Εκλογές 2023: Καραμπόλες στην τελική κατανομή των εδρών - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Εκλογές 2023: Καραμπόλες στην τελική κατανομή των εδρών - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:29 Δημιουργία 30/06/23, 19:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανατροπές προέκυψαν στην κατανομή των εδρών στο νέο κοινοβούλιο, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων από την Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο αριθμός των ψηφοδελτίων δόθηκε στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκανε και την ανακήρυξη των βουλευτών.

Η ολοκλήρωση της καταμέτρησης έφερε «καραμπόλες» εντός Βουλής με κάποιους βουλευτές που νόμιζαν ότι μπαίνουν στο κοινοβούλιο να μένουν εκτός, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει χαμένος κατά μια έδρα (από 48 στις 46) την οποία κέρδισε το ΚΚΕ (από τις 20 στις 21). Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ κερδίζει μία έδρα στα Ιωάννινα, όπου εκλέγεται ο Νίκος (Πάκος) Έξαρχος και ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την έδρα στις Σέρρες.

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία χάνει την έβδομη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στην οποία βρισκόταν η Μαρία Πολύζου και την κερδίζει η Πλεύση Ελευθερίας και ο Αλέξανδρος Καζαμίας. Αυτό σημαίνει ότι ο Γιώργος Αμυράς της ΝΔ μένει εκτός στα Ιωάννινα και στη Δυτική Αττική μένει εκτός ο Σταμάτης Πουλής.

Ωστόσο, κερδίζει την έδρα στη Β' Πειραιά και μπαίνει ξανά στη Βουλή ο Γιάννης Τραγάκης (ο αρχαιότερος τη τάξει βουλευτής, καθώς εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 1974), ενώ στις Σέρρες εκλέγεται ο Θεόφιλος Λεονταρίτης.

Στον ίδιο νομό (των Σερρών) η έδρα που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει εκτός τον Κωνσταντίνο Καρπουχτσή. Παράλληλα, η ΝΔ κερδίζει έδρα στην Α' Αθήνας και έτσι επανέρχεται στη Βουλή ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος.

Η «καραμπόλα» τέλος με την μία από τις έδρες της Β' Πειραιά την οποία χάνει η Πλεύση Ελευθερίας και ο Χρήστος Αρίδας οδηγεί και σε αλλαγές στην Α' Αθήνας όπου χάνει την έδρα το κόμμα «Νίκη» -στην πρώτη θέση βρισκόταν ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Νατσιός, ο οποίος πλέον καλείται να κρατήσει την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης- και αντ' αυτής βγάζει βουλευτή στη Δυτική Αττική. Την συγκεκριμένη έδρα καταλαμβάνει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παλαιτσάκης.

Αν σου άρεσε κάνε