tourkia-tselik-praxikopima-stratiotikoi

Τραβάει το σχοινί η Τουρκία: «Συνένοχη η Ελλάδα στο πραξικόπημα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 20/04/18, 14:06
Εντείνονται οι ανησυχίες για κλιμάκωση της προκλητικότητας και του διπλωματικού «παιχνιδιού», που παίζει ο Ταγίπ Ερντογάν με την κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη, στον απόηχο της αντίδρασης της Άγκυρας για την απόφαση του ΣτΕ να απελευθερωθεί ο ένας εκ των «8».

Μετά το πρώτο, άκρως προκλητικό σχόλιο του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι η Ελλάδα είναι «μία χώρα που προστατεύει πραξικοπηματίες», ο υπουργός του «σουλτάνου», αρμόδιος για θέματα της ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, προχωρεί ένα βήμα περαιτέρω την επιθετική «ρητορική», επισημαίνοντας πως η η Ελλάδα «γίνεται συνένοχη στο πραξικόπημα.

Ειδικότερα, με αναρτήσεις του στο twitter, ο Τσελίκ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα, ένα μέλος της Ε.Ε., φαίνεται να προστατεύει ανοιχτά τα μέλη της οργάνωσης FETO, που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Αντί να τους απελευθερώνει, αυτό που καταλαβαίνουμε πια είναι ότι τους ‘ενθαρρύνει’ κιόλας».

«Το πραξικόπημα θεωρείται το πιο ιταμό, το πιο απάνθρωπο έγκλημα. Με το να προστατεύει αυτούς τους τρομοκράτες, γίνεται συνένοχος (η Ελλάδα). Ακόμη περισσότερο, έχει καταστεί ένα κράτος που επιβραβεύει πραξικοπηματίες, αφήνοντάς τους ελεύθερους», σημειώνει ο ίδιος και συνεχίζει: «Η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα ιστορικό οριακό σημείο με το να προστατεύει τους εχθρούς της δημοκρατίας, την ώρα που μοιραζόμαστε το ίδιο τραπέζι σε διεθνές επίπεδο για την προστασία των δημοκρατικών αξιών.

Την ώρα που δίνουμε έναν σοβαρό αγώνα ενάντια στους τρομοκράτες με την επιχείρηση ‘Κλάδος Ελαίας’, η Ελλάδα κάνει σαφή τους σκοπούς της, ενορχηστρώνοντας προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, στις οποίες συμμετέχει και o ίδιος ο υπουργός Άμυνάς της. Τους σκοπούς τους τούς βλέπουμε καθαρά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας, που άρχισε να συναγωνίζεται τον υπουργό Άμυνας, πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινώσει ότι θα αφεθούν ελεύθεροι οι πραξικοπηματίες. Πρόκειται για ακόμη πιο προκλητική ενέργεια και από αυτές του υπουργού Άμυνας.

«Μπροστά σε αυτή την εικόνα, κανείς δεν μπορεί να μας μιλάει εμάς για δικαιοσύνη. Αυτό μόνο δικαιοσύνη δεν είναι. Το παγκόσμιο δίκαιο δεν προστατεύει πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα καταπατάει το δίκαιο για να προστατεύσει πραξικοπηματίες. Το δίκαιο έχει γίνει όμηρός της για να προστατεύσει τους πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα που συμπεριφέρεται άδικα σε κάθε επίπεδο αρέσκεται να αναφορές τύπου ‘διεθνές δίκαιο’ και ‘σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν δίνει όμως καμία σημασία όταν ενθαρρύνει και προστατεύει πραξικοπηματίες. Μια χώρα σαν την Ελλάδα που έχει πληγωθεί στο παρελθόν από πραξικοπήματα, δεν μπορεί να δώσει καμία νομική εξήγηση γιατί προστατεύει τρομοκράτες που εμπλέκονται σε απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα μας. Δεν μπορεί να κηλιδώνει έτσι το δίκαιο. Με το δρόμο που έχει επιλέξει η Ελλάδα, διαφαίνεται ότι δεν προτιμά το δρόμο του σεβασμού, δεν δίνει σημασία στο δίκαιο και αντί για τις σχέσεις καλής γειτονίας προτιμά μια άλλη στάση», τονίζει ο Τσελίκ.

Νωρίτερα, σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε την Πέμπτη, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «προδότη» τον έναν στρατιωτικό, που απελευθερώθηκε, ενώ τονίζει πως η ελληνική Δικαιοσύνη απορρίπτει επανειλημμένα την έκδοση των «8».

Σημειώνεται πως τόσο ο «σουλτάνος» όσο και άλλοι παράγοντες της τουρκικής κυβέρνησης έχουν συνδέσει την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών με το ζήτημα της έκδοσης των «8», με τον Ερντογάν να σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας του είχε τάξει τον επαναπατρισμό τους, όταν ο ίδιος επισκέφτηκε τη χώρα μας.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

Χθες (19 Απριλίου), πληροφορηθήκαμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να απελευθερώσει τον Suleyman Özkaynakçı, έναν από τους οκτώ που ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Παρά το γεγονός ότι απελευθερώθηκε υπό αυστηρή επιτήρηση, η απόφαση αυτή έδειξε για μία ακόμη φορά ότι δεν ελήφθησαν οι απαραίτητες προφυλάξεις όσον αφορά έναν προδότη που συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος και για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστάτευε και προστατεύει τους πραξικοπηματίες.

Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές πιέζονται να ανακοινώσουν ότι άλλοι που συμμετείχαν στο πραξικόπημα θα απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες. Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί ως μια απλή εφαρμογή της διάρκειας της κράτησης, όπως υποστηρίζουν οι ελληνικές αρχές.

Η ελληνική δικαιοσύνη έθεσε τις βάσεις για ένα τέτοιο αποτέλεσμα που έβλαψε τη συνείδηση ​​των πολιτών, απορρίπτοντας επανειλημμένα τον επαναπατρισμό των πραξικοπηματιών ενάντια στη δημοκρατία στη χώρα μας.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στον επαναπατρισμό πραξικοπηματών και της κρίσης τους στη χώρα μας.

Αν σου άρεσε κάνε