Τσίπρας: «Οι εκλογές της Κυριακής θα κρίνουν την ποιότητα της δημοκρατίας μας»

Τσίπρας: «Οι εκλογές της Κυριακής θα κρίνουν την ποιότητα της δημοκρατίας μας»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 22:28 Δημιουργία 22/06/23, 22:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην πλατεία Συντάγματος, ενόψει των εκλογών της Κυριακής, εκφώνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως οι εκλογές της Κυριακής θα κρίνουν ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά και πώς και με ποια δύναμη θα οργανωθούν οι κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις τα επόμενα τέσσερα χρόνια: «Θα κρίνουν την ποιότητα της δημοκρατίας μας, τις συνθήκες της ζωής μας, το μέλλον όλων μας. Θα κρίνουν σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε, εμείς και τα παιδιά μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κατηγόρησε τη ΝΔ πως σχεδίασε και υλοποίησε μια τοξική στρατηγική, επενδύοντας στα fake news, αποπροσανατολίζοντας συνεχώς τη δημόσια συζήτηση από τα πραγματικά επίδικα και μη διστάζοντας να ρίξει στην εκλογική αρένα ακόμα κι ευαίσθητα εθνικά θέματα, όπως αυτό της Θράκης και της μειονότητας: «Εμείς με τη πατρίδα δεν παίζουμε. Δεν είναι αναλώσιμη για μας η Ελλάδα, ούτε τη βγάζουμε στο παζάρι για λίγες χιλιάδες ψήφους. Και τη Δημοκρατία θα την προστατεύσουμε και θα την υπερασπιστούμε μέχρι τέλους. Στόχος τους δεν είναι μόνο να κερδίσουν τις εκλογές, αλλά κυρίως να αποδυναμώσουν το ΣΥΡΙΖΑ. Τη μόνη δύναμη που μπορεί να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους εμποδίσει να στήσουν από Δευτέρα ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς. Στόχος τους είναι μια κατακερματισμένη κι ανίσχυρη αντιπολίτευση. Με πολλά μικρά κόμματα στη Βουλή. Και το δείχνουν ευνοώντας στην πράξη συγκεκριμένα κόμματα, που βοηθούν αυτό το σχεδιασμό. Γιατί ένα υποβαθμισμένο Κοινοβούλιο και μια αναποτελεσματική αντιπολίτευση είναι η καλύτερη προϋπόθεση για τη συγκρότηση όχι μιας κυβέρνησης, αλλά ενός καθεστώτος».

Ο ίδιος, μάλιστα, υπογράμμισε πως η ανατροπή των συσχετισμών του Μαΐου στην κάλπη της Κυριακής, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι ζήτημα κοινωνικής σταθερότητας και δημοκρατικής κανονικότητας: «Καλούμε και κάθε πολίτη, παρά την κούραση δύο εκλογικών αναμετρήσεων, να προσέλθει στις κάλπες. Να μην βγάλει από το λογαριασμό της δημοκρατίας την ψήφο του. Γιατί η ψήφος που αφαιρείται από την κάλπη της δημοκρατίας προστίθεται στην κάλπη της ΝΔ. Να πείσουμε κι αυτούς που δεν ψήφισαν το Μάιο να ψηφίσουν τον Ιούνιο».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, πως από Δευτέρα «πάλι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια φωτοβολίδα, αλλά ο βασικός πυλώνας της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας. Όχι κόμμα διαμαρτυρίας ούτε συμπλήρωμα και πρόθυμος εταίρος στα σχέδια της Δεξιάς, αλλά κόμμα διακυβέρνησης».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας επανάλαβε πως η ΝΔ εξαγγέλλει δεσμεύσεις που δεν θα υλοποιήσει, ενώ κρύβει άλλες που θα υλοποιήσει: «Το αληθινό κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι αυτό που πριν από δύο μήνες κατάθεσε ο κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες ως Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σε αυτό δεν εντάσσεται καμία από τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Αντιθέτως, προβλέπονται μειώσεις στις δαπάνες του Δημοσίου για τα νοσοκομεία, για τα σχολεία, για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν προβλέπεται πραγματική αύξηση του μέσου μισθού. Δεν προβλέπονται νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στο Δημόσιο, παρά μονάχα αντικαταστάσεις όσων αποχωρούν. Με δυο λόγια, το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του Δημόσιου και στασιμότητα των μισθωτών του ιδιωτικού, περαιτέρω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα του ΕΣΥ».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας έπεσε κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ξεκίνησε η κρίση κι αυτό αποτυπώνεται στη ζωή των ανθρώπων.

Ο ίδιος ανάφερε πως για να αντιστραφεί αυτή η πορεία απόκλισης της Ελλάδας από τον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών απαιτείται ένα νέο εθνικό σχέδιο στήριξης των κοινωνικών υποδομών και ισχυρών στρατηγικών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, όπως είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, το οποίο ανάμεσα σε άλλα προβλέπει: αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ άμεσα, με ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αύξηση κατά 10% στους δημοσίους υπαλλήλους, επιστροφή της 13ης σύνταξης, καταβολή των αναδρομικών, απόδοση της αύξησης του 7,5% σε όλους τους συνταξιούχους και σε όσους έχουν τη προσωπική διαφορά, μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, φορολόγηση των υπερκερδών των κολοσσών της ενέργειας και των διυλιστηρίων, ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης, με ποιοτικά δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια και με έμφαση στην έρευνα, ισχυρό πλέγμα κοινωνικής προστασίας για το παιδί, τις μητέρες, τα νέα ζευγάρια, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία, προστασία της πρώτης κατοικίας κι αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Αν σου άρεσε κάνε