Ο ΣΥΡΙΖΑ ως «κολοβή» αξιωματική αντιπολίτευση: Ο κύκλος που έκλεισε και η αναπόληση του 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως «κολοβή» αξιωματική αντιπολίτευση: Ο κύκλος που έκλεισε και η αναπόληση του 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:35 Δημιουργία 26/06/23, 16:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με... δεμένα τα χέρια εισέρχονται στη νέα Βουλή, που θα ορκιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ που παρέμεινε στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Το ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν του αφήνει πολλά περιθώρια για άσκηση ουσιαστικής αντιπολίτευσης, καθώς με μόλις 48 βουλευτές χάνει το δικαίωμα υποβολή πρότασης μομφής και έτσι η μόνη κίνηση στην οποία μπορεί να προβεί είναι η υποβολή αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας για την οποία απαιτούνται υπογραφές μόλις 15 βουλευτών.

Βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος και του άρθρου 142 Κανονισμού της Βουλής, πρόταση μομφής κατατίθεται υπό την προϋπόθεση ότι φέρει την υπογραφή του 1/6 του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή να φέρει τις υπογραφές τουλάχιστον 50 βουλευτών.

Σε αυτή την περίπτωση εάν θελήσει να καταθέσει πρόταση μομφής/δυσπιστίας θα πρέπει να συμφωνήσει κι άλλο κόμμα.

Επίσης, με την τροποποίηση του άρθρου 68 παρ. 2 του Συντάγματος, μετά την αναθεώρηση του 2019 η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την έρευνα ζητημάτων που δεν ανάγονται στην εξωτερική πολιτική ή την εθνική άμυνα, αποτελεί πλέον δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας.

Για τη σύσταση τέτοιας επιτροπής αρκεί πρόταση δέκα τουλάχιστον βουλευτών αλλά η υπερψήφισή της απαιτεί 120 βουλευτές, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας.

«Έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος»

Το κλίμα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά βαρύ με φόντο τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα, αλλά και την ανταπόκριση της κοινωνίας από εδώ και στο εξής απέναντι σε μια σειρά θέσεων και πρωτοβουλιών του κόμματος.

Όπως παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη δήλωσή του μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, «για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος», χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να προδικάσει κανείς αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορέσει να αναταχθεί «σύντομα» κατά την επιθυμία του κ. Τσίπρα, δεδομένου ότι απώλεσε σχεδόν τον 1 στους 2 ψηφοφόρους της, κατρακυλώντας από το 31,53% του 2019 στο 17, 84% των χθεσινών εθνικών εκλογών.

Στην πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, στα «καλά νέα» για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αθροίζεται το γεγονός ότι «ο κίνδυνος της κατάρρευσης, που διαφάνηκε από την κάλπη της απλής αναλογικής, αποφεύχθηκε, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση», παρά το γεγονός ότι, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος «έχουμε υποστεί μια σοβαρή εκλογική ήττα». Το βάρος της ήττας είναι και αυτό που επιταχύνει ως θρυαλλίδα τις όποιες εσωκομματικές διεργασίες, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να ιχνηλατεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα τα επόμενα βήματα, κάνοντας λόγο για διαδικασίες «συντεταγμένες και συλλογικές».

Οι διαδικασίες

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ώρες αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος και ακολούθως η Πολιτική Γραμματεία, για να ακολουθήσει η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής (του ανώτατου καθοδηγητικού κομματικού οργάνου), ώστε να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, αλλά και διαδικασίας εκλογής από την κομματική βάση, τόσο για τον Πρόεδρο, όσο και για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Ο χρόνος, προκειμένου να δουλέψουμε μεθοδικά με στόχο την ανασυγκρότησή μας, δεν είναι απεριόριστος. Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας, είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα» εξήγησε από πλευράς του χθες ο κ. Τσίπρας, στέλνοντας σήμα ειλημμένων αποφάσεων προς τα υπόλοιπα, πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη.

Με αυτά τα δεδομένα, τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλούνται να επιλέξουν αρχής γενομένης από αύριο το χρόνο διεξαγωγής των εσωκομματικών διαδικασιών, που η ηγεσία του κόμματος φέρεται αποφασισμένη να «τρέξουν» σύντομα, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Καθώς, όμως, μεσολαβούν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η θλίψη της εκλογικής συντριβής, καταγράφονται δεύτερες σκέψεις στο εσωτερικό του κόμματος τις τελευταίες ώρες για τυχόν μετάθεση των διεργασιών το φθινόπωρο, ώστε να μην παρουσιαστούν φαινόμενα αποσυσπείρωσης και αποχής από πλευράς των περίπου 170.000 εγγεγραμμένων μελών.

Και αυτό, γιατί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισήμανε μεν χθες πως «με διεργασίες θα λάβουμε όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα τις αποφάσεις μας», αλλά αυτές δείχνουν σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση των κινήσεων που αναμένεται να ακολουθήσει σε προσωπικό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας.

Αιφνιδιάζοντας αρκετά στελέχη, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε χθες την αναβάπτιση της συλλογικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από την κομματική βάση, δηλαδή τόσο του Προέδρου, όσο και μιας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ξεκινώντας τις αλλαγές σε επίπεδο κορυφής. Στελέχη με βαθιά γνώση των διεργασιών, ωστόσο, ανέφεραν χθες πως οι «σαρωτικές αλλαγές» που σχεδιάζει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι ουσιαστικές και πολυεπίπεδες συμπαρασύροντας με αυτόν τον τρόπο και τα πρόσωπα, ενώ παράλληλα ο ίδιος έστειλε ισχυρά μηνύματα στα ενδότερα του κόμματός του.

Πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που για ευνόητους λόγους ζητούν να μην κατονομαστούν, επισήμαιναν στο Xrimaonline ότι η όποια πρωτοβουλία αναληφθεί στο εξής και σε κάθε επίπεδο έχει μια βάση περίπου ίδια με αυτή των εκλογών του Μαΐου του 2012 όταν το κόμμα εκτοξεύθηκε στο 16,78%, κερδίζοντας 1.061.265 ψήφους και 52 έδρες, αποτέλεσμα που ήταν και η «μαγιά» των κατοπινών εξελίξεων. Το αν θα δικαιωθεί η πρόβλεψή τους μένει να αποδειχθεί δεδομένου ότι το 2023 δεν είναι ούτε 2012, ούτε 2015.

Με πληροφορίες από Protothema.gr

Αν σου άρεσε κάνε