Ορκίστηκε για δεύτερη φορά πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Ορκίστηκε για δεύτερη φορά πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:53 Δημιουργία 26/06/23, 14:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου ορκίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για δεύτερη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Κατά την τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από την σύζυγό του Μαρέβα και τα τρία τους παιδιά, Κωνσταντίνο, Δάφνη και Σοφία. Παρούσες επίσης, στην ορκωμοσία, ήταν οι αδερφές του πρωθυπουργού, Ντόρα, Αλεξάνδρα και Κατερίνα καθώς και στενοί συνεργάτες του. Το απόγευμα στις 17:00 αναμένεται η ανακοίνωση των μελών της νέας κυβέρνησης, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και αύριο Τρίτη η ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 17:00 θα ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες

Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Αν σου άρεσε κάνε