tzanakopoulos2

Επιμένουν στην «παροχολογία» παρά το «κραχ» στα έσοδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 04/10/17, 15:54
Δεν πτοούνται στο Μέγαρο Μαξίμου από το «κραχ» στα έσοδα-αν και το ΥΠΟΙΚ παραδέχεται τα περί «τρύπας» στο προσχέδιο του προϋπολογισμού-και επιμένουν στη «γραμμή» των «κοινωνικών παροχών» από τα πλεονάσματα 2017 και 2018, ύψους 2,21% και 3,57%, αντίστοιχα, όπως προβλέπει το Οικονομικό επιτελείο.

Ειδικότερα, με έμμεση «παροχολογία» προς τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες επέλεξε να τοποθετηθεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή προβλέπεται στο προσχέδιο, που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε στις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για την πορεία του ΑΕΠ μέσα στο 2017, τονίζοντας ότι «η ελληνική οικονομία αναμένεται να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2% για το 2017, ενώ για το 2018 αναμένεται περαιτέρω αύξηση στο 2,4%.»

Στέλνοντας μήνυμα πως η κυβέρνηση θα προβεί σε «μποναμά» προς τα κοινωνικά στρώματα, που δυσκολεύονται περισσότερο, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «η υπέρβαση για το 2017 επιτρέπει την εφάπαξ δαπάνη για την ενίσχυση και προστασία ευάλωτων οικονομικά συμπολιτών μας. Επιτρέπει επίσης μια σειρά άλλων δράσεων που θα εξειδικευθούν αργότερα με βάση τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού».

Θέλοντας να δείξει πως η λογική των έκτακτων επιδομάτων θα συνεχιστεί, ανέφερε ότι «το 2018 θα υπάρχει η δυνατότητα για τη συνέχιση δράσεων κοινωνικής πολιτικής αλλά και την έναρξη νέων, μεταξύ των οποίων:

1. Εφαρμογή του προγράμματος για το ΚΕΑ, με πιστώσεις ύψους €760 εκ. που θα ανακουφίσει πάνω από 250 χιλ. νοικοκυριά σε συνθήκες φτώχειας.

2. Διάθεση ποσού €320 εκ. για την προστασία ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών και για παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.

3. Προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με εισοδηματικά & περιουσιακά κριτήρια - συνεισφορά του δημοσίου €100 εκ.»

Για Ελληνικό και επενδύσεις

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΚΑΣ που επιτρέπει τη συνέχιση της επένδυσης στο Ελληνικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως « και τη χθεσινή γνωμοδότηση του ΚΑΣ, γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση μιας σημαντικής επένδυσης στο Ελληνικό. Και όλα αυτά με σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία και με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.  Η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή δεν συνεπάγεται περιορισμούς δόμησης αλλά μόνο αυξημένη επιτήρηση κατά την υλοποίηση της επένδυσης».

Αναφερόμενος στις υπόλοιπες μεγάλες επενδύσεις που είναι στο «περίμενε», ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «γίνεται συστηματική προσπάθεια στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων, δεδομένου και του θετικού μομέντουμ που διαμορφώνεται πλέον για τη χώρα. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει κάθε σημαντική επενδυτική προσπάθεια που θα αποδώσει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Για το θέμα της αλλαγής φύλου στα 15 έτη που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, δήλωσε σχετικά «η νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου, έρχεται να εκπληρώσει μια αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας». Συμπλήρωσε ακόμα πως η κυβέρνηση «συνεχίζει να υλοποιεί σημαντικές&απαραίτητες τομές στον τομέα των δικαιωμάτων που συγκροτούν ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος δικαίου».

Για την απελευθέρωση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο οποίος κρατούνταν από τους απαγωγείς του για 6 μήνες, ο κ. Τζανακόπουλος έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική αστυνομία για «τηνεπιτυχία της επιχείρησης απελευθέρωσης του κ. Λεμπιδάκη», όπως δήλωσε. 

Αν σου άρεσε κάνε