Μητσοτάκης για Χάγη: Θα κάνουμε ό,τι είναι προς όφελος της Ελλάδας

Μητσοτάκης για Χάγη: Θα κάνουμε ό,τι είναι προς όφελος της Ελλάδας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 23:38 Δημιουργία 13/07/23, 20:49
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ως ευκαιρία για επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, «επιβεβαιώθηκε ότι η Τουρκία φαίνεται έτοιμη για στροφή στις σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε στη συνέχεια πως «είναι καλύτερα να ζουμε σα φίλοι παρά στα κόκκινα. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα έχει συνέπεια και συνέχεια για τη βελτίωση των σχέσων μας».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στόχος είναι «να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη. Δεν είναι απλή υπόθεση, και δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Η διαφύλαξη του καλού κλίματος και αυτό από μόνο του είναι σημαντική εξέλιξη. Είναι σημαντική κατάκτηση», είπε λέγοντας ωστόσο πως είναι πρόωρη η συζήτηση για προσφυγή στη Χάγη.

«Δεν είμαστε αφελείς αλλά να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο», επεσήμανε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι μιλάμε με βάση την εθνική μας κυριαρχία.

Ο πρωθυπουργός, δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον πρόεδρο Ερντογάν ενώ για το αν τον εμπιστεύεται ανέφερε πως εισέπραξε διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις.

Μιλώντας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως και οι δύο πλευρές έχουν επιδείξει μια θετική διάθεση και πως τηρούνται όσα συμφωνούνται στη διάρκεια των επαφών που γίνονται.

Αναφερθείς στις αντιδράσεις που υπάρχουν για την προσφυγή στη Χάγη, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας. Σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος απώλειας κυριαρχίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, τόνισε ότι «μπορεί μία τέτοια συμφωνία να συνεπάγεται υποχώρηση από θέσεις που αφορούν αυτή τη διαπραγμάτευση. Θέλουμε να λύσουμε αυτή τη διαφορά με όρους που θα είναι συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Είμαστε μακριά από το να φτάσουμε στο σημείο όπου θα παίξουν τον ρόλο τους και η Βουλή και τα κόμματα».

«Η Τουρκία τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν πολύ επιθετική. Διαχειριστήκαμε δύσκολες καταστάσεις. Το καλοκαίρι του 2020 φτάσαμε σε καταστάσεις πολεμικής ετοιμότητας. Κάποιοι επένδυσαν σε αυτή την οξύτητα. Τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους» θα λένε κάποιοι ενδεχομένως. Εγώ από την πλευρά μου θα πρέπει να διερευνήσω αν υπάρχουν πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς», τόνισε.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία

«Διορθώνουμε όποια λάθη και αρρυθμίες», σημείωσε ενώ μιλώντας για την πανεπιστημιακή αστυνομία είπε πως «δεν χρειαζόμαστε έφιππη αστυνομία αυτή τη στιγμή και υπογράμμισε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται» και τόνισε επίσης ότι ο ρόλος της είναι συμπληρωματικός.

«Για την έφιππη αστυνομία, σκέφτηκα ότι ίσως θα πρέπει να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στη Σαουδική Αραβία. Νομίζω ότι δεν τη χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Ήταν κάτι που υπήρχε στον προγραμματισμό του υπουργείου ως μια σκέψη, έκρινα ότι στην παρούσα συγκυρία δεν το χρειαζόμαστε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός: «Τα πανεπιστήμια χρειάζονται συγκροτημένο σχέδιο ασφάλειας. Σε αυτό το σχέδιο επικουρικά λειτουργεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Προσλάβαμε ανθρώπους, έχουν παρουσία και λειτουργούν επικουρικά. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγκη, να χρειαστεί η παρέμβαση της κανονικής αστυνομίας», σημείωσε λέγοντας ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία «έχει περιορισμούς στο τι μπορεί να κάνει», γι΄ αυτό και ο ρόλος της είναι επικουρικός. «Για παράδειγμα να συνοδεύσει φοιτητές που θα φύγουν αργά το βράδυ από την πανεπιστημιούπολη. Έτσι δουλεύει και στο εξωτερικό. Είναι το όργανο που θα ειδοποιήσει αν υπάρχει βαριά παραβατικότητα, ναρκωτικά κλπ.. Ας ευχηθούμε να φτάσουμε σύντομα στο σημείο που δεν θα υπάρχει λόγος να γίνεται αυτή η συζήτηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε