Γεωργιάδης: Το δίμηνο της ακυβερνησίας έφερε τις νέες αυξήσεις

Γεωργιάδης: Το δίμηνο της ακυβερνησίας έφερε τις νέες αυξήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:56 Δημιουργία 12/07/23, 14:48
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο οφείλονται οι αυξήσεις που παρατηρούνται στα ράφια των σουπερμάρκετ και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε τα εξής: «Ας υποθέσουμε ότι οι ακτοπλοϊκές έχουν ανεβάσει τα εισιτήρια περισσότερο από ό,τι πρέπει. Εγώ δεν ξέρω αν ισχύει γιατί δεν είμαι υπουργός ναυτιλίας, δεν έχω ειδικότερη γνώση επί του θέματος, αλλά ας υποθέσουμε ότι ισχύει, φαίνεται ότι μπορεί να ισχύει. Δεν ξέρετε ότι από τον Απρίλιο μέχρι τις 25 Ιουνίου δεν είχαμε κυβέρνηση ΝΔ; Ήμασταν στην προεκλογική περίοδο των εκλογών του Μαΐου, άρα πρακτικά δεν είχαμε κυβέρνηση, μετά είχαμε υπηρεσιακή κυβέρνηση και κυβέρνηση στο πρώτο δεκαήμερο της νέας θητείας της. Στο πρώτο δεκαήμερο της νέας θητείας της, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τα ναύλα και οι αυξήσεις έγιναν στο δίμηνο της ακυβερνησίας. Δηλαδή τι ακριβώς να έκανε η κυβέρνηση στο δίμηνο της ακυβερνησίας; Να κυβερνούσε ο Μητσοτάκης που δεν ήταν πρωθυπουργός;» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός. «Το ίδιο έγινε και με τα σουπερμάρκετ», πρόσθεσε και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Θυμάστε, ότι με κορόιδευαν ορισμένοι της Αριστεράς ότι πήγαινα κάθε Πέμπτη σε σουπερμάρκετ για το καλάθι; Όταν σταμάτησα να πηγαίνω γιατί παραιτήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και μείναμε στην υπηρεσιακή, έγιναν όλες οι αυξήσεις. Με το που σταμάτησα να έχω εγώ τη δυνατότητα να παρεμβαίνω στα σουπερμάρκετ όπως θα έκανα, από πάνω τους, με το που έφυγα, αύξησαν τις τιμές».

Ο καύσωνας

Ο κ. Γεωργιάδης απέκλεισε την Τετάρτη το ενδεχόμενο να κλείσουν οι επιχειρήσεις λόγω του επικείμενου καύσωνα στη χώρα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αναμένεται εντός της ημέρας η Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα που θα ισχύσουν αυτές τις ημέρες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Τόνισε πως «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σκέψεις να κλείσουν οι επιχειρήσεις και θα σας πω γιατί. Το να απαγορεύσεις τις εξωτερικές εργασίες στον ήλιο, ναι. Αυτό είναι υποχρεωτικό. Όμως, το να κλείσει μία επιχείρηση που έχει κλιματισμό, δεν υπάρχει λόγος. Εάν κλείσουμε ένα εργοστάσιο που έχει κλιματισμό σταματάει η παραγωγή και έτσι του κάνεις ζημιά. Δεν είναι τόσο απλές αυτές οι αποφάσεις».

«Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια των εργαζομένων. Αν κάποιος εργάζεται μέσα σε κλιματιζόμενο χώρο είναι ασφαλής. Η κύρια μέριμνα μας τώρα είναι για τους ανθρώπους που δουλεύουν έξω στον ήλιο. Επαναλαμβάνω εκεί που το φαινόμενο είναι σε πολύ μεγάλη ένταση, δεν επιτρέπονται καθόλου εξωτερικές εργασίες. Προτρέπουμε όλες τις επιχειρήσεις που μπορούν, να βάλουν τους εργαζόμενους τους σε τηλεργασία», πρόσθεσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα μέτρα προστασίας από τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων υπό συνθήκες καύσωνα, έστρεψε τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Το Υπουργείο Εργασίας κινήθηκε πρώτο από όλους συγκαλώντας τη Δευτέρα σύσκεψη με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και την Επιθεώρηση Εργασίας. Την ίδια μέρα το απόγευμα, βγάλαμε αναλυτικό δελτίο τύπου και εγκύκλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγόρησε για αργοπορία αλλά και για ένα δυστυχές συμβάν στα ναυπηγεία Ελευσίνας, που δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη, εάν δηλαδή ήταν εργατικό ατύχημα ή όχι. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι εγώ έπρεπε να έχω παρέμβει για τον καύσωνα πριν καν η ΕΜΥ κάνει πρόγνωση για τον καύσωνα; Μιλάμε για γελοιότητες».

