Την Έφη Αχτσιόγλου «δείχνει» ως διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα το Associated Press

Την Έφη Αχτσιόγλου «δείχνει» ως διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα το Associated Press

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:58 Δημιουργία 29/06/23, 17:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι στραμμένη η προσοχή των ξένων μέσω ενημέρωσης με εκτενείς αναφορές στις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, το Associated Press σε δημοσίευμά του για την παραίτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος, κάνει ειδική αναφορά στην πρώην υπουργό Έφη Αχτσιόγλου. Μάλιστα για τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ γράφει ότι «έχει λάβει υποστήριξη από τμήμα του κόμματος για να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο, αλλά δεν έχει συζητήσει δημόσια τα σχέδιά της».

Παρουσιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για την αποχώρηση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το διεθνές πρακτορείο έσπευσε να υπενθυμίσει πως υπήρξε επικεφαλής του κόμματος από το 2012 «δημιουργώντας ένα πιο συνεκτικό κόμμα, οδηγώντας από μια μικρή πολιτική ομάδα στη νίκη στις γενικές εκλογές το 2015, με τη δέσμευσή του να απωθήσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που απαιτούσαν οι δανειστές (τα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

«Η προσπάθεια αποδείχθηκε ανεπιτυχής και η Ελλάδα έλαβε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αργότερα εκείνο το έτος για να αποφύγει τη χρεοκοπία και την έξοδο από το κοινό νόμισμα του ευρώ. Χαλάρωσε τη μαχητική του στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τελικά δημιούργησε κλειστούς δεσμούς με ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Επαινέθηκε ευρέως από τους δυτικούς συμμάχους για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία που εισήγαγε τη γείτονα της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και προώθησε την προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει το δημοσίευμα.

«Αν και θεωρείται επιδέξιος πολιτικός, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κύριος αντίπαλος του Τσίπρα είπε ότι ελπίζει η αποχώρηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης να βελτιώσει την ποιότητα της πολιτικής συζήτησης», προσθέτει το Associated Press.

«Ο Τσίπρας αναμένεται να παραμείνει αρχηγός για αρκετές εβδομάδες έως ότου εκλεγεί ο διάδοχός του από τα μέλη του κόμματος. Κανένα εξέχον μέλος του κόμματος δεν έχει καλέσει δημόσια τον Τσίπρα να παραιτηθεί μετά την εκλογική ήττα, αν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, τον είχε προτρέψει να σκεφτεί τα αποτελέσματα και να “λάβει τις απαραίτητες ενέργειες”», σημειώνει ακόμη.

Αναφορικά με το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα, το Associated Press σημειώνει πως «η 38χρονη Έφη Αχτσιόγλου, πρώην υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει λάβει υποστήριξη από τμήμα του κόμματος για να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο, αλλά δεν έχει συζητήσει δημόσια τα σχέδιά της».

«Οι σχολιαστές χρέωσαν το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στην εν πολλοίς αρνητική εκστρατεία του κόμματος, την αναβίωση του παραδοσιακά ισχυρού Σοσιαλιστικού Κόμματος ΠΑΣΟΚ και την εμφάνιση αποσπασμένων κομμάτων με επικεφαλής τους πρώην συμμάχους του Τσίπρα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη», τονίζει το δημοσίευμα.

«Έχοντας τις ρίζες τους σε σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις κατά τη διάρκεια των διεθνών προγραμμάτων διάσωσης από το 2010 έως το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε καμία συμφωνία για πιθανή συνεργασία, παρά την υποστήριξη ορισμένων ανώτερων μελών και στα δύο κόμματα», καταλήγει το Associated Press.

Αν σου άρεσε κάνε