Σκοπιανό και ελληνοτουρκικά στην ατζέντα του Κοτζιά στις ΗΠΑ

Σκοπιανό και ελληνοτουρκικά στην ατζέντα του Κοτζιά στις ΗΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:06 Δημιουργία 21/05/18, 06:50
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Βέλμαχος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΜΑΧΟΣ

Καταλύτης για την εξέλιξη των γεωπολιτικών εξελίξεων στα Βαλκάνια, με κύριο σημείο αναφοράς την επίλυση του Σκοπιανού μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ, αλλά και για τα ευρύτερα δεδομένα στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αποτελέσει η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στις ΗΠΑ, η οποία ξεκινά σήμερα, Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη της εβδομάδας.

Αργότερα μέσα στη μέρα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο, ενώ θα έχει έχει προηγηθεί συνάντηση με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο των ΗΠΑ για ζητήματα Ευρασίας, Γουές Μίτσελ. Στο επίκεντρο της επαφής των δύο διπλωματών θα τεθούν το θέμα του Σκοπιανού, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις που προέκυψαν από τη Σόφια και τη συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό.

Σημειώνεται πως σε χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιχειρήθηκε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις που προκλήθηκαν τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια για την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» που πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ζάεφ στον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Το “Republika Ilidenska Makedonija” είναι όνομα με χρονικό προσδιορισμό που αναφέρεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες του παρελθόντος και αποτελεί πραγματική δυνατότητα για συμβιβασμό που ικανοποιεί τις δύο πλευρές. Αναμένουμε ότι η πρόταση θα γίνει κατανοητή και θα βρει ευρύτερη υποστήριξη στην Αθήνα.

Με το όνομα αυτό κάνουμε πλήρη διαχωρισμό με την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Διαχωρισμό από κάθε πλευρά. Η εξέγερση του Ίλιντεν είναι κοινός αγώνας του πολυεθνικού λαού μας για κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες. Και δεν περιλαμβάνει καμία εδαφική βλέψη έναντι καμίας γειτονικής χώρας, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. Είναι ο ίδιος αγώνας, και το 1903 και το 1944» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η χώρα και οι πολίτες της δεν έχουν καμία εδαφική βλέψη και επιβεβαιώνουν την αρχή της μη αλλαγής των συνόρων και τον σεβασμό στην κληρονομιά του ελληνικού λαού και της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική Κυβέρνηση μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης στην διαφορά για την ονομασία, που διαρκεί 25 χρόνια.

«Ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά σε λύση και η φιλία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερη. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό αυτή την θετική ιστορική στιγμή για τις δύο χώρες» καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.

Πριν από την επίσκεψη Τσαβούσογλου - Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Κοτζιά

Πέρα από το Σκοπιανό, κατά την πολυήμερη παραμονή του στις ΗΠΑ, ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να θέσει στους Αμερικανούς και τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στα σύνορα με την Ελλάδα αλλά και στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Εξάλλου, σε δύο εβδομάδες και ειδικότερα στις 4 Ιουνίου αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επανερχόμενοι στην επίσκεψη Κοτζιά, το πρόγραμμα του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στις ΗΠΑ έχει εξής:

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ενώ θα έχει επίσης, και επαφές με ηγετικά στελέχη των δύο Νομοθετικών Σωμάτων των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων με τους Συμπροέδρους του “Congressional Hellenic Caucus” και της “Congressional Hellenic Israeli Alliance” (CHIA), καθώς και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι συνομιλίες των δύο ανδρών θα εστιαστούν στις τελευταίες εξελίξεις ως προς το Κυπριακό καθώς και στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ. Θα συζητηθεί ακόμη η πορεία μεταρρύθμισης των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Την Πέμπτη και Παρασκευή, 24-25 Μαΐου, επίσης στην Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής συνάντηση για το ονοματολογικό με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρουσία του Προσωπικού Απεσταλμένου του ΓΓ ΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Αν σου άρεσε κάνε