Αφόρητο παραλογισμό χαρακτήρισε ο Βορίδης τη μη ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Αφόρητο παραλογισμό χαρακτήρισε ο Βορίδης τη μη ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:21 Δημιουργία 07/07/23, 17:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, εξειδίκευσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, έκανε, εν πρώτοις, λόγο για «σπουδαία ανακοίνωση» εκ μέρους του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μια ανακοίνωση, η οποία «σε ένα πρώτο επίπεδο έρχεται να αθροιστεί στην προσπάθεια που κάνουν η χώρα και η κυβέρνησή μας να ξεπεράσει τη φοβερή αυτή αγκύλωση, η οποία έχει δημιουργηθεί με το άρθρο 16 και η οποία μας έχει αφήσει ως τη μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτός ο αφόρητος παραλογισμός είναι κάτι που εξοργίζει το σύνολο της κοινωνίας, ελπίζω να τελειώσει με τη συνταγματική αναθεώρηση», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Σημειώνοντας δε, ότι «η συνταγματική αναθεώρηση θα πάρει αρκετά χρόνια», επέμεινε ότι «μέχρι τότε θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε μέσο και κάθε δυνατότητα προκειμένου οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα να μην αναγκάζονται να ξενιτεύονται για να σπουδάσουν, αν θέλουν να πάνε σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο».

«Αυτό το οποίο σκεφτόμαστε, είναι να ενεργοποιήσουμε τις διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες στο πλαίσιο του άρθρου 28 του Συντάγματος μας επιτρέπουν να φέρουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, κάνοντας μια διακρατική συμφωνία με κάποια ευρωπαϊκή χώρα κατ' αρχήν» διευκρίνισε. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, αποσαφήνισε ότι γίνεται λόγος για ευρωπαϊκή χώρα γιατί «οι διακρατικές συμφωνίες θα γίνονται εις εκτέλεσιν της ευρωπαϊκής Συνθήκης». Αυτό, εξήγησε, έχει «υπερσυνταγματικό χαρακτήρα και μπορεί να κάμψει κάποιες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις». Πάντως, «προσωπικά θα δοκίμαζα να πάω τη διακρατική και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δούμε και εκεί τη σχέση των διεθνών συνθηκών σε σχέση με το άρθρο 16 του Συντάγματος. Είναι ακόμη μία προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης, να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις αυτές μέσω αυτού του τρόπου», προσέθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων, δεδομένης της θετικής στάσης κομμάτων όπως το ΠΑΣΟΚ, οι «Σπαρτιάτες», η «Ελληνική Λύση» και η «Νίκη», έκανε γνωστό ότι «θα προχωρήσουμε (σε αλλαγή του νόμου), είναι εντολή του πρωθυπουργού. Θα προχωρήσουμε πάρα πολύ σύντομα, δεν ξέρω αν θα γίνει μέχρι να κλείσει η Βουλή ή μόλις ανοίξει, αλλά κάτι τέτοιο».

Στο ερώτημα, τέλος, εάν θα καθιερωθεί όριο 5% στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κ. Βορίδης έδωσε την εξής απάντηση: «Έχουμε μια μεγάλη, άνετη και καθαρή πλειοψηφία. Θεωρώ ότι η παρουσία του πρωθυπουργού, χθες, στη Βουλή, ήταν μια παρουσία πολιτικής κυριαρχίας. Έτσι την αντελήφθην και αυτό είναι το κλίμα που εισέπραξα ευρύτερα από το Κοινοβούλιο. Έχουμε μια κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία είναι απολύτως συγκροτημένη, συντεταγμένη και αφοσιωμένη στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, και έχουμε και πάρα πολλή δουλειά. Γιατί να συζητάμε για το εκλογικό σύστημα;».

Και, έκλεισε την απάντησή του σημειώνοντας: «Η απόφαση του ελληνικού λαού ήταν να είναι οκτώ κόμματα μέσα στη Βουλή. Τι πρόβλημα δημιουργεί στην κυβέρνηση μια κοινοβουλευτική ομάδα των 8, 12, 15 ατόμων; Τι πρόβλημα δημιουργεί στην κοινοβουλευτική λειτουργία αυτό;».

Αν σου άρεσε κάνε