Oρκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής - Η χωροταξία του σώματος και τα βήματα μέχρι την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Oρκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής - Η χωροταξία του σώματος και τα βήματα μέχρι την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:37 Δημιουργία 03/07/23, 14:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ορκίστηκαν σήμερα, τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας, που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Προεδρεύων της εναρκτήριας συνεδρίασης της νέας Βουλής είναι ο Α’ Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, συνεπικουρούμενος από τους τέσσερις προσωρινούς Γραμματείς.

Η ορκωμοσία

Ο κ. Κακλαμάνης ανέγνωσε την Ημερήσια Διάταξη, καταθέτοντας στα Πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές, ενώ ανακοίνωσε στο Σώμα τις επιστολές των πολιτικών αρχηγών για την επιλογή της μίας από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν.

Οι βουλευτές έδωσαν, με προτεταμένο το δεξί τους χέρι, τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος θα ολοκληρώσει την τελετή, υπογράφοντας το σχετικό Πρακτικό.

Ακολούθως, ορκίστηκαν στο Κοράνι οι μουσουλμάνοι βουλευτές και έδωσαν πολιτικό όρκο όσοι το επιθυμούσαν.

Από τα υπουργικά έδρανα, ορκίστηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και βουλευτές.

Η χωροταξία

Η γεωγραφική κατανομή των κοινοβουλευτικών ομάδων έχει ως εξής:

Οι 12 βουλευτές των Σπαρτιατών τοποθετήθηκαν στα ορεινά τις δεξιότερης πτέρυγας. Μπροστά τους είναι οι 158 βουλευτές της ΝΔ που έχουν «καταλάβει» την κεντροδεξιά πτέρυγα καθώς και μέρος των πολύ ορεινών κεντρικών εδράνων. Στις 32 πρώτες θέσεις της κεντρικής πτέρυγας βρίσκονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πίσω τους προς τα δεξιά είναι οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και αριστερότερα της Νίκης. Στην κεντροαριστερή πτέρυγα τοποθετήθηκε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στην αριστερή η ΚΟ του ΚΚΕ και πίσω της η ΚΟ της Πλεύσης Ελευθερίας.

Η νέα Βουλή σε αριθμούς

– 8 κοινοβουλευτικές ομάδες

– 245 βουλευτές κατάφεραν να εκλεγούν και στις 2 αναμετρήσεις (Μαΐου – Ιουνίου)

– Από τους 55 βουλευτές της μιας ημέρας οι 28 δεν έχουν άλλη κοινοβουλευτική θητεία

– Ο Γιώργος Οικονόμου του ΠΑΣΟΚ έχει δύο και μόνο θητείες στα κοινοβούλια της μιας ημέρας (2012 και 2023)

– 100 νέοι βουλευτές σε σχέση με την Βουλή του 2019-23

– 68 γυναίκες βουλευτές: 30 ΝΔ, 17 ΣΥΡΙΖΑ, 8 ΠΑΣΟΚ, 6 ΚΚΕ, 2 Ελληνική Λύση, 1 Νίκη, 0 Σπαρτιάτες, 4 Πλεύση Ελευθερίας

Η εκλογή νέου Προέδρου του σώματος

Αύριο, Τρίτη 4 Ιουλίου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη προτείνει την ανανέωση της θητείας του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα για την θέση του Προέδρου ενώ για την θέση του Α΄ αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αντί του κ. Νικήτα Κακλαμάνη, στην θέση του Β΄ αντιπροέδρου ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς αντί του Χαράλαμπου Αθανασίου ενώ για την θέση του Γ΄ αντιπροέδρου θα επαναπροταθεί ο κ. Θανάσης Μπούρας. Για τις υπολοιπες θέσεις θα προταθούν: η κυρία Ολγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ανακοινώσει τους υποψηφίους.

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο ως τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή, το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

Αν σου άρεσε κάνε