Ç ÍÅÁ ÉÅÑÁ ÓÕÍÏÄÏÓ 2010-2011

Κατά συνείδηση η συμμετοχή στο συλλαλητήριο λέει τώρα η Ιερά Σύνοδος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 26/01/18, 15:45
Νέο κατηγορηματικό «όχι» στη χρήση του όρου «Μακεδονία» λέει η Ιερά Σύνοδος, η οποία μάλιστα κατόπιν σημερινής συνεδρίασης κάνει λόγο για συμμετοχή κατά συνείδηση στο συλλαλητήριο.

Ειδικότερα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία συνήλθε εκτάκτως σήμερα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και των συλλαλητηρίων, επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: «ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης της περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της Μακεδονίας».

«Η Εκ­κλη­σία της Ελ­λά­δος, πρω­το­πό­ρος δι­α­χρο­νικά στους αγώ­νες του Έθνους, θε­ω­ρεί ότι κάθε έκ­φραση υπε­ρα­σπί­σεως των δι­καίων της Μα­κε­δο­νίας μας εί­ναι επαι­νετή, αρ­κεί αυτή να εί­ναι γνή­σια, ανι­δι­ο­τε­λής και πη­γαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νό­μι­μης και δη­μο­κρα­τι­κής εκ­δή­λω­σης. Ως εκ τού­του, στο πλαί­σιο της ελευ­θε­ρίας εκ­φρά­σεως των Κλη­ρι­κών και Λα­ϊ­κών με­λών Της, σέ­βε­ται το δι­καί­ωμα αυ­τών να πράτ­τουν κατά συ­νεί­δηση, με σύ­νεση και υπευ­θυ­νό­τητα», αναφέρεται.

Η Ιερά Σύνοδος εκ­φρά­ζει «δε την λύπη και την πι­κρία Της, δι­ότι κά­ποιοι ηθε­λη­μένα πα­ρερ­μή­νευ­σαν την νη­φά­λια και ενω­τική επι­σή­μανση του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Προ­έ­δρου Της, Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Αθη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ιε­ρω­νύ­μου, περί της ανάγ­κης αν­τι­με­τώ­πι­σης του όλου ζη­τή­μα­τος με όρους εθνι­κής συ­ναί­νε­σης, συ­νεν­νό­η­σης και ομο­ψυ­χίας, στην δι­άρ­κεια της ενη­μέ­ρω­σής του από τον Πρω­θυ­πουργό, για την πο­ρεία των δι­α­πρα­γμα­τεύ­σεων σχε­τικά με την ονο­μα­σία του Κρά­τους των Σκο­πίων, την Πέμ­πτη 18 Ια­νου­α­ρίου ε.ε., στην Ιερά Αρ­χι­ε­πι­σκοπή Αθη­νών, κα­τό­πιν πρω­το­βου­λίας του κ. Πρω­θυ­πουρ­γού και την ταυ­τό­χρονη ενη­μέ­ρωσή Του, από τον Μα­κα­ρι­ώ­τατο, για την εκ­κλη­σι­α­στική δι­ά­σταση του θέ­μα­τος».

Αν σου άρεσε κάνε