Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: «Πρέπει να κάνουμε περισσότερη δουλειά εκτός αντιπυρικής περιόδου»

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: «Πρέπει να κάνουμε περισσότερη δουλειά εκτός αντιπυρικής περιόδου»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:55 Δημιουργία 27/07/23, 13:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στη σύντομη συνομιλία που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε σχετικά με τις πυρκαγιές ότι «η κλιματική κρίση μπορεί να είναι πραγματικότητα αλλά δεν μπορεί να είναι και ένα άλλοθι».

Συνεχίζοντας ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «οφείλει η χώρα μας να κάνει ακόμα περισσότερα βήματα από αυτά που ενδεχομένως είχε σχεδιάσει προκειμένου να είναι έτοιμη να μετριάσει όσο είναι εφικτό τις επιπτώσεις από μια πραγματικότητα, την οποία ήδη την αισθανόμαστε όλοι μας και η οποία μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις σε πολύ διαφορετικούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Και στη διάρκεια των πρόσφατων πυρκαγιών. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το κράτος ότι ήταν απών. Υπήρχαν πυροσβέστες και εναέρια μέσα. Αλλά είναι βέβαιο ότι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να μάθουμε από τους καλύτερους και διαρκώς να βελτιωνόμαστε και να μην αρκεστούμε στην πρόοδο που έχουμε πετύχει».

Όπως τόνισε «αυτή είναι η υποχρέωση που έχουμε αναλάβει από τον ελληνικό λαό» ενώ σημείωσε ότι «έχουμε πια και αυτοτελές υπουργείο αλλά και σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους, οι οποίοι μπορούν να κατευθυνθούν σε αυτή την προσπάθεια. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ενίσχυση των μέσων κατάσβεσης που έχουν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις προληπτικές δράσεις, στο τι κάνουμε ουσιαστικά τον χειμώνα με τα δάση μας», είπε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα εκτός αντιπυρικής περιόδου.

Στη μνήμη, αυτών που έχασαν τη ζωή τους επιτελώντας μια εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε «όσες και όσους εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών, την πυροσβεστική, τις ένοπλες δυνάμεις την αστυνομία, το λιμενικό, που τόσο πολύ βοήθησαν ώστε να γίνουν πολύ μεγάλες εκκενώσεις με τρόπο οργανωμένο χωρίς να κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή».

Ξεχωριστό ήταν το «ευχαριστώ» του πρωθυπουργού στους εθελοντές για τους οποίους είπε ότι «ειδικά στη Ρόδο έδειξαν μία εντυπωσιακή αυτάπαρνηση».

«Είναι χρέος του κράτους ειδικά αυτές τις υγιείς εθελοντικές δυνάμεις της κοινωνίας να τις κινητοποιήσει και να τις οργανώσει με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο έτσι ώστε να κάνουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό απέναντι σε ένα φυσικό φαινόμενο που θα μας συνοδεύει για πάρα πολλά χρόνια».

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός ανάφερε ότι «οι φωτιές μπαίνουν κατά κανόνα από ανθρώπινο χέρι» διευκρινίζοντας ότι «αν πρόκειται για αμέλεια είναι ασυγχώρητη» και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες της κοινής λογικής.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι αν πρόκειται για δόλο πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος απέναντι σ' αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να ξεφύγουν, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και φυσικά καταστρέφοντας τον πολύτιμο δασικό μας πλούτο.

Αν σου άρεσε κάνε