Μητσοτάκης: «Είμαστε σε πόλεμο με τις φωτιές - Θα αποζημιώσουμε τους πληγέντες»

Μητσοτάκης: «Είμαστε σε πόλεμο με τις φωτιές - Θα αποζημιώσουμε τους πληγέντες»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:59 Δημιουργία 24/07/23, 14:54
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ομιλία στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας ταυτόχρονα εκτενή αναφορά στις πυρκαγιές που κατακαίνε την Ρόδο αλλά και άλλες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως η προσπάθεια της Πολιτείας αναγνωρίστηκε από όλους, ακόμη και τους τουρίστες, χιλιάδες εκ των οποίων διασώθηκαν στο πλαίσιο των εκκενώσεων που έγιναν σε οικισμούς και ξενοδοχειακές μονάδες.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «παρά την επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, αποδεικνύεται ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό. Το φετινό καλοκαίρι μας βρίσκει με απανωτούς καύσωνες, ισχυρούς ανέμους, στη Ρόδο έχουμε επίμονους ανέμους που ξεπερνούν τα 6 μποφόρ εδώ και μέρες. Στη Ρόδο μετά τη 2η μέρα που η φωτιά είχε δείξει κάποια σημάδια ύφεση, η φωτιά έκανε νέα μέτωπα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφαλή σημεία. Ευγνωμονούμε πυροσβεστική, πολιτική προστασία, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, εθελοντές για την αυταπάρνησή τους. Για τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να είμαστε σε μόνιμη επιφυλακή. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, με τη φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Πολύτιμο το 112»

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι πολύτιμο το 112. «Έχει σώσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, πάντοτε θα είναι προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή, πόσω μάλλον πέντε χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι. Μάθαμε να κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις». Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν. Η Ρόδος αντιμετώπισε πρόβλημα στο 10% των κλινών της. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης, όταν κάνουμε και τον συνολικό μας απολογισμό, είπε συγκεκριμένα.

«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και θα εκδηλώνεται όλο και περισσότερο με μεγαλύτερες καταστροφές γι αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται στην όποια πρόοδο αλλά να προσαρμόζουμε γρήγορα τα σχέδια μας στις νέες συνθήκες. Αλλά απαιτείται και αλλαγή κουλτούρας από όλους. Από την κεντρική διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον κάθε πολίτη. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι από αυτή την δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. Αντίθετα ήταν παντού. Σήμερα μπορούμε από σύγχρονο κτίριο να κάνουμε τον συντονισμό. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην κατάσταση που παραλάβαμε. Που θα ήμασταν σήμερα αν δεν είχαν γίνει αυτές οι αλλαγές».

Για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων

Στην συνέχεια, αναφερόμενος στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έκανε αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη λέγοντας πως όπως έλεγε, «οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, τόσο περισσότερο την σκέφτονται και την αγαπούν». Αυτόν τον πανίσχυρο δεσμό υπηρετεί και το νομοσχέδιο, τόνισε.
«Αυτή την δυνατότητα εξεύρεσης συναινέσεων μακάρι να την βρούμε και για την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής», είπε.

«Θα θυμάστε ότι από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να δώσει αυτό το δικαίωμα, όμως για να υπάρξει αυτό το δικαίωμα αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς. Η δεύτερη φορά που προσπαθήσαμε, αλλά συναντήσαμε την άρνηση της αντιπολίτευσης.

Σήμερα χαίρομαι που διαπιστώνουμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες. Είναι κίνηση πατριωτική και αφορά τον Οικουμενικό Ελληνισμό.

Είναι μια ενέργεια που εντάσσεται στον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό. Η πατρίδα μας ήταν απ τις ελάχιστες που δεν έδινε την διευκόλυνση στους εκτός Ελλάδας εκλογεί2ς να ψηφίζουν

Ταυτόχρονα είναι μια κίνηση δημοκρατική.

Έγινε φανερό ότι οι όροι και προϋποθέσεις απέκλεισαν εκατοντάδες χιλιάδες από την συμμετοχή τους στις εκλογές.

Όλες αυτές οι δυσχέρειες αίρονται με την απλοποίηση των διαδικασιών/ Ολοι όσοι είναι εγγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

Το θεμέλιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση όλων των εκλογέων ανεξάρτητα από το που ζουν.

Η πρωτοβουλία μας απαντά σε διαχρονικό αίτημα της εποχής και της Διασποράς που αναζητεί διαρκώς να ενταχθεί πιο δημιουργικά στον εθνικό κορμό.

Είναι ζήτημα που πιστεύω ότι συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Από το 1975 το Σύνταγμα προβλέπει την δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους αλλά χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να κάνουμε πράξη αυτή την υποχρέωση. Είναι και πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με την υφιστάμενη κατάσταση όποιος έχει τα χρήματα μπορεί να αγοράσει το εισιτήριο και να έρθει στην Ελλάδα να ψηφίσει.

Πλέον κανείς δεν έχει το δικαίωμα να γυρίσει την πλάτη του στη θεσμική αλλαγή υπέρ της Διασποράς.

Θα ήθελα να το ψηφίσουμε όλοι μαζί. Να συγκεντρώσουμε 300 ψήφους και να στείλουμε ομόθυμο μήνυμα ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει εθνικό περιεχόμενο και δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας.

Βέβαια είναι και μήνυμα ότι δεν υ[υπάρχουν ψηφοφόροι 2 ταχυτήτων πολύ περισσότερο όταν η ομογένεια αποτελεί την φωνή και ψυχή του έθνους στο εξωτερικό.

Η πρωτοβουλία ξεπερνά την απλή απόδοση ενός δικαιώματος. Θέλουμε την πιο ενεργή συμμετοχή των Απόδημων στα εσωτερικά ζητήματα. Θέλουμε να ενισχύσουμε και την εσωτερική πολιτική με τις εμπειρίες που μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν οι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό.

Όλοι ανεξάρτητα από το που βρίσκονται αποτελούν πρεσβευτές της χώρας οι οποίοι γίνονται και μαχητές όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Το χρέος μας αφορά και τους νέους που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης.

Σε όλα τα παιδιά που πρόκοψαν όπου εγκαταστάθηκαν. Σε όλα αυτά τα παιδιά λέμε ότι θέλουμε να συμμετέχουν στα κοινά της πατρίδας. Τους θεωρούμε ελπίδα του αύριο με ανοικτή την πόρτα της επιστροφής.

Αυτή η βοή των γεγονότων πράγματι κατάφερε να περάσει την πόρτα της Βουλής. Θέλω να συγχαρώ τα κόμματα που παρά τις επιμέρους ενστάσεις τους στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία και μας επιτρέπουν να κάνουμε αυτό το βήμα».

Αν σου άρεσε κάνε