tsipras-kastelorizo-diaggelma

Από το Καστελόριζο το νέο «σόου» Τσίπρα για «καθαρή έξοδο»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 17/04/18, 13:03
Από το Καστελόριζο... αυτή τη φορά, από όπου οχτώ χρόνια πριν ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την έναρξη της περιπέτειας της Ελλάδας με τα μνημόνια, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να ξεδιπλώσει το γνωστό «αφήγημα» της «καθαρής εξόδου», εκφωνώντας έναν ακόμη «πανηγυρικό» λόγο για την «επόμενη μέρα» μετά τη λήξη του προγράμματος.

Το νέο επικοινωνιακό «σόου» του πρωθυπουργού για το «σκίσιμο των μνημονίων» εμπεριείχε, παράλληλα, και μηνύματα προς την Άγκυρα, η οποία κλιμακώνει την προκλητική «ρητορική», ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στο Αιγαίο.

Μιλώντας για «καθαρότητα» ενόψει μίας «βρώμικης εξόδου», ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η χώρα θα αντικρίζει «καθαρό ουρανό μετά την έξοδο», όπως ο «καθαρός ουρανός του Καστελόριζου».

«Βρίσκομαι σε έναν τόπο που τα τελευταία χρόνια ατυχώς ταυτίστηκε με την έναρξη μιας σκληρής περιόδου για την Ελλάδα, της εισόδου της πατρίδας μας ίσως στη δυσκολότερη εποχή από τη Μεταπολίτευση και μετά», είπε ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να προβάλει τη σημερινή του ομιλία σε αντιπαράθεση με την αντίστοιχη του κ. Παπανδρέου.

«Αφήνουμε πίσω τις μεγάλες δυσκολίες και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την καθαρή έξοδο -καθαρή όπως ο ουρανός του Καστελορίζου- από μια εποχή μνημονίων», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα της νέας εποχής οφείλει να έχει ως θεμελιώδη αξία και πυξίδα, την κοινωνική δικαιοσύνη. Στοιχείο της δεν μπορεί παρά να είναι η δίκαιη ανάπτυξη».

Όπως είπε, «η χώρα έχει βαθιά ιστορία και γι’ αυτό δεν λογαριάζει πρόσκαιρες φουρτούνες. Μπορούμε να σχεδιάσουμε το νέο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες και τα όνειρα αυτού του τόπου».

«Η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος δεν είναι κούφια λόγια και κορώνες. Η στήριξη του πατριωτικού συμφέροντος περνά μέσα από την έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων που ζουν σε ακριτικές περιοχές», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Το βασικό ζητούμενο είναι, συμπλήρωσε, να στηρίξουμε τις περιοχές αυτές με υποδομές. «Γι’ αυτό ήρθα και όχι για να βγάλω διάγγελμα αλλά για να δώσω κάτι σημαντικό: τα εγκαίνια δυο νέων μονάδων αφαλάτωσης που ήταν πάγιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων εδώ και δεκαετίες», υποστήριξε.

Αναφερόμενο στο έργο αφαλάτωσης που ολοκληρώθηκε στο νησί, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «το έργο αυτό έρχεται να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, που δεν αφορούσε μόνο την ποιότητα του νερού αλλά και το κόστος του. Το Δημόσιο είχε δαπανήσει 3 εκατ. ευρώ μόνο πέρσι για νερό στο Καστελόριζο. Ακόμα, προχωράμε στην ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού του Νοτίου Αιγαίου, των έργων που αφορούν την ανάδειξη της παραλιακής ζώνης καθώς και τα βελτιωτικά έργα της περιφερειακής οδού του λιμανιού στο Καστελόριζο, συνολικού ύψους 750.000 ευρώ».

«Δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμής ελληνικής γης»

«Με την Ελλάδα δεν μπορεί να παίζει. Υπερασπιζόμαστε διαχρονικά αξίες και θα τις υπερασπιστούμε με κάθε κόστος», δήλωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στο ελληνοτουρκικό «μέτωπο».

«Τα σχέδια στήριξης του τόπου εντάσσεται στην προσπάθεια υπεράσπισης του τόπου», τόνισε. «Οι γείτονές μας δεν μας συμπεριφέρονται πάντα όπως αρμόζει στους καλούς γείτονες. Εδώ στο Καστελόριζο έχετε περάσει περιόδους δύσκολες και περιόδους πολύ καλής συνεργασίας με την γειτονική πλευρά. Οι πολιτικές ηγεσίες πολύ συχνά δεν ακολουθούν τα πιστεύω των ανθρώπων και πολλές φορές βρισκόμαστε σε ταραγμένες περιόδους, μπροστά σε αδικαιολόγητες συμπεριφορές προκλητικής και επιθετικής στάσης των γειτόνων. Τούτες τις ημέρες περνάμε μια τέτοια περίοδο αστάθειας που δεν συνάδει με τις αρχές καλής γειτονίας και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», σημείωσε.

Θέλω να στείλω ένα μήνυμα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός: «ένα μήνυμα συνεργασίας και συνεννόησης, ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας. Οσοι κατοικήσαν σε αυτόν τον τόπο ανά τους αιώνες ξέρουν καλά να τον υπερασπίζονται. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα και δεν φοβάται κανένα. Μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, απ’ άκρη σε άκρη στη χώρα. Τα σύνορα είναι δεδομένα από τις διεθνείς συνθήκες. Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε και δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή γης από το Καστελόριζο ως τους Οθωνούς, από το Καστελόριζο ως τη Γαύδο».

«Θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα όλης της περιοχής. Η χώρα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε αποσταθεροποιημένη περιοχή. Δεν φοβόμαστε κανένα γιατί εμπιστευόμαστε τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων που δίνουν και τη ζωή τους και τους χρωστούμε ευγνωμοσύνη γιατί φυλάνε Θερμοπύλες. Η Ελλάδα διαθέτει αδιαμφισβήτητη ισχύ και ισχυρή θέση στο διεθνές πεδίο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο ίδιος κατέληξε, λέγοντας ότι «η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος» κι αναφέρθηκε στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, συμπληρώνοντας: «ο Τούρκος πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο για να συλλυπηθεί για την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερους πιλότους μας που πέρασε στο πάνθεον των ηρώων υπηρετώντας την πατρίδα. Ηταν κίνηση καλής θέλησης που πρέπει να έχει συνέχεια αντί για προκλητικά διαγγέλματα. Θα έπρεπε να συζητούμε πως θα αυξήσουμε τον τουρισμό και το εμπόριο. Αυτό όμως δεν γίνεται με προκλητικές δηλώσεις».

 

Αν σου άρεσε κάνε