Η πρώτη πρόκληση για τον Μητσοτάκη μετά τη σαρωτική νίκη στις εκλογές

Η πρώτη πρόκληση για τον Μητσοτάκη μετά τη σαρωτική νίκη στις εκλογές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:32 Δημιουργία 25/06/23, 20:28
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος για μια σαρωτική νίκη στις εθνικές εκλογές –τη δεύτερη ψηφοφορία στη χώρα μέσα σε μόλις ένα μήνα– και ο πρώην πρωθυπουργός θα κερδίσει πιθανώς αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο προκειμένου να μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σημειώνει το Bloomberg σε δημοσίευμά του αμέσως μετά την ανακοίνωση του exit poll.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι αγορές συσπειρώθηκαν πίσω από την προοπτική μιας ακόμη θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε τη διαχείριση της οικονομίας κεντρικό πυλώνα της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο άνω του 36,4% φέτος και η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων κυμαίνεται γύρω στο 3,6%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 10 μηνών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ψηφοφόροι πείστηκαν από την υπόσχεση του Μητσοτάκη να εργαστεί για έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει φέρει το χρέος της Ελλάδας στο μεταίχμιο της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα.

Οι αρχικές ανησυχίες ότι οι ψηφοφόροι θα τιμωρούσαν τον Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και για την υπόθεση των υποκλοπών, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Η πρώτη πρόκληση της νέας κυβέρνησης θα είναι να απαλλαγεί από την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της χώρας σε επίπεδο «junk», την οποία η Ελλάδα έλαβε πριν από 13 χρόνια κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προγραμματίσει να επικαιροποιήσουν τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία της Ελλάδας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με οίκους όπως η Fitch Ratings και η Standard & Poors να τοποθετούν πλέον τη χώρα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Ο κ. Μητσοτάκης έτρεξε στον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, με το ΑΕΠ της χώρας να ανακάμπτει ακριβώς εκεί που βρισκόταν όταν η Ελλάδα εισήλθε στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή της στο 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα της χώρας έχουν εκτοξευθεί.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους Έλληνες να του δώσουν μια ισχυρή πλειοψηφία, ώστε να μπορέσει να μεταρρυθμίσει το κράτος. Δεσμεύτηκε να αυξήσει τους μισθούς στον δημόσιο τομέα και να δώσει ώθηση στην οικονομία προκειμένου να συμβάλει στην άνοδο των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Υποσχέθηκε επίσης να αναβαθμίσει σημαντικά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και να επιταχύνει τις διαδικασίες απονομής της δικαιοσύνης.

Αν σου άρεσε κάνε