Βολές Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη στη Βουλή για τα ελληνοτουρκικά

Βολές Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη στη Βουλή για τα ελληνοτουρκικά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:12 Δημιουργία 24/07/23, 15:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Επιφυλάξεις και επικρίσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, σχετικά με την ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερθείς στο κλίμα που έχει παραχθεί μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, επισήμανε ότι η ύπαρξη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα είναι μεν απαραίτητη για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όμως πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη σπουδή του κ. Μητσοτάκη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο να βάλει στο τραπέζι την εκδοχή μιας τολμηρής διαπραγμάτευσης και να μιλήσει ακόμη και για πιθανότητα υποχωρήσεων.

«Δεν του είχε γίνει μάθημα, το πάθημα από το ραντεβού στον Βόσπορο πέρσι τον Μάρτιο; Και τότε μιλούσε για μία "νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις" και αμέσως μετά ξεκίνησε νέος κύκλος έντασης. Τώρα λοιπόν, μέσα σε ένα 24ωρο, ο κ. Ερντογάν πυροδότησε το κλίμα στο Κυπριακό και αμφισβήτησε εκ νέου την ελληνική κυριαρχία στα νησιά» είπε συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Αφήστε τα επικοινωνιακά παιχνίδια και εργαστείτε διπλωματικά για να διευρυνθεί ο κύκλος που θα στηρίζει τις θέσεις μας».

Εκτίμησε ότι δεν είναι μία θετική εξέλιξη η απόφαση των ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό των 80 τουρκικών μαχητικών F-16 και πώληση 40 νέων αεροσκαφών, ενώ ο κ. Ερντογάν, που εκβίασε την ένταξη της Σουηδίας και συμπεριφέρεται ως παράγοντας αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να επιβραβεύεται.

«Και ας μην έχει αυταπάτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ότι θα καθορίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Δεν του πέφτει λόγος, του κ. Στόλτενμπεργκ. Αλλά δεν άκουσα κανέναν από εσάς να το σχολιάζει. Aς το γνωρίζει λοιπόν πως οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, υπαγορεύονται μόνο από τα ευρωπαϊκά όργανα και δεν μπορούν να συνδέονται ή να υπηρετούν επιδιώξεις τρίτων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η απάντηση Μητσοτάκη

Στις αιτιάσεις του κ. Ανδρουλάκη απάντησε ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Ουδέποτε ο κ. Ερντογάν στη συνάντηση την οποία είχα, μου έθεσε ζητήματα τα οποία αφορούν την εθνική κυριαρχία. Και να μου τα έθετε, η απάντηση την οποία θα λάμβανε θα ήταν η γνωστή».

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ανοιχτός σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ τόνισε ότι είναι ανά πάσα στιγμή ανοιχτός και για οποιαδήποτε κατ΄ ιδίαν ενημέρωση στους πολιτικούς αρχηγούς, απευθύνοντας πρόσκληση σε όλους και ειδικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προκειμένου να τον ενημερώσει για την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Αναφερόμενος εξάλλου στο Κυπριακό με αφορμή και την μεθαυριανή επίσκεψή του στην Λευκωσία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η χώρα μας παραμένει αταλάντευτη στην αναζήτηση δικαίωσης που θα τερματίζει την εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο, πάντα στη λογική της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και πάντα συμβατή με τις αποφάσεις του ΟΗΕ». Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε παράλληλα σαφές ότι αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε συζήτηση που θέτει ως βάση αφετηρίας μία λύση δύο κρατών, απορρίπτεται.

Αν σου άρεσε κάνε