Μητσοτάκης: «Θα ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα που αφορούν την ασφάλεια των τρένων»

Μητσοτάκης: «Θα ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα που αφορούν την ασφάλεια των τρένων»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:32 Δημιουργία 21/07/23, 13:28
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεών του στα υπουργεία.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του παρείχε τη διαβεβαίωση ότι τα μεγάλα έργα που αφορούν την ασφάλεια των τρένων θα ολοκληρωθούν, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, εντός των επόμενων μηνών και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πορεία των έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως η νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το Μετρό της Θεσσαλονίκης το οποίο θα λειτουργήσει εντός του 2024, αλλά και σε σημαντικούς οδικούς άξονες όπως Πάτρα-Πύργος «το οποίο προχωράει με γρήγορους ρυθμούς», τον Ε65 που το νότιο τμήμα του θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών, καθώς και τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι ως τις αρχές του 2024 θα παραδοθούν τα πρώτα 250 καινούρια ηλεκτροκίνητα λεωφορεία που θα δρομολογηθούν σε γραμμές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη, μετά την σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών -έκτο κατά σειρά στο οποίο μεταβαίνει στο πλαίσιο του κύκλου επισκέψεων που πραγματοποιεί στα υπουργεία μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης- έχει ως εξής:

«Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι ένα απολύτως κρίσιμο Υπουργείο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της πατρίδας μας, αλλά ένα υπουργείο το οποίο, όπως είπατε κ. υπουργέ, προωθεί και ζητήματα κοινωνικής συνοχής, ειδικά στα ζητήματα που αφορούν τις μαζικές μεταφορές -ένα ζήτημα στο οποίο έχουμε συμφωνήσει από κοινού ότι θέλουμε να το προτεραιοποιήσουμε ως προς τις δράσεις τις οποίες δρομολογούμε τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

Δεν μιλάμε, λοιπόν, μόνο για την υλοποίηση, την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως οι εναπομείναντες μεγάλοι οδικοί άξονες: το Πάτρα-Πύργος το οποίο προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, τον Ε65 ο οποίος κι αυτός αναμένεται, το νότιο τμήμα του, να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών. Φυσικά ο εμβληματικός Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, όπου η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου έκανε μία πολύ σημαντική δουλειά προετοιμασίας και τώρα εναπόκειται στη νέα ηγεσία να «τρέξει», ουσιαστικά, το έργο.

Αλλά φυσικά και υποδομές που έχουν να κάνουν με τις μαζικές μεταφορές: το Μετρό της Θεσσαλονίκης το οποίο, όπως είπαμε, θα λειτουργήσει εντός του 2024, η νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο το οποίο αυτή τη στιγμή υλοποιείται στη χώρα, ένα μεγάλο ανοιχτό εργοτάξιο στην Αθήνα, το οποίο όμως, όταν ολοκληρωθεί, θα αλλάξει πλήρως τον χάρτη των μεταφορών στην πρωτεύουσα.

Όμως θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στις άμεσες παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε στα λεωφορεία μας. Εκεί πιστεύουμε ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου θα έχουμε απτά αποτελέσματα να δείξουμε, με τα πρώτα καινούρια 250 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία να παραδίδονται και να δρομολογούνται σε γραμμές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε πρώτη φάση αντικαθιστώντας παλαιότερα λεωφορεία. Νομίζω ότι οι πολίτες αμέσως θα εκτιμήσουν τη διαφορά στην ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Και, βέβαια, η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, της ηλεκτροκίνησης, μιας μετακίνησης πιο φιλικής προς το περιβάλλον, είναι μία δράση όπου το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, συνεργαζόμενο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μπορούμε να κάνουμε στον τομέα αυτόν πολύ σημαντικά πράγματα.

Τέλος, να σταθούμε ιδιαίτερα και στην ασφάλεια των μετακινήσεων. Μεγάλα έργα τα οποία έρχονται από το παρελθόν που αφορούν την ασφάλεια των τρένων μας θα ολοκληρωθούν, όπως είχαμε δεσμευθεί, εντός των επόμενων μηνών, προκειμένου να κλείσει και αυτή η πληγή η οποία τόσο πολύ μας έχει πονέσει.

Και, βέβαια, η ανάγκη να επενδύσουμε στον σιδηρόδρομο του μέλλοντος, έχοντας μία αίσθηση της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της χώρας, πάντα με έμφαση στη βασική μας γραμμή: από την Πάτρα στην Αθήνα και από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και μέχρι τα σύνορα.

Όλα αυτά συνιστούν ένα πολύ ευρύ πεδίο παρεμβάσεων. Να προσθέσω και σε αυτά τα πολύ σημαντικά αρδευτικά έργα τα οποία τόσο μεγάλη σημασία έχουν για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς μας τομέα.

Οπότε θα έχουμε πάρα πολλή δουλειά τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ηγεσία του υπουργείου, ότι αυτό το απολύτως κρίσιμο πεδίο πολιτικής για τη χώρα μας θα το φέρετε εις πέρας όπως ακριβώς το έχουμε σχεδιάσει».

Αν σου άρεσε κάνε