«Χθες συμμετείχα στη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία και σήμερα θα υπογράψω την εγκύκλιο που έβγαλα προχθές προκειμένου να γίνει πλέον υπουργική απόφαση ώστε να έχει υποχρεωτική νομική ισχύ προς τις επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι η Επιθεώρηση Εργασίας μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα σε εκείνους οι οποίοι παραβιάζουν την οδηγία του Υπουργείου Εργασίας», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης.

Αυξήσεις μισθών, υπερωρίες, ψηφιακή κάρτα εργασίας

Τοποθετούμενος, εξάλλου, στο θέμα αναφορικά με τις αυξήσεις μισθών, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «φέτος υπάρχουν νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μήλος που υπέγραψαν τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας για τον τουρισμό. Η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας που έχουν υπογράψει έχει υπερβολικά αυξημένους μισθούς από ό,τι ίσχυαν μέχρι τώρα. Για ποιο λόγο έχει συμβεί αυτό; Διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη εργαζομένων και η ανάγκη αυτή οδηγεί σε καλύτερους μισθούς. Το ίδιο θα συμβεί λοιπόν συνολικά στην οικονομία μας, εάν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, να προσελκύουμε επενδύσεις και να ανοίγουμε νέες δουλειές. Εάν εμπιστευτούμε την οικονομία και τους νόμους της, όλα θα πάνε καλά. Δεν είναι ζήτημα κρατικής παρέμβασης. Δουλειά της κρατικής παρέμβασης είναι να κάνει πιο ευνοϊκό το επιχειρηματικό περιβάλλον, να φέρει δηλαδή περισσότερους επενδυτές».

«Η υποχρεωτική προαναγγελία των υπερωριών στην «ΕΡΓΑΝΗ» γίνεται για να μπορούν οι εργαζόμενοι να πληρώνονται τις υπερωρίες τους σωστά. Η ψηφιακή κάρτα ως εργαλείο προφανώς μπορεί και καταγράφει τις υπερωρίες πολύ καλύτερα από ότι η προαναγγελία, γιατί είναι σε πραγματικό χρόνο, ενώ η προαναγγελία έχει πρώτον, βάρος για την επιχείρηση και δεύτερον, μπορεί για διαφόρους λόγους να μην τηρηθεί αυτό το πρόγραμμα και μετά να υπάρχουν λάθη και διορθώσεις. Άρα, τι λέμε εδώ; Λέμε ότι αν μία επιχείρηση αποφασίσει να επιλέξει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα καταγράφεται με ακρίβεια δευτερολέπτου ο χρόνος εργασίας όλων των εργαζομένων, άρα θα πληρώνονται στο ακέραιο οι υπερωρίες τους», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Το περιστατικό στη Ρόδο

Στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο περιστατικό με τον... κολυμβητή σερβιτόρο της Ρόδου λέγοντας τα εξής: «Η Επιθεώρηση Εργασίας στον έλεγχο που έκανε δεν διαπίστωσε παράβαση. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι μου αρέσει αυτή η εικόνα. Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου για να είμαι ειλικρινής. Όμως τα πρόστιμα δεν μπαίνουν με βάση το τι αρέσει ή δεν αρέσει στον Υπουργό. Τα πρόστιμα μπαίνουν όπου παραβιάζεται ο νόμος. Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει ενημερωθεί για το περιστατικό και κάνει την έρευνά της. Εάν η Επιθεώρηση Εργασίας διαπιστώσει παραβίαση της νομοθεσίας ο πρώτος που θα ανακοινώσει το πρόστιμο θα είμαι εγώ. Εάν πάλι διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει πρόστιμο, δεν μπορώ να βάλω εγώ πρόστιμο από μόνος μου. Τα πρόστιμα δεν μπαίνουν κατά τη βούληση του Υπουργού».

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «ο πήχης δεν είναι ποτέ ψηλά στις σχέσεις με την Τουρκία. Αυτό που θέλουμε είναι ηρεμία. Να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι και να μην υπάρχουν προκλήσεις. Η Ελλάδα επιζητά καλές σχέσεις με τον γείτονά της. Κεντρικός μας στόχος είναι να υπάρχει ειρήνη στο Αιγαίο και να προχωρούν οι οικονομίες των δύο χωρών».

Αν σου άρεσε κάνε