Κουτσούμπας από το Πέραμα: «Το συνδικάτο είναι η δύναμη για τον εργάτη»

Κουτσούμπας από το Πέραμα: «Το συνδικάτο είναι η δύναμη για τον εργάτη»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:55 Δημιουργία 21/06/23, 18:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος επισκέφθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Εκεί τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄ Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης, και υποψήφιοι βουλευτές Πειραιά του κόμματος.

Μετά την ομιλία του στους εργάτες, ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας είχε συνάντηση με τις διοικήσεις του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών.

Οι διοικήσεις των σωματείων ενημέρωσαν ότι «με τη συνεχή δική τους παρέμβαση και καθημερινή αντιπαράθεση με τους εργολάβους εφαρμόζεται η ΣΣΕ».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας, αναφέρθηκαν στην εντατικοποίηση της δουλειάς και την εξάντληση των εργατών.

«Η πίεση να "φύγουν" τα καράβια είναι ανθρωποκτόνος με αποτέλεσμα κάθε μέρα να έχουμε ατυχήματα», υπογράμμισαν και επισήμαναν την άμεση αναγκαιότητα εντατικοποίησης των ελέγχων για τα μέτρα ασφάλειας στη δουλειά.

Υπογράμμισαν, επίσης, την αναγκαιότητα στελέχωσης του Κέντρου Υγείας που βρίσκεται απέναντι από τη Ζώνη Περάματος και το οποίο δημιουργήθηκε μετά από αγώνες των εργατών, καθώς και της λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σταθμού που είναι ο μοναδικός στο Πέραμα και είναι κλειστός.

Ειδικά για τον Πυροσβεστικό Σταθμό είπαν ότι πρέπει να είναι εξοπλισμένος και με διασώστες, καθώς «το πλοίο είναι μια ιδιόμορφη κατάσταση».

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «εργάτης έπεσε μέσα σε τάνκερ από μεγάλο ύψος και στην προσπάθεια απεγκλωβισμού του πήρε μέρος κλιμάκιο της ΕΜΑΚ. Ακόμα και η ΕΜΑΚ -που είναι ό,τι πιο εκπαιδευμένο υπάρχει- δεν μπορούσε να τον απεγκλωβίσει διότι δεν ήταν εκπαιδευμένοι στις ιδιαίτερες συνθήκες ενός τάνκερ. Και οι ίδιοι έλεγαν ότι χρειάζεται ειδικό κλιμάκιο να εκπαιδευτεί σε πλοία για να μπορεί να απεγκλωβίζει».

Είπαν επίσης ότι το Κέντρο Υγείας, πλήρως εξοπλισμένο και επανδρωμένο, μπορεί να εξυπηρετήσει όλο το Πέραμα, το ίδιο και το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, «στο οποίο έκανε δύο φορές εγκαίνια ο Μητσοτάκης, μιλούσε για 150 εργαζόμενους και είναι αμφίβολο αν έχει πέντε με τους άλλους να είναι επισκέπτες ή επικουρικοί, ενώ δεν λειτουργεί σε 24ωρη βάση».

Οι εργάτες αναφέρθηκαν στην διαρκή αποδυνάμωση των υπηρεσιών και των μηχανισμών ελέγχου από το 2004 και μετά, και από όλες τις κυβερνήσεις σημειώνοντας ότι «μαζί με τη ναυπηγοεπισκευή υπάρχουν και τα καρνάγια που δουλεύουν 5.000-6.000 εργάτες και η Σαλαμίνα. Φθάνουμε στο σημείο να έχουμε μείνει με ένα-δύο επιθεωρητές και δεν μπορεί οι έλεγχοι να γίνουν σωστά».

«Το συνδικάτο είναι η δύναμη για τον εργάτη για τα άμεσα ζητήματα, κάνετε σημαντική δουλειά και να συνεχίσετε. Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε ρότα για ριζικές αλλαγές, η εργατική τάξη να πάρει την εξουσία», είπε ο κ. Κουτσούμπας για να σημειώσει στη συνέχεια πως «η συνέλευση των εργατών να εκλέγει τον βουλευτή που θα στείλει στην εθνική αντιπροσωπεία και θα έχει την ευθύνη να μεταφέρει τα προβλήματα, τα υπουργεία θα σχεδιάζουν κεντρικά, επιστημονικά, τους νόμους πριν τους ψηφίσουν θα τους συζητάτε στις συνελεύσεις και θα λέτε τη γνώμη σας, αυτό είναι το σχέδιο που έχουμε εμείς για την εργατική-λαϊκή διακυβέρνηση».

«Η Ελλάδα έχει και εργατικό και επιστημονικό δυναμικό έμπειρο και εξειδικευμένο, έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυστυχώς βρισκόμαστε σε αυτή τη κατάσταση, ανεβοκατεβαίνουν κυβερνήσεις και όλα γίνονται χειρότερα για τη ζωή του εργάτη και του λαού», πρόσθεσε.

Τόνισε, τέλος ότι η προγραμματική πρόταση του είναι «η μόνη ρεαλιστική που συμφέρει τον εργάτη και κάθε λαϊκό άνθρωπο».

Αν σου άρεσε κάνε