Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Χαμόγελα και... ειλικρίνεια στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Χαμόγελα και... ειλικρίνεια στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:31 Δημιουργία 12/07/23, 14:18
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η μεγαλύτερη διάρκεια της συνάντησης που ξεκίνησε στις 12:07 το μεσημέρι της Τετάρτης αποτυπώνει το «βάρος» της συνάντησης αυτής καθώς ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για συζήτηση μισής ώρας ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση, η συζήτηση ήταν ειλικρινής. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν το πλαίσιο για τη συνέχεια, με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένεται να επεξηγήσει τον «οδικό χάρτη» στις δηλώσεις του αν και ήδη έχει δοθεί το στίγμα από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Νίκου Δένδια, Γιασάρ Γκιουλέρ με την επαναδρομολόγηση των ΜΟΕ.

Οι δύο ηγέτες εμφανίσθηκαν χαμογελαστοί στον σύντομο διάλογο που είχαν, για πρώτη φορά, μπροστά στην κάμερα.

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για καλό κλίμα στο διάλογο που διεξήχθη.

Ερντογάν: Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα.

Μητσοτάκης: Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην αίθουσα εισήλθε αρχικά ο κ. Ιμπραχίμ Καλίν ο οποίος συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για τη νίκη του στις εκλογές και από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τον συνεχάρη για τα νέα του καθήκοντα.

Σημειώνεται ότι λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία διήρκεσε μία ώρα αντί των προγραμματισμένων 30 λεπτών, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, με τον οποίο πάντως θα έχουν συζήτηση στο πλαίσιο της Συνόδου.

«Προσβλέπουμε σε πιο συχνές επαφές»

Από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση σχετικά με την συνάντηση

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius της Λιθουανίας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι κκ. Μητσοτάκης και Erdogan συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Προς τούτο συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας».

Η συνάντηση με Μακρόν

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες μίλησαν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών ελληνογαλλικών σχέσεων.

Ακόμη, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Αν σου άρεσε κάνε