το φέρετε στην Βουλή και δημόσια διαβούλευση».

Αναπτυξιακό «σοκ» για επενδύσεις

Επιμένοντας στη «γραμμή» των επενδύσεων, όπου στηρίζεται και το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα «χρειάζεται σχέδιο εξόδου από την κρίση, δεν είναι ώρα για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα».

«Χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ που μπορεί να έρθει από κύμα επενδύσεων. Πρέπει να μειώσουμε τους φόρους αλλά το σχέδιο της κυβέρνησης αφήνει να φανεί ότι ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει. Ο φορολογικός συντελεστής ως 10.000 ευρώ πρέπει να πέσει στο 9% και τα κέρδη των επιχειρήσεων να πάνε στο 20%», τόνισε ο ίδιος.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «απαιτείται δραστική απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η μάχη με την γραφειοκρατία δεν πρέπει να χαθεί».

«Το δίλημμα της επόμενης ημέρας είναι καθαρό. Ποιος μπορεί να δημιουργήσει πολλές και καλές δουλειές και ποιος μπορεί να παράγει πλούτο που θα μοιράζεται δίκαια σε όλους».

«Θέλουμε εγγυημένο εισόδημα στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για 800.000 συμπολίτες μας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θέλουμε παιδικούς σταθμούς για κάθε παιδί και δίνουμε έμφαση σε προγράμματα για τους άνεργους νέους».

Επεσήμανε δε ότι απαιτείται πάνω από όλα ασφάλεια, γιατί οι επενδύσεις δεν ανθίζουν με τον Ρουβίκωνα στα πεζοδρόμια.

«Κάθαρση» οι εκλογές

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το πάγιο-πια- αίτημά του για εκλογές, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα διαφωνήσουμε αν πρέπει να γίνουν τώρα ή σε λίγους μήνες, εμείς τις ζητάμε εδώ και δυο χρόνια», τόνισε απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά.

Ζήτησε δε από τον πρωθυπουργό να κάνει το σωστό: «η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και η κάλπη είναι μια κάθαρση. Μην δεσμεύετε τον λαό για χρόνια ώστε να μείνετε λίγους μήνες στην εξουσία».

Αν σου άρεσε κάνε