Αχτσιόγλου για φωτιές: «Κάθε καλοκαίρι γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο»

Αχτσιόγλου για φωτιές: «Κάθε καλοκαίρι γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:00 Δημιουργία 19/07/23, 14:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Πρόκειται για τεράστια φυσική καταστροφή. Η σκέψη μας είναι στους πυροσβέστες, στους εθελοντές, σε όσους επιχειρούν στο πεδίο», επισήμανε η Έφη Αχτσιόγλου, σε τηλεοπτική συνέντευξή της, αναφερόμενη στις φωτιές που κατακαίνε περιοχές της χώρας.

Η κυρία Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο OPEN ανέφερε ότι «βλέπουμε με τραγικά αποτελέσματα τι σημαίνει κλιματική κρίση» και σχολίασε ότι «κάθε καλοκαίρι γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο». Ειδικότερα είπε ότι «κάτι δεν λειτουργεί σωστά, δεν γίνεται ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι είμαστε καθ' όλα έτοιμοι και πάλι, εκ του αποτελέσματος, να μην υπάρχει επαρκής ανταπόκριση». Επισήμανε ότι προφανώς η εκκένωση είναι σημαντική, καθώς το πρώτιστο είναι η ασφάλεια, αλλά δεν μπορεί να είναι το μόνο σχέδιο. Τόνισε επίσης ότι «δεν μπορεί να λείπουν χιλιάδες πυροσβέστες, δεν μπορεί να λείπουν τα εναέρια μέσα όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι των περιοχών» και «δεν μπορεί να μην υπάρχει ένα σχέδιο, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές στο ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας». «Πού είναι; Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, αυτού του υποτιθέμενου συντονισμού;», ρώτησε, σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση έκλεισε τετραετία και συνεχίζει. Δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι παρέλαβε "χάος" από την προηγούμενη, παρέλαβε από τον εαυτό της».

Αναφορικά με την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είπε ότι εισηγείται μία «νέα μεθοδολογία ηγεσίας που αφορά το περιεχόμενο της πολιτικής, ώστε να είμαστε πιο δημιουργικοί και πιο αποτελεσματικοί, με θέσεις που μπορούν να συνομιλήσουν με τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας». Ταυτόχρονα, συνέχισε, «αφορά και το πώς θα δουλεύουμε πιο συγκροτημένα, πιο μεθοδικά, χρησιμοποιώντας την τεχνική γνώση των ειδικών, ώστε αυτό που πολιτικά επιδιώκουμε να το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο». Σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ένα κόμμα των δομών, με συγκεκριμένους κανόνες, με μεθοδικότητα, με συλλογική λειτουργία και συλλογική ευφυία», για να υποστηρίξει ότι «υπάρχει ένα τεράστιο πλήθος πολιτών που αναζητούν μία άλλη προοπτική από αυτή που δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτή την ανάγκη πρέπει να εκφράσουμε». Είπε ακόμη ότι «όλοι μας έχουμε μέλημα και κοινή αγωνία να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να ανασυγκροτηθεί, να δυναμώσει, να απευθυνθεί στην κοινωνία, να ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση και να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά».

Για τα ελληνοτουρκικά η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας αυτή τη στιγμή -διαμορφώθηκε δυστυχώς μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία- και φαίνεται ότι μπορεί να αναπτυχθεί ένας διάλογος. Αυτό είναι θετικό». «Ένας διάλογος όμως», πρόσθεσε, «που πρέπει να είναι δομημένος και συγκροτημένος, στη βάση οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης. Δομημένος διάλογος με τον δεδομένο στόχο που έχει η χώρα, προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, με σαφείς κόκκινες γραμμές. Αυτή είναι η εθνική μας θέση». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε ενημέρωση για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν» και πρόσθεσε πως «οι δηλώσεις του πρωθυπουργού γεννούν προβληματισμούς. Μίλησε για υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης». «Ποιες ήταν οι αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης; Για ποιες υποχωρήσεις μιλάει; Θέλουμε απαντήσεις», τόνισε. Πρόσθεσε ότι «επίσης, αναφέρθηκε σε γεωπολιτικές διαφορές με την Τουρκία. Η διαφορά με την Τουρκία είναι νομική, γι' αυτό μιλάμε για προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Αν μιλάει για γεωπολιτική διαφορά σημαίνει ότι είναι διαθέσιμος να μπει σε διμερή διαπραγμάτευση; Αυτή είναι άλλη γραμμή».

Αν σου άρεσε κάνε