Νέα «σούπα»... σκανδαλολογίας από Τσίπρα

Νέα «σούπα»... σκανδαλολογίας από Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:01 Δημιουργία 23/05/18, 10:51

Υψηλότατους τόνους κατά της ΝΔ χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την προ ημερησίας συζήτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να «ζωγραφίσει» ένα ιδιαίτερα θετικό μεταμνημονιακό τοπίο για τη χώρα.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση:

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια θα αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο».

«Βαδίζουμε με σταθερό βηματισμό από αυτό που γνωρίσαμε τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχουν απομείνει τα τελευταία μέτρα της διαδρομής, ένα μέρος αυτών καλύφθηκε με την τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης», είπε ο πρωθυπουργός

«Παρά τις καταστροφικές προβλέψεις σας, που εδώ και καιρό διατυπώνατε με βεβαιότητα ότι θα αναγκαστούμε να ψηφίσουμε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα το 2019, ότι όχι μόνο δε θα υπάρχει χώρος για τα ήδη ψηφισμένα αντίμετρα, αλλά θα φέρουμε και επιπλέον μέτρα από το 2020. Απογοητευτήκατε όμως για μια ακόμη φορά», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σημείωσε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα διαψευστούν ξανά οι καταστροφολογούντες, όταν θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους, μια εξέλιξη καθοριστική για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αλλά και οι συζητήσεις για το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας».

«Η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια μεγάλης περιπέτειας και κρίσης βγαίνει από αυτή την περιπέτεια, τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επιτέθηκε προσωπικά και στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη δηλώνοντας ότι «η στάση του Κ. Μητσοτάκη θα μείνει στην ιστορία διότι θα μνημονεύεται ως εκείνος που μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα καταστροφολογίας».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως «είσαστε κολλημένοι σε αυτές τις θέσεις, στα ίδια που λέγατε πριν ακόμα κλείσει η 2η αξιολόγηση, ενώ τώρα κλείνει και η 4η, σαν να μην σας ενδιαφέρει η εξέλιξη των πραγμάτων. Πώς να πάρουν στα σοβαρά την κριτική σας οι πολίτες;».

«Θα το πιείτε το πικρό ποτήρι σε δύο μήνες. Η Ελλάδα θα βγει οριστικά από τα μνημόνια και δεν το πετύχατε εσείς» επανέλαβε.

Για τα εργασιακά

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τα εργασιακά. «Η Ελλάδα πρέπει να στηρίζει την οικονομία της στον εργαζόμενο κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι η αδήλωση εργασία πρέπει να πάψει. Δέσμευσή μας, να κυνηγηθεί, να συρρικνωθεί, με στόχο να φτάσει το 5% σε βάθος 3ετίας» ανέφερε, για να προσθέσει πως «όλοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να έχουν μια κοινή αφετηρία δικαιωμάτων, ένα εχέγγυο που θα ενισχύει την διαπραγματευτική τους δύναμη. Για εμάς δεν υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη χωρίς αύξηση των μισθών».

Αναφερόμενος στη δέσμευση για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και κάνοντας ακόμα μια επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η προσπάθεια να βασιστεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην διαρκή μείωση του μισθού δεν είναι τίποτα άλλο από επιδότηση στον εργοδότη που δεν θέλει να επενδύσει. Γι'αυτό πιστεύουμε ότι το μοντέλο σας είναι αποτυχημένο».

Συνεχίζοντας την επίθεση προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε «κ. Μητσοτάκη, δεν σας αρέσει το σχέδιό μας. Τιμή μας! Έχουμε ιδεολογικές διαφορές. Εσείς τι μας έχετε πει το τελευταίο διάστημα: Ότι θεωρείτε το 8ωρο ξεπερασμένο, ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις; είναι ιδεοληψία της αριστεράς...».

«Σε νέα εποχή η Ελλάδα»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε πως «σήμερα στην Ελλάδα ξημερώνει μια νέα αυγή. Και όσο ξημερώνει, τόσο πιο σαφείς θα γίνονται οι διαχωριστικές μας γραμμές. Γι'αυτό αποσυντονίζεστε, φοβάστε τον Σεπτέμβρη του 2018, γιατί καταλαβαίνετε ότι η παρένθεση όχι μόνο δεν κλείνει αλλά θα μείνει ανοιχτή.

Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω, φεύγει μπροστά, βγαίνει από τα μνημόνια, μπαίνει σε μια νέα εποχή» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Αν σου άρεσε κάνε