Γεραπετρίτης: Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνάει μέσα από την Ελλάδα και την Κύπρο

Γεραπετρίτης: Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνάει μέσα από την Ελλάδα και την Κύπρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:49 Δημιουργία 20/07/23, 21:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση «περνάει μέσα από τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και, βεβαίως, η σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, σημείωσε σε σχέση με την άφιξη του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν «στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου». «Αντιλαμβανόμαστε ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση της προσέγγισης και της αποκλιμάκωσης της έντασης. Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα επί του πεδίου». Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε επίσης και το ζήτημα της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη. «Σε όλους τους συναδέλφους και στον Ευρωπαίο Επίτροπο και στον Πρόεδρο Μακάλιστερ (McAllister), έθεσα το πολύ σημαντικό για εμάς ζήτημα του Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, ο οποίος κρατείται χωρίς δίκη. Ένα ζήτημα, το οποίο ανάγεται στο κράτος δικαίου, στις θεμελιώδεις αξίες του δυτικού νομικού πολιτισμού, και για το οποίο η Ελλάδα θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο, έτσι ώστε να αποδοθεί η δικαιοσύνη» ανέφερε συγκεκριμένα.

Ολόκληρη η δήλωση του πουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη έχει ως εξής:

«Ολοκληρώσαμε σήμερα έναν πολύ σημαντικό κύκλο πρώτων επαφών, ο οποίος έγινε εδώ στις Βρυξέλλες. Την πρώτη ημέρα είχαμε τη Σύνοδο ΕΕ-Λατινικής Αμερικής & Καραϊβικής, όπου είχαμε την πολύ σημαντική ευκαιρία να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις με σημαντικές χώρες όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Περού, κρίσιμες και στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα. Τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τις χώρες μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Την Τρίτη είχαμε την ευκαιρία να έχουμε συναντήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε υψηλότατο επίπεδο. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είδαμε τον Επίτροπο Διεύρυνσης, κ. Βερχέλι (Várhelyi), και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Μακάλιστερ (McAllister). Εκεί είχαμε συζητήσεις, οι οποίες αφορούσαν πρωτίστως τη διεύρυνση, και ιδίως των Δυτικών Βαλκανίων. Επιβεβαιώσαμε τη θέση της Ελλάδας, η οποία είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική για τη Διεύρυνση, 20 χρόνια μετά από τη Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης, η οποία έθεσε το πλαίσιο της πορείας των Δυτικών Βαλκανίων προς την ευρωπαϊκή οικογένεια. Αναδείχθηκε και ο ρόλος της Ελλάδας, ως επισπεύδουσα χώρα και πραγματικά κρίσιμος παράγων, ως παράγων σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε και με τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας για θέματα, τα οποία ακριβώς αφορούν τη διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων.

Και, επιπλέον, σε όλους τους συναδέλφους και στον Ευρωπαίο Επίτροπο και στον Πρόεδρο Μακάλιστερ (McAllister), έθεσα το πολύ σημαντικό για εμάς ζήτημα του Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, ο οποίος κρατείται χωρίς δίκη. Ένα ζήτημα, το οποίο ανάγεται στο κράτος δικαίου, στις θεμελιώδεις αξίες του δυτικού νομικού πολιτισμού, και για το οποίο η Ελλάδα θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο, έτσι ώστε να αποδοθεί η δικαιοσύνη.

Επιπλέον, σήμερα το πρωί είχα την τύχη να έχω μια εκτενή συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg), όπου κάναμε μια αποτίμηση για τη Διάσκεψη του Βίλνιους και τα όσα τέθηκαν εκεί. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τρόπους με τους οποίους θα υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας με την ΕΕ, αλλά και να αναδείξουμε τη θέση της Ελλάδας στους διεθνείς αυτούς οργανισμούς. Επανέλαβα τη βασική θέση της Ελλάδας ότι όπλα τα οποία αποδίδονται σε χώρες του Ατλαντικού Συμφώνου δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται σε βάρος άλλης συμμάχου χώρας. Είναι κάτι το οποίο είναι αυτονόητο και το οποίο προφανώς ανάγεται στην ίδια τη συμμαχική σχέση, η οποία αναπτύσσεται.

Και σήμερα είχαμε την ευκαιρία, στην πρώτη δική μου συμμετοχή σε Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, να συζητήσουμε μια μεγάλη ατζέντα, η οποία περιελάμβανε κατ' αρχήν τη συνεχιζόμενη επιχείρηση διεμβολισμού της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Ακούσαμε και τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών.

Είχαμε συζήτηση γύρω από τα θέματα των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας. Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο για τις συζητήσεις που είχαμε στο Βίλνιους οι δύο αντιπροσωπείες, η ελληνική και η τουρκική, τα βήματα τα οποία προσπαθούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να αποκλιμακώσουμε την ένταση των προηγούμενων ετών και να ανοίξουμε ένα θετικό δίαυλο επικοινωνίας. Εμείς, όπως έχουμε πει, θα χτίσουμε πάνω σε αυτή την προσπάθεια για φιλία και καλή γειτονία. Είναι αυτονόητο, βεβαίως, ότι οι σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας περνούν μέσα από την καταλλαγή στην ευρύτερη περιοχή μας και τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε θεμελιώδη κεφάλαια, όπως είναι το Κυπριακό.

Να επισημάνω, παρεμπιπτόντως, ότι σήμερα είναι μια εξαιρετικά αποφράς ημέρα για τον Ελληνισμό. Είναι η επέτειος της τουρκικής εισβολής [στην Κύπρο] του 1974. Εμείς, επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά, δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία παραχώρηση προς την κατεύθυνση που κινείται σήμερα η Τουρκία της δημιουργίας νέων κρατών. Εμείς επιμένουμε στη λύση την οποία έχουν υιοθετήσει όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Το επαναλάβαμε και σήμερα. Σήμερα, επίσης, είχαμε την άφιξη του Προέδρου Ερντογάν στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου. Αντιλαμβανόμαστε ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση της προσέγγισης και της αποκλιμάκωσης της έντασης. Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα επί του πεδίου.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο το οποίο θα πρέπει να δεχθούμε είναι ότι η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και, βεβαίως, η σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τέλος, να επισημάνω ότι συμμετείχα στο Συμβούλιο Σύνδεσης της ΕΕ με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, κρίσιμο κράτος των Δυτικών Βαλκανίων και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Συμμετείχα ακριβώς για να αναδείξω τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις γειτονικές χώρες και στην ευρύτερη σταθερότητα στην περιοχή μας».

Αν σου άρεσε κάνε