Πολιτικές ευθύνες σε ΕΕ και κυβερνήσεις για την τραγωδία της Πύλου από τον Κουτσούμπα

Πολιτικές ευθύνες σε ΕΕ και κυβερνήσεις για την τραγωδία της Πύλου από τον Κουτσούμπα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:49 Δημιουργία 16/06/23, 21:42
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Star», ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεων για τη μεγάλη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου.

Ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για «τραγικές επιλογές» της ΕΕ και έφερε ως παράδειγμα τη Συνθήκη του Δουβλίνου «που εγκλωβίζει ανθρώπους στην πρώτη χώρα υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα».

«Όλη αυτή η κατάσταση, να πνίγονται στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, να μπαίνουν σε δομές-φυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης στην ουσία, το να μην υπάρχει η σωστή διαδικασία για το άσυλο και τους πρόσφυγες με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης οφείλεται στο "Δουβλίνο ΙΙ" κυρίως, οφείλεται στην πολιτική που ενστερνίστηκαν και υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις στη χώρα μας» τόνισε.

Είπε ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει την κατάργηση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας «που στην ουσία έδωσε το δικαίωμα στην Τουρκία να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και να τους σπρώχνει να περνούν με τα σαπιοκάραβα και να χάνονται ανθρώπινες ψυχές στο Αιγαίο και στη συνέχεια να εγκλωβίζονται στις δομές αυτές χωρίς να παίρνουν άσυλο κλπ».

«Το ΚΚΕ από την αρχή είχε πει, τώρα μας λένε ότι το παλεύουν οι υπουργοί, οι κυβερνήσεις, πως έπρεπε να τεθεί άμεσα ζήτημα και βέτο σε αυτή την περίπτωση για το εξής: Όλοι αυτοί οι πρόσφυγες που ήταν στην Τουρκία να παραμένουν εκεί και με ευθύνη και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της ΕΕ εκεί να γίνονται οι διαδικασίες ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων» υπογράμμισε.

«Είδαμε ανθρώπους εξαντλημένους στο λιμάνι της Καλαμάτας, στις δομές που είχε φτιάξει ο δήμος, με τον τρόμο στα μάτια τους όταν σε κοιτούσαν. Και οι μαρτυρίες τους καθώς έψαχναν τη γυναίκα τους, το παιδί τους». Με αυτά τα λόγια απάντησε ο κ. Κουτσούμπας, στην ερώτηση «τι ήταν αυτό που τον συγκλόνισε περισσότερο, τι ήταν αυτό που αντίκρυσε τις πρώτες ώρες» καθώς μετέβη αμέσως στην Καλαμάτα μόλις έγινε γνωστό το πολύνεκρο ναυάγιο.

«Αυτό μπορεί να τελειώσει. Όλοι μας δεν θέλουμε να πνίγονται άνθρωποι, θα μπορούσαν να μείνουν στις χώρες τους, οι ίδιοι θέλουν να μείνουν στις χώρες τους. Αλλά από εκεί εξαναγκάζονται και φεύγουν λόγω των πολέμων, των επεμβάσεων, της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί και αναγκάζονται και παίρνουν των ομματιών τους για να πνίγονται στα νερά της Μεσογείου» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Πρόσθεσε ότι συγκλονίστηκε όλος ο ελληνικός λαός, όλη η Ευρώπη, όλος ο κόσμος, σημειώνοντας ότι και από την ενημέρωση που είχε το κλιμάκιο του ΚΚΕ και βάσει των μαρτυριών, των εκτιμήσεων των αρμόδιων αρχών, και όσων είδαν από τα ελικόπτερα της Frontex και από τα παραπλέοντα σκάφη, ταξίδευαν ολόκληρες οικογένειες, ενώ συνολικά οι επιβαίνοντες πρέπει να ήταν γύρω στους 750, ενώ σώθηκαν μόνο 104 άνθρωποι.

Ο κ. Κουτσούμπας έθεσε ερωτηματικά για το «αν αξιολογήθηκε σωστά και με ακρίβεια η επικινδυνότητα της κατάστασης στο σαπιοκάραβο» και «αν έγιναν όλες οι κατάλληλες ενέργειες με βάση τη διεθνή σύμβαση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Τέλος, για τις εκλογές, ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε «όσους ψήφισαν το ΚΚΕ να το πράξουν ξανά και να μην κάνουν αποχή», και όσους «σκέφτηκαν να ψηφίσουν ΚΚΕ στις προηγούμενες κάλπες αλλά δεν το έκαναν να ψηφίσουν τώρα το ΚΚΕ για να είναι δυνατή 100% λαϊκή αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή».

Αν σου άρεσε κάνε