Φάμελλος: Κακώς ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ετοιμότητα για την αντιπυρική περίοδο

Φάμελλος: Κακώς ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ετοιμότητα για την αντιπυρική περίοδο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:43 Δημιουργία 27/07/23, 12:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Ο κ. Μητσοτάκης κακώς βγήκε και δήλωσε ότι είμαστε έτοιμοι. Τώρα βλέπουμε μια μεγάλη αντίθεση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφορικά με το ζήτημα της ετοιμότητας της πολιτείας απέναντι στις πυρκαγιές, σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Όπως σημείωσε, ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο One Channel, ζήτησε τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών επί του θέματος. «Δεν δικαιούται η Βουλή να κλείνει τα μάτια. Δεν λάβαμε απάντηση από τον πρωθυπουργό, ήρθε, μίλησε και έφυγε, δεν μου έδωσε και τον λόγο αμέσως μετά να μιλήσω ο κ. Τασούλας».

Ο κ. Φάμελλος μίλησε και για την επίσκεψη του κλιμακίου του κόμματος το πρωί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, με επικεφαλής τον ίδιο και αποτελούμενο, επιπλέον, από τον αναπληρωτή γραμματέα της ΚΕ, Γιώργο Βασιλειάδη, τον γραμματέα της ΚΟ, Διονύση Καλαματιανό και τον βουλευτή Επικρατείας του κόμματος, Ευάγγελο Αποστολάκη. Αφού τόνισε ότι «τα στελέχη της Πυροσβεστικής και όλης της Πολιτικής Προστασίας, με βάση τον διαθέσιμο εξοπλισμό, είναι σίγουρο ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό», είπε ότι εξέφρασαν τη συμπαράσταση και τις ευχαριστίες του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους όσοι δίνουν τη μάχη, καθώς και τα συλλυπητήρια του κόμματος για τους δύο αδικοχαμένους πιλότους «αλλά και για τα θύματα που απ' ό,τι φαίνεται έχουμε σε επίπεδο πολιτών». Όπως υποστήριξε έκαναν συζήτηση σε βάθος. «Πόσο έτοιμη είναι η χώρα μας στην πρόληψη των πυρκαγιών, γιατί το να τρέχουμε εκ των υστέρων δεν βοηθά κανέναν. Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη. Εδώ θεωρούμε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει εγκεκριμένη δημόσια πολιτική για την πρόληψη των πυρκαγιών και προγράμματα που επί ΝΔ σταμάτησαν και «αρχίσαμε να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα». Συμπλήρωσε πως συζήτησαν για τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, «που ο σχεδιασμός για τα διαθέσιμα μέσα πρέπει να είναι έτοιμος από πέρυσι». «Η Πυροσβεστική έχει περίπου 3.600 κενά, πρέπει να κάνουμε κάτι για τη στελέχωση της. Υπάρχουν πολλοί εποχικοί δασοπυροσβέστες που μένουν απ' έξω. Η πολιτεία πρέπει να λειτουργεί με πρόληψη», ανέφερε και σημείωσε ότι πρώτα είναι η πολιτεία, αυτή έχει την κύρια ευθύνη και πως «είναι ένα μπαλάκι που προσπάθησε λανθασμένα να πετάξει (σ.σ. η κυβέρνηση) στους δήμους, η πολιτεία έχει ευθύνη να ελέγξει αν έγιναν τα έργα για τα οποία έδωσε χρήματα στους δήμους».

Το οικονομικό πολυνομοσχέδιο

Ερωτηθείς για το χθεσινό οικονομικό νομοσχέδιο, ο κ. Φάμελλος απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε διατάξεις, όπως, μεταξύ άλλων, για τους δημόσιους υπαλλήλους, σχολιάζοντας ότι «ψηφίσαμε, αλλά μη λέμε ότι λύθηκε κανένα πρόβλημα». Τόνισε ότι η «οριζόντια αύξηση 40 ευρώ τον μήνα δεν είναι νέο μισθολόγιο αλλά νέο επίδομα». Υποστήριξε ότι αυτό, όπως και το market pass, είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις απώλειες από τον πληθωρισμό και πως ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη λέγοντας ότι είναι κατά των επιδομάτων «και έχει κάνει μόνο επιδόματα, δεν έχει κάνει τίποτα της προκοπής». Σχολίασε πως η ΑΔΕΔΥ, στη συνάντησή τους, ενημέρωσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όλες οι παρατάξεις απέρριψαν το νομοσχέδιο. Επανέλαβε, δε, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, έκτακτη φορολόγηση στα «έκτακτα» κέρδη, ενώ «πρότεινε» στον κ. Μητσοτάκη «να φύγει από την πολιτική των επιδομάτων και να κάνουμε μια μεγάλη συζήτηση για την οικονομία». Με αφορμή την τροπολογία που περιλάμβανε και το ζήτημα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, επεσήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση του νερού» και πως «δεν ανέστρεψε τις απόψεις του, υποχρεώθηκε να γυρίσουν οι μετοχές στο Δημόσιο». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ταμπού με τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Μητσοτάκης έχει ταμπού με τον δημόσιο τομέα», πρόσθεσε.

Οι διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας για τις κομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «δεν φτάνει μόνο η αλλαγή ηγεσίας, χρειάζεται ένα νέο κόμμα με νέα πολιτική πρόταση». Έκανε λόγο για «ένα ευρωπαϊκό, αριστερό, μεταρρυθμιστικό, οικολογικό κόμμα». Ερωτηθείς εάν αποκλείει δική του υποψηφιότητα για την προεδρία, είπε ότι βάζει άλλες προτεραιότητες, ότι ανέλαβε μία τιμή και μία μεγάλη ευθύνη, «να αποδείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίος, έχει πρόταση και μπορεί να αποτελέσει προοπτική για τη χώρα. Δεν έχω κανένα περιθώριο να παρεκκλίνω απ' αυτό». «Πρέπει να υπηρετήσω αυτό που έχω ευθύνη τώρα, γι' αυτό λέω ότι δεν σκέφτομαι μια υποψηφιότητα. Έχω άλλη προτεραιότητα και άλλη ευθύνη αυτήν τη στιγμή και δεν θέλω να τα διαβρώσω», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είπε ότι «η αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη να είναι αυτοδιοίκηση και όχι να γίνεται το φτωχό μακρύ χέρι του κράτους, άρα πρέπει να μιλήσουμε και για αυτονομία στην αυτοδιοίκηση που μειώνονται οι πόροι». «Θέλουμε ισχυρή αυτοδιοίκηση και να σεβαστούμε και την αυτονομία πολλών αυτοδιοικητικών παρατάξεων. Στις μεγάλες πόλεις και τις περιφέρειες πρέπει να υπάρχει και μια πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό βλέπετε να μπαίνουν τα πολιτικά πρόσωπα», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «σήμερα συνεδριάζει η ΠΓ, θα έχουμε προτάσεις, σεβόμενοι πάντα την αυτονομία της αυτοδιοίκησης, ακόμα και σε περιφερειακό επίπεδο, αν υπάρχει κάπου ένα καλό περιφερειακό σχήμα στο οποίο μπορεί να εκφραζόμαστε προγραμματικά και να έχουμε στελέχη μέσα». «Δεν μπορεί να μην υπάρχουν τα προτάγματα του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση σε μια παράταξη, θα πρέπει κάπου να εκφραστούν, δεν λέω ότι θα την καπελώσουμε, αλλά όπου δεν υπάρχει μια τέτοια παράταξη θα υπάρχει και μία που θα σηματοδοτεί τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